Skocz do zawartości
  • 0

Znak na guziku i plombach

Sztukmistrz

Pytanie

Napisano

Na mojej miejscówce znajduję duże ilości plomb.Dziś wyjełem także guzik z takim samym znakiem jak we wnętrzu plomb ! Czy ktoś wie co to za znak i z jakiego jest okresu ? Moja miejscówka to chyba miejsce po karczmie czy coś w tym rodzaju z czasu 1770 do 1915.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

i przód.1,50cm grubości i 4,50cm średnica.W środku jakaś pieczęć z postaćą,ostęplowana z czterech stron,na bokach i z tyłu.Miejsce to samo więc ma jakiś związek,ale dlaczego takie duże ?

Napisano
Abcd czy masz jakieś namiary na strony gdzie można zobaczyć takie odważniki ? Dzięki za info ! Pozdrawiam !( dziś wyszedł kolejny guzior,różniący się w detalach głównego symbolu-ciekawe który jest starszy ? ,póżniej wstawię foto )
Napisano

Zdjęcie bardzo podobnych z drugiej połowy XIX w. zamieszczam,wykonane są nie z ołowiu ale mosiądzu lecz kształt bardzo zbliżony.Twój wydaje się starszy niż XIX wieczny.

Napisano
Te punce to by się zgadzało,ta plomba-odważnik jest nimi usiana,i ten kształt, no ale z tyłu jakby miejsce-otwory po zamykających drutach-linkach...czyli jakby plomba..ale taka duża ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie