Skocz do zawartości

Defilad, defilada...

coe

Rekomendowane odpowiedzi

Defilada jak defilada, ale ciekawe jak teraz wygladają Aleje Ujazdowskie, zwłaszcza jak ruszały BWP-y to widać było piękne dziury w asfalcie. Komuś chyba brakło wyobraźni, i teraz warszawiacy będą się cieszyć jadąc prawym pasem.
Najlepszy był jednak niejaki Koziej ( komentator zaproszony do TVN 24 ) zresztą podobno generał , który na pytanie, tak samo jak on zorientowanej pani redaktor uprzejmy był nazwać Osy, o takie pojazdy rozpoznawcze z bronią przeciwlotniczą". Na BWP-y mówił BRDM-y a na pytanie wzmiankowanej redaktor po czym można rozrużnić rodzaje defilujących wojsk" odpowiedź padła łatwo ich poznać po karabinach"!!!
I po tej jakże wyczerpującej odpowiedzi już nie mogłem dalej utrzymać pionu i z należnym temu widowisku nabożeństwem dalej go przeżywać.

• Odpowiedzi 158
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Niejaki Koziej, podobno generał"
nie mylił BWP z BDRMami

od kiedy BWP dziury w asfalcie robią ?

Pewnie jakby p. Koziej powiedział, że wojska maszerujące można po korpusówkach czy naszywkach rozpoznać, to byłoby git, no nie ?
Przypomina mi się w tej chwili jak czepiali się o byle gówno Leo Beenhackera ( nie wiem jak się to pisze ), jak nie miał pewien dziennikarz argumentów czy sensownych zastrzeżeń do jego pracy u nas, to się przypierd..., że Leo łamaną angielszczyzną na konferencjach odpowiada.

Ad parady/ defilady - Ujazdowskie są mojem zdaniem ździebko za wąskie na defilowanie, ale ludziom się podobało i chyba o to chodziło.

Wybory-kaczory, mało, nie tak w szyku, US, ruskie, czeskie- przecież zakrawa to o groteskę , liście opadły , dziury w drogach, za dużo dymu, chmury przysłoniły, kwiatki uschły..., lepiej nic nie robić. Widowni w przeważającej większości sie podobało, więc proponuje zrzędzić dalej.

Gen. Koziej w TVN24 to absolutna porażka i kompromitacja. Jego i stacji TVN.
Kiedy Prezydent RP wsiadał do samochodu terenowego, kobieta prowadząca relację pyta się generała jaki to samochód. Ten coś podukał, ale nie odpowiedział konkretnie. Kobieta zaczęła mówić, że to Hummer. Więc gen. Koziej: tak, to jest Hummer. Ktoś chyba ze studia podpowiedział w słuchawkę kobiecie, że to Honker. No to ona do gen. Kozieja: mam informację, że to polski Honker, co pan może powiedzieć o tym sprzęcie?
Gen. Koziej: to jest samochód polskiej produkcji.

Najlepsze jest to, że nawet dziecko rozpoznałoby, że samochodem tym był Land Rover. Pomyślałem, że to może taka wpadka, może generał zmęczony :) Zbierałem się pilnie do wyjścia z domu niestety, więc całości defilady na żywo w tv nie obejrzałem, ale jeszcze zarejestrowałem taką rozmowę kobiety z generałem, kiedy na ekranie pokazały się transportery opancerzone Rosomak.
Kobieta: to chyba czołgi Leopard.
Gen. Koziej: ...

...a zgadnijcie sami co powiedział, kto nie słuchał tych bredni :)
Żenada. Dobrze że z domu wyszedłem.
Tak jakby do studia nie można było zaprosić jakiegoś dziennikarza np. z Nowej Techniki Wojskowej"...
Pozdrawiam. wachmistrz

Witam

Ehhh...wszedzie ta krytyka.Tak to Polak potrafi najlepiej.
Pierwszy raz od kilkudziesieciu lat zorganizowano defilade,dalo sie poczuc patriotycznego ducha.
Ale w polsce jak juz cos sie zrobi to trzeba za rogi zlapac,powiedziec ze a fujj czolgi niemieckie,samoloty amerykanskie..itd.
Wiadomo wojsko popelnilo multum bledow kupujac uzbrojenie bez technologi,a wszystko co polskie do tej pory sie niszczylo,kazda mysl i pomysl.Moze sie doczekamy kiedys takiej defilady z tylko polskimi sprzetami.
Ale narazie bylo to co bylo..
Mi osobiscie sie podobalo!!

Pozdrawiam MIQ

Dla mnie i mojego Syna było warto jechać trzy godziny pociągiem ma takie foty , że szok !!!
Wojsko z obsługi sprzętu - Wielkie dzięki !

A Mądrale najlepiej niech nie odchodzą od kompa bo przecież szkoda czasu, tu można BŁYSZCZEĆ .

Defilada super do kwadratu, tyle mogę powiedzieć po fragmentach z newsów w tv. Pozazdrościć tym co byli na miejscu.
Ale komentarz na żywo w studio TVN24 to kompromitacja. Może celowo tak to wyglądało? Jak kobieta może komentować wojskową defiladę? :) A wiedza" generała, byłego wiceministra obrony narodowej to odrębny temat. Ciekawe ile kasy TVN24 płaci za takie fachowe" komentarze? Szkoda nerwów... :/

Może gen. Koziej w innych dziedzinach wojskowości jest dobry, ale ze znajomością sprzętu to krucho :)

z netu:
63-letni gen. Stanisław Koziej jest jednym z najbardziej doświadczonych teoretyków wojskowości w Polsce. Wielokrotnie publikował w "Rz teksty na temat obronności. W latach 90. kierował Departamentem Systemu Obronnego MON, jest autorem planów obrony kraju".

kol. aegirsson, gdzie w mojej wypowiedzi znalazłeś krytykę defilady???.
Dla rozjaśnienia, kompromitacja stacji pt. TVN 24 i zaproszonego gościa, ponoć generała. Od takiego komentatora wymaga się trochę wiecej niż od przeciętnego człowieka odróżniającego czołg od samochodu tarpan. Jeżeli w/g Ciebie, takie bzdury jakie wygadywał ten szanowny pan ( był w cywilu, więc polegam na tym jak zapowiedziała go prowadząca ) to czepianie się, to gratuluję dobrego samopoczucia.
Dla Ciebie wystarczy więc że na przyszłosć odpowiednią formację wojskową poznasz po karabinie.

Dobrze że w trakcie defilady Pan Koziej wyłączył się, a słyszeliśmy tylko komentatora na żywo, i dzięki temu widzowie i w Alejach i przed telweizorami dowiedzieli się co i kiedy jechało i jakie rodzaje wojska brały udział w defiladzie.

aegirsson :

Ja też lubię Panią Brygidę - inne też tak samo, w TVN 24 pracują z resztą najlepsze laski

Co do wyboru komentatora to faktycznie błąd, podejrzewam że doboru dokonała sama prowadząca program, zaczarowana tytułem generalskim byłego wykładowcy.
Pan Generał nadawałby się owszem do skomentowania filmu dokumentalnego o bitwie na Łuku Kurskim i ofensywie nad Balatonem i to wszystko.

Czas poszedł znacznie naprzód i tak samo potrzeba innej młodszej mentalności - defiladę powinien właśnie komentować ktoś z Nowej Techniki Wojskowej w sensie dziennikarza w temacie albo jakiś młodszy oficer, weteran jakiejś misji, etc.

TVN-owcy zwłaszacza TVN 24 uważają się za perfekcjonistów, więc pewnie wyciągną na przyszłość wnioski.

W studio była chyba p. Brygida Grysiak, ale mniejsza
Defilada, owa, była jak mniemam, miała na celu popularyzację historii, upowszechnianie szacunku do tradycji etc. Zgłębiać wiedzę o sprzęcie a żywca" można w Muzeum WP, a nie poprzez migawki w tvn-ie mielenie.
Tankist, z deka mnie osłabiłeś tą iluminacją.
A propos, na reżimowej chyba lepsze ujęcia z defilady były, zbliżenia i w ogóle, tylko za dużo było niestety zbliżeń na Grejt Liderów. PAX ROMANA. AVE.

Acer, zgadzam się z tobą w pełni, być może pani Grysiak zasugerowała się stopniem tegoż.

Kiedyś była w telewizorze emisja O jeden most za daleko. Pan Jan Suzin ( przemiły skądinąd człowiek ), zaprosił do studia speca, historyka wojskowości. Wszystko już było przygotowane do objaśnień sytuacji pod Arnhem, jakaś sztaluga z konturami granic, rzekami. Spec zaczynał właśnie wykład, w pewnej chwili Pan Suzin powiedział, że trochę się zna w tym temacie - wykład poprowadził już dalej sam. Tu chodzi mi o to, że w tvnie pogadankę prowadziła dziewczyna i to chyba w zamyśle miało być okey.
W ogóle Sztab Generalny powinni odmłodzić - chyba, że Radek coś tam już poczynił w tej kwestii.

P.S. Pani Ania Kalczyńska jest okey także

Ten główny komentator defilady popełniał straszne kiksy, nie wychwyciliście tego? Pieprzył straszliwie: Po pierwsze tekst był miejscami do bani (co za bzdury o zestawie Osa"), a po drugie facet się mylił, przejęzyczał (ojowy wóz piechotny").

Nie chodzi o krytykanctwo, ale o to, że jak się coś robi, to należy to zrobić porządnie - od początku do końca.

Ja trochę nie trybiłem oglądając komentarz ów, może rzeczywiście te gafy jego były częste i rażące...

Może założymy oddzielny wątek na Hyde Parku - Lale - prezenterki z tv, wielce subiektywny ranking" