panzerhrabia Napisano 4 Wrzesień 2007 Autor Napisano 4 Wrzesień 2007 witam czy ktoś kiedykolwiek kopał pod Grunwaldem a może zna kogoś kto kopał jeśli tak co tam wychodziło?? monetki, bełty, złote pierscienie;)?
pokemon Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 Powiem ci tak: sama sława tego miejsca nie znaczy że wchodzisz i masz.Koło Kaplicy a raczej jej ruin, parę latek temu archeolodzy robili odkrywkę. Słabe łupy. Kilka bełtów kuszy i strzał (te co utkwiły w szkieletach), kilka półgroszówek Jagiełły i takie tam. No chyba jedna czy dwie ostrogi, ale generalnie wniosek że na około 200 szkieletów to żadnych zbroi, mieczów itp. Moim zdanie porażka, ale archeolodzy sporządzili super cenne notatki i fotki, jakże dokonując super cennego odkrycia :)
Catadero Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 I to jest normalne,że niczego nie było.Przecież okoliczna ludność tylko czekała na zakończenie walk by ograbić trupy i rannych z całego dobytku, który potem korzystnie sprzedany lub wymieniony, pozwalał na przeżycie nawet kilku lat.Takie praktyki były powszechne bo rycerskie oporządzenie było w cenie.A i biżuteria była nie do pogardzenia.
dect Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 A czy chlopom za posiadanie rycerskiego miecza nie grozila przypadkiem czapa?
karpik Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 Kit z czapą, jak dobry miecz kosztował dwie wioski.
panzerhrabia Napisano 4 Wrzesień 2007 Autor Napisano 4 Wrzesień 2007 ale zapewne w trakcie walki tyle ludności powinno trochę gadżetów zgubić:) a właśnie o te zguby mi chodzi czy nikt ich nie szukał??:)
karpik Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 Na 100% okoliczne pola i lasy były trzepane X razy.Wykrywaczem raczej marne szanse na ciekawy fant.
panzerhrabia Napisano 4 Wrzesień 2007 Autor Napisano 4 Wrzesień 2007 ja nie mam zamiaru tam kopać:) tylko ciekawi mnie co inni tam wykopali:) i czy cokolwiek tam wykopali:)
pokemon Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 Kolego panzerhrabia- byłeś kiedyś na Grunwaldzie? Miejsce bitwy to jedna wielohektarowa łąka. Widoczność na kilometr. Kręcą się tam turyści i inne demoludy. Ty chciałbyś tam kopać?Jeśli ci natomiast chodzi o okoliczne pola, to bierz i szukaj. Nie pytaj czy tam coś jest, bo gdyby było, już dawno by to zabrali, a jeśli było coś ciekawszego, to i tak ci nikt o tym nie powie. Powodzenia :)
Mirek69 Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 Pokaż się tam tylko z wykrywką. Równie dobrze możesz rozpocząć wykopki na dziedzińcu zamku w Malborku. Powodzenia.
panzerhrabia Napisano 5 Wrzesień 2007 Autor Napisano 5 Wrzesień 2007 Panowie nigdy tam nie byłem i nie mam zamiaru kopać jestem z całkiem innego regionu:) Ale jakbym blisko mieszkał napewno bym próbował szukać ;) Bitwa pod Grunwaldem zawsze rozpalała moja fantazje:) Szczególnie ja z naszym cmkemem wz.30 i naprzeciw mnie chmara krzyżaków :))))
a.korbaczewski Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 archeolodzy twierdzą, że znaleziska są bardzo ubogie bo po bitwie miejscowi oraz ci co przeżyli przeczesali wszystko grzebykiem i nic nie zostało.no i trochę czasu jakby minęło.
pokemon Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 Moja teoria jest taka, że pogrzebali ich w kalesonach :)
banderas Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 Witam.Moje zdanie jest takie że w ferworze walki tysiące drobiazgów zostały wdeptane w ziemię i nadal tam są.Jak by tak wpuścili legalnie taką samą ilość poszukiwaczy co tych arheologów i na ten sam okres czasu to ilość fantów była by powalająca,jestem tego pewien jak jutrzejszego wschodu słońca. pzdr.
