Skocz do zawartości

Kolor Feldgrau na pojazdach wh '39 w palecie RAL

konigsberg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tu znajdziesz interesujące ciebie informacje.
http://www.wehrmachtsgespann.de/Polnisch/tp05.htm
Sam kupowałem farbę u Pawlaka na Moto Weteran Bazarze w Łodzi i uważam, że tylko ten typ lakierów jest włąściwy. Firmy dobierające lakiery samochodowe, jeśli nawet uzyskają identyczny odcień, to nie wychodzi im faktura matowa. Ceny u nich też wcale nie są zachęcające. Bańka u Pawlaka kosztuje ok 300 zł, ale wystarcza na 2 zestawy BMW R12 z wózkiem, nie mówiąc o tym, że zawsze można domalowywać lub poprawiać dowolny detal (np. zarysowany) i praktycznie nie widać tych poprawek.
Pozdrawiam.
Napisano
uwazajcie z ralme bo ja wybrałem kolory do panzer II na okres 44, z tablicy rala. a w mieszalni wyszły całkiem inne barwy. lepszy jest humbrol
Napisano
Ciekawe Okejos, jaki numer RAL podałeś na Wehrmachtbeige?
Byłoby to odkrywcze, gdyż niemcy nie podawali numeru RAL dla tego koloru.
Standardowy Dunkelgrau za niemca jak i dziś ma ten sam numer RAL 7021, i jest on w 100% zgodny z przedwojennym wzorcem koloru.
Napisano
zgadza się był to panzer grau...
przepraszam za błąd merytoryczny w moim zapytaniu..
w/g palety RAL rzeczywiście jest pod nr 7021,ale problem jest nie tyle w palecie co w odpowiednim dobraniu koloru..
Napisano
W zeszłym roku miałem okazję spotkac się z autorami stron podanych przez Marka, i po długich dysputach i porównaniu oryginalnych detali w oryginalnym malowaniu panzergrau (dunkelgrau) z wzornikami RAL wyszło że wszystko jest ok.
1. Panzergrau to dzisiejszy RAL 7021
2. RAL7021 przedwojenny to również dzisiejszy RAL7021
Problem różnicy kolorów palet RAL, wynika z porównywania wojennego wzornika RAL z tanimi , współczesnymi wzornikami (po 25 zł za całą paletę) Gdy porównaliśmy detale i wzornik wojenny z oryginalnym, współczesnym wzornikiem RAL 7021 który kosztował ok 80 funtów za jeden kolor (na tym wzorniku podana jest nawet analiza widmowa koloru), wyszło że to są te same kolory . Nie analizowaliśmy innych kolorów lecz panzergrau to obecny RAL 7021. Problem jest tylko jeden, dostaniesz taki kolor jaki ci maszyna wymiesza i RAL 7021 firmy X" może byc zupełnie inny niż RRAL 7021 firmy Y"
Napisano
witam,
widziałem czesci do NSU 251 OSL WH gdzie w miejscach osłonietych zachował sie kolor zielony ochronny, cos jakby niemiecki khaki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie