Wracając do audycji pana A. Olejko to nie ukrywając powiem, że też mam taką mapkę która powstała po tym programie. Jak już wszedłem w temat to podzielę się i tym. Jak widać dwa punkty spełniają relacje: W - wzgórze, L - lądowisko tylko miałem kłopot z zakwaterowaniem w odległości 250 m.
Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 00:15 12-01-2010
Rekomendowane odpowiedzi
zeton
Mapę znam. Niestety nadal nie wiadomo czy pole lokalizować na północ czy południe od drogi Balice-Aleksandrowice. Właściwie mówimy o 2 lokalizacjach. Mnie interesuje głownie to pole z którego startował Medwecki.Bardzo pomocne jest zdjęcie z 44 roku zamieszczone na historykach. Widać na nim, co prawda 5 lat później, gdzie ląka jest gładka a gdzie teren poprzecinany jest poletkami.
woytas
Mapke zamiescilem dla narodu" - wiem, ze jest popularna :)
zeton
Aleksandrowice – wieś w Polsce położona w województwie dolnośląskim, w powiecie wołowskim, w gminie Wińsko.
W latach 1975-1998 miejscowość administracyjnie należała do województwa wrocławskiego.
Zbieżność nazw i miejsc przypadkowa.
woytas
W 1939 Wolow byl na terenie Niemiec :)
Ale masz racje - pomieszalem to byly Aleksandrowice kolo B.Bialej. Zasadzka na niemieckie samoloty i lot nad lotnisko w Glewitz.
Ale juz nie bede zasmical watku - chyba, ze cos znajde.
zeton
Lotnisko Bielsko-Biała Aleksandrowice (kod IATA: QEO, kod ICAO: EPBA) – lotnisko sportowe położone u stóp Beskidów w Bielsku-Białej. Jest bazą Aeroklubu Bielsko-Bialskiego.
Lotnisko posiada trawiastą drogę startową o wymiarach 660 m x 200 m. Stąd startują szybowce i samoloty. Jest to ulubione miejsce modelarzy lotniczych, odkryty, wietrzny teren z widokami na Bielsko i góry Beskidu Małego i Beskidu Śląskiego. Latem jest czynna odkryta restauracja z mini placykiem zabaw dla dzieci. W Aleksandrowicach znajduje się również aeroklub dla modelarzy. Organizowane są tam często imprezy modelarskie.
zeton
315-PK
zeton 2010-01-11 10:36:23
Cyt.:No i cóż te książki mówią? Kasztanowce, parkan i czworaki dworskie. W pobliżu pałacu. 250 metrów. W która stronę? Zachód czy południowy...", cyt.:Jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia poza odsyłaniem do książek to ja bardzo dziękuje za taka pomoc. Szkoda prądu na pisanie ".
Może byś był trochę grzeczniejszy i miał trochę szacunku do chcących Ci pomóc ? Książki też zalecał bym czytać uważniej. Na podstawie ich lektury zrobiłem sobie na własny użytek lokalizację III/2 dyonu z którą możesz się zgadzać lub nie, kwestia jest do uściślenia przy dobrej woli wszystkich chcących to wyjaśnić dokładnie. Twierdzisz, że historyk A. Olejko myli się - znam tą audycję - i może masz całkowitą rację ale trzeba to dowieść. Z samą lokalizacją wrześniowego lądowiska też bym polemizował z panem A. Olejko, co do upadku zestrzelonego samolotu to polegam na relacjach jakie uzyskałeś od swojej Rodziny chociaż trudno mi uwierzyć aby historyk tej miary co dr Olejko nie zrobił ozpoznania" w terenie przed realizacją swej audycji.
Oto mapka WIG-owska z 1933 r. I - wzgórze, II - budynki które wcześniej były wykorzystywane jako magazyny towarowe, III - polowe lotnisko, IV - dwór. Jak zauważysz są dwie lokalizacje oznaczone III. Moja propozycja to ta w elipsie. W dawnym dworze jak na pewno wiesz mieści się obecnie Instytut Zootechniki.
Mam nadzieję, że wspólnie dojdziemy do wyjaśnienia jak i gdzie to było.
Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 21:07 11-01-2010