rem Napisano 21 Sierpień 2007 Autor Napisano 21 Sierpień 2007 Będę wdzięczny za informacje dotyczące bitwy stoczonej 06.09.1939r. pod Krasną (obecnie woj. świętokrzyskie) pomiędzy 7,8,9 pp Leg. a 2?? dywizją lekką WH.Jak dotąd dysponuję jedynie informacjami co do czasu starcia (około 8godz.) oraz roztrzelaniu przez WH około 30 osób cywilnych i jeńca polskiego po bitwie.Dziękuje.
bjar_1 Napisano 21 Sierpień 2007 Napisano 21 Sierpień 2007 Dużo by pisać, mam fajny opis bitwy z opracowania pt. Wrzesień 1939 w powiecie Koneckim". Jeśli chcesz pisz na maila, to zeskanuję.Ja do miejsca bitwy pod Krasną mam około 5 km, teren znam, kilka razy łaziłem ale nic rewelacyjnego.
JKR Napisano 21 Sierpień 2007 Napisano 21 Sierpień 2007 Kto jest autorem książki Wrzesień 1939 w powiecie koneckim"? Masz jakieś inne publikacje o tej bitwie? Dzięki za info.
bjar_1 Napisano 21 Sierpień 2007 Napisano 21 Sierpień 2007 To była taka broszura z serii historycznej o powiecie Koneckim, autor zbiorowy (chyba)... Skserowałem to dobrych kilka lat temu.
batta Napisano 22 Sierpień 2007 Napisano 22 Sierpień 2007 A tak pytanie d0 pzn 59, czy można będzie kiedyś liczyć na książkę Północne Zgrupowanie Armii Prusy ?. Mogła by to być bardzo ciekawa książka.
pnz59 Napisano 23 Sierpień 2007 Napisano 23 Sierpień 2007 Cóż. Na razie kończę, chociaż może należałoby powiedzieć z niejakim zażenowaniem, przeróbkę ww monografii. Wyjdzie w serii Bitwy Historyczna jako Iłża 1939". Będzie sporo uzupełnień zwłaszcza jeśli idzie o stronę niemiecką. Potem biorę się za Artylerię ciężką 1939". Jakiś czas temu do opracowania Północnego Zgrupowania" przymierzał się p.Wojciech Markert ale coś mu chyba nie wyszło. Może kiedyś... Na razie chcę zakończyć historię działań całej artylerii we Wrześniu aby chociaż drugi, po kawalerii, rodzaj sił zbrojnych był całkowicie zamknięty (będzie jeszcze artyleria lekka i najcięższa). Jeśli do tego czasu temat nie zostanie opracowany tp kto wie? Już mam sporo materiałów na ten temat.P.Z.
rem Napisano 23 Sierpień 2007 Autor Napisano 23 Sierpień 2007 Bardzo dziękuję za informację o publikacji. Książkę nabędę na pewno. Ciekawi mnie, czy są tam info z IPN i archiwum w Kielcach?Bo jeżeli tak, to oszczędzę sobie wycieczki.
bjar_1 Napisano 23 Sierpień 2007 Napisano 23 Sierpień 2007 Rem - skany z opracowania Wrzesień 1939 w powiecie Koneckim" podeślę Ci w sobotę.pozdrawiam
pnz59 Napisano 24 Sierpień 2007 Napisano 24 Sierpień 2007 Do bjara i rema!Ostrożnie z tym opracowaniem. Jest tam wiele błędów gdyż Autor korzystał li tylko z powszechnie dostępnych opracowań oraz relacji zebranych w najbliższej okolicy Końskich gdzie mieszka. Musiałem je ostro weryfikowac z relacjami z londyńskimi jak i dokumentami. Ale sporo wiadomości o reakcjach ludności i stratach wśród niej z archiwum miejskiego i owszem znalało się w nim.P.Z.
bjar_1 Napisano 24 Sierpień 2007 Napisano 24 Sierpień 2007 A to moje najciekawsze znalezisko spod Krasnej - wystrzelona łuska z kb ppanc wz.35, wg. opisów w tamtym miejscu znajdował się I/9 pp Leg. Jego żołnierze zniszczyli jeden czołg, który ugrzązł na brzegu rzeki Krasnej - może łuska ta pochodzi z tego wydarzenia?
bjar_1 Napisano 24 Sierpień 2007 Napisano 24 Sierpień 2007 .A z innych znalezisk : polskie i niemieckie pojedyncze łuski karabinowe, kilkaset metrów od Krasnej w kierunku na Mniów stanowisko niemieckiego MG (kilkaset łusek) i sporo odłamków artyleryjskich...
bjar_1 Napisano 26 Sierpień 2007 Napisano 26 Sierpień 2007 Rem - wysłane, sorry za opóźnienie.pozdrawiam
rem Napisano 28 Sierpień 2007 Autor Napisano 28 Sierpień 2007 Dzięki za materiały i ostrzeżenie.A tak na marginesie, do zanjących teren Krasnej. Wiecie, że w starej części stawu, obecnego nabrzeża zalewu - jest ciężarówka lub transporter WH?
rem Napisano 29 Sierpień 2007 Autor Napisano 29 Sierpień 2007 Szkoda, wartoby zapytać JKR, jeżeli w 70tych to na bank zna szczegóły. Bo że znane są Mu miejsca spopczynku resztek odwrotowej;-) panzerwaffe w okolicach Stąporkowa to wiem na pewno.
JKR Napisano 29 Sierpień 2007 Napisano 29 Sierpień 2007 Niestety obawiam się że już żadnego Tygrysa w okolicy nie wykopiemy:-) Zasięgnę języka co do wykopków" z lat 70-tych chociaż przyznam że już słyszałem kilka wersji o tym co poszło na dno stawu w styczniu'45 i drugie tyle o wyciąganiu tego po wojnie.
bjar_1 Napisano 30 Sierpień 2007 Napisano 30 Sierpień 2007 No Tygrysów" stukniętych nie było i tak zbyt wiele w okolicy...A co do Krasnej - słyszałem o wraku jakiejś niemieckiej ciężarówki...No ale odbiegamy od tematu Krasnej w 1939 r.
Romek_66 Napisano 19 Sierpień 2013 Napisano 19 Sierpień 2013 Odgrzewam starego ,,kotleta,,ale przeglądając stare szpargały ,trafiłem na takie coś.. ,,Podobno kilkanaście wojskowych znaków rozpoznawczych znalezionych przy poległych przechowywał w okresie okupacji miejscowy organista. Rzekomo wpisał je do księgi parafialnej.Niestety On już nie żyje, a w zapiskach kościelnych nie zdołano odnaleść poszukiwanej karty., Może ktoś posiada jakieś wiadomości.? Byłbym wdzięczny ,-Romek.
bjar_1 Napisano 2 Wrzesień 2013 Napisano 2 Wrzesień 2013 Tematu wpisów w księgach parafialnych w Krasnej nie drążyłem, ale być może warto?
Romek_66 Napisano 4 Wrzesień 2013 Napisano 4 Wrzesień 2013 Dzięki Modo ,kłopoty z programem,-pozdr,Romek.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.