MTC Napisano 14 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2003 Na plaży nigdy nie trafiłem na jakieś fanty z WW2 - co roku sa tam sztormy sięgające aż po wydme.Woda zabiera" wszystko co leży na plaży.Udało mi sie dorwać zdjęcie z 1945 r ukazujące fragment plaży na mierzeji wiślanej.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 15 Grudzień 2003 Share Napisano 15 Grudzień 2003 MTC - zdjęcie zajebiste, jeszcze nigdy nie widziałem takiej foty z mierzeji. Jak masz więcej, to wrzuć na forum! Ciekaw też jestem ile ich musiało leżeć w lasach i jak to wyglądało. Ponoć wiele miejsc na mierzeji, takich jak Sztutowo, były specjalnie zalane, żeby utrudnić ruskom ruchy na linii frontu. Możecie to potwierzdić?PozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 15 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2003 Witam -- to jest zdjęcie wykonane od strony Zalewu W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 15 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2003 Gdzieś w lesie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 15 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2003 Wiem tylko na 100% ze to Mierzeja --nie wiem gdzie dokładnie zrobiono tą fotke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 15 Grudzień 2003 Share Napisano 15 Grudzień 2003 Zalane były miejscowości na terenie Żuław, leżą one na poziomie morza, a częściowo w depresji. Miało to utrudnić dojście do Gdańska od tej strony. Jednak dokładnego zasięgu zalania nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 15 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2003 W 45 Niemcy wysadzili śluzy i zalali Żuławy. Woda sięgała obecnej drogi asfaltowej w Sztutowie i w Stegnie . Teren lasu na północ od asfaltu nie był zalany , tak więc całe wojsko tam się gromadziło.Mietek już napisał . Z opowieści wiem , że do Stegny i Sztutowa od strony Nowego Dworu trzeba było płynąć barkami.Co do strat ludności cywilnej i wojska na Mierzeji to licvzby nie są pewne. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 15 Grudzień 2003 Share Napisano 15 Grudzień 2003 Dzięki za zdjęcie MTC. Są niesamowite. PozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 15 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2003 Monsun , mamy jeszcze parę , to zamieścimy przy okazji. Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 15 Grudzień 2003 Share Napisano 15 Grudzień 2003 Wstrzasajace zdjecia. Musiala tam byc diabelna jatka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 15 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2003 Tak Ruscy dali tam Niemcom w kość" nawet dziś, jak się chodzi z wykrywaczem to są rejony gdzie dominują łuski i ogniwa od taśm z IŁ_a, powykręcane lotki od bomb,masa odłamków i poskręcane tubusy po katiuszach".Bardzo ciężko jest tam znaleźć jakąś całą rzecz-wszystko jest liźnięte"albo podmuchem albo odłamkami.Jak wrócę z pracy zamieszczę parę fotek z wykopalisk.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 15 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2003 Zgodnie z obietnicą zamieszczam nasze fotki z wykopków (tylko część z naszej kolekcji)-- podaje link żeby nie zaśmiecać forum www.mtcwykopki.prv.plPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Grudzień 2003 Share Napisano 15 Grudzień 2003 No no! MTC zajebiste fanty. Spoczko te szpangi za walkę wręcz ,ja tez kiedyś taką trafiłem ,ale niestety przecięta odłamkiem... mam tylko jej lewą część.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 15 Grudzień 2003 Share Napisano 15 Grudzień 2003 MTC po twoich zdjęciach już wiem , gdzie kopię następnym razem :DA swoją drogą chciałbym zobaczyć resztę fotek , gdyz jak sie domyślam , wyciągnąłeś dużo więcej takich cudów na patykupozdro pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 15 Grudzień 2003 Share Napisano 15 Grudzień 2003 MTC.. Bosko :) Gratulacje jak najbardziej.. oczywiście życzę węcej takich fantów :) Mam nadzieję, że w wakacje odwiedze mierzeje.. ile czasu te fanty kopales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 15 Grudzień 2003 Share Napisano 15 Grudzień 2003 Do MTC jakieś cztery lata temu, o ile mnie pamięć nie myli :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 15 Grudzień 2003 Share Napisano 15 Grudzień 2003 MTC fajne fanty. Gratulacje. A czy nie wykopałeś jekiś części od Mg 81? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 15 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2003 Witaj Muslim,do MG81 nic za wyjątkiem takiej części , którą wstawiliśmy na forum identyfikacja" i tak do końca to nie wiadomo co to jest.Kloki , trudno powiedzieć ile czasu , zdjęcia są robione na przestrzeni ostatnich paru lat , w sumie z wykrywaczami chodzimy już 16 lat , trochę się tego nazbierało. Jedno co powiem , to to , że trzeba być cierpliwym i chodzić , chodzić i jeszcze raz chodzić. Nieraz bywa , że po calym dniu nie ma się nic oprócz odłamków. Taki nasz los.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 15 Grudzień 2003 Share Napisano 15 Grudzień 2003 Witam! No, no! Kolego MTC, z mojej strony szczerze gratuluję znalezisk! Nie mogłem się napatrzeć, wspaniałe fanty! Byle tak dalej! Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 15 Grudzień 2003 Share Napisano 15 Grudzień 2003 MTC ten zamek z identyfikacji jest na pewno od Mg 81! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 15 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2003 POL - załączyliśmy nowe fotki -- sa pod tym samym adresem www.mtcwykopki.prv.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 15 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2003 Przez przypadek jedno zdjęcie zaplątało sie nie z tego rejonu -- chodzi o drewnianą skrzynie - pochodzi z Braniewa -Przepraszam za pomyłke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 Gratulacje ode mnie, Leszka Millera i innych!!! Należą się!Wpadł mi w oko zwłaszcza ten ryngraf żandarmerii :-)Życzę kolejnych powodów do zdjęć!!Ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 Witaj MTC,wydarłeś całkiem ładne fanty z ziemi. Chylę czoła. PozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 16 Grudzień 2003 Share Napisano 16 Grudzień 2003 MTC, czy mógłbyś przybliżyć mi co to za odznaka z datami 1914 - 1918 i napisem Blank die Wehr - Rein die Ehr". Jest to odznaka łączności z Iwś. Aha, napisu nie musisz tłumaczyć.PozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.