SZZ Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 Witam,jest tylko jedno drobne ale...może oglądaliście na Discovery program na temat średniowiecznej bitwy pod Azincour (czy jakoś tak, nie znam francuskiego) - średniowieczna warstwa znajduje się ok. 1 m pod współczesną powierzchnią ziemi. Na tym średniowiecznym pobojowisku po starciu kilkudziesięciu tysięcy ludzi znaleziono wykrywaczem jedynie fragment grotu strzały i ostrogę - a jego miejsce jest dokładnie zlokalizowane. Dlatego też przypuszczam, że pod Grunwaldem wykrywacz można sobie w plecak wsadzić. Pozdrawiam
banderas Napisano 5 Wrzesień 2007 Napisano 5 Wrzesień 2007 Średniowieczna warstwa jest 1 m pod współczesną ziemią a w epoce facio zakopal depozyt na 1 metrze czyli na dzień dzisiejszy 2 m , załamałeś mnie SZZ. Ciekawa ta technika poszukiwań z wykrywką w plecaku, muszę spróbować. pzdr.
a-inemuri Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 trzeba tam jechać na monetki ,pewnie ich tam dużo pogubili ci walczący .... w ciągu ostatnich paru lat ;)))))
pokemon Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 Nie żebym komukolwiek bronił, ale pojawienie się tam z wykrywaczem byłoby czystą głupotą i psuciem renomy naszej braci Odkrywców. Tylko patrzeć jak prasa albo TV znowu miałaby pożywkę :(Sorki za OT.Pokemon
wilzken Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 Na początku lat osiemdziesiątych mój sąsiad, był tam na obozie harcerskim organizowanym z wspólnie z grupą archeologów, którzy prowadzili tam badania. Z tego co mówi sąsiad efekty były mizerne, jakieś groty strzał i trochę nie zidentyfikowanego żelastwa, ale oni wtedy nie mieli wykrywaczy:)
zyziu Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 a co wy na to? http://www.allegro.pl/item241670505_unikat_grot_wloczni_krzyzacki_xii_xiv_w_.html
pokemon Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 Dom aukcyjny wszystko przyjmie tak jak papier :)Według relacji właściciela..." to bardzo wymowne sformułowanie :)Cena też wymowna, a kilku naszych kolegów prezentowało tu takie toto i nikt nie mówił, że krzyżackie. A najgłupszym pomysłem jest wykorzystywanie swojego nazwiska do powiązań z tym, że Henryk Sienkiewicz napisał Krzyżaków" :)))Ale kto wie, kto wie. Jeleni nie brakuje a i podważyć legalność przedmiotu jest ciężko w tym kontekście" :)))
a-inemuri Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 naprawdę zabawna cena za jakiś złom niewiadomego pochodzenia ,ten który to wystawił powinien odrazu kontaktować się z mr.abramowskim od chelsea !
kokesh Napisano 6 Wrzesień 2007 Napisano 6 Wrzesień 2007 Liczę te zera i nie wiem czy coś nie takiego ostatnio wypiłem ,że mi się wzrok rozregulował, czy może ktoś się tą włócznią zdrowo w łeb pie..... Pozdro...
pokemon Napisano 7 Wrzesień 2007 Napisano 7 Wrzesień 2007 Koledzy nie patrza na cenę. Cena jest zaporowa aby nikt nie kupił. Pójdzie poza aukcją za normalne pieniądze i czysta sprawa. Ja i tak bym nie kupił jednak, ponieważ, tak jak napisałem powyżej- wszystko niesamowicie naciągane i gdybym miał na nazwisko Kwaśniewski, wcale nie oznaczałoby, że gotuję najlepszą zupę, a Pan Dyrektor poświadczyłby to na zasadzie według relacji właściciela":)))
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.