Witam, ostatnio na poszukiwaniach trafiłem na ciekawe fanty. Osobiście przypominają mi kule armatnie. Jednak chciałbym się upewnić i dowiedzieć się z jakiego pochodzą okresu. Tak więc kule znalezione były w okolicach Szczecina w jednym miejscu (tzn. na dł. 30 m), a co ciekawe leżały równo w lini prostej. Nie wiem co to może oznaczać.
Reasumując znalazłem: - mniejsze kule o średnicy około 9 cm i wadze około 2,7 kg. - większe kule o średnicy ok. 13 cm i wadze 5,3 kg - malutkie kulki o średnicy 3,5 cm i wadze około 40-50g. (nie mam ich zdjęcia, ewentualnie dodam później).
Pytanie
Witxx
Witam, ostatnio na poszukiwaniach trafiłem na ciekawe fanty. Osobiście przypominają mi kule armatnie. Jednak chciałbym się upewnić i dowiedzieć się z jakiego pochodzą okresu.
Tak więc kule znalezione były w okolicach Szczecina w jednym miejscu (tzn. na dł. 30 m), a co ciekawe leżały równo w lini prostej.
Nie wiem co to może oznaczać.
Reasumując znalazłem:
- mniejsze kule o średnicy około 9 cm i wadze około 2,7 kg.
- większe kule o średnicy ok. 13 cm i wadze 5,3 kg
- malutkie kulki o średnicy 3,5 cm i wadze około 40-50g. (nie mam ich zdjęcia, ewentualnie dodam później).
34 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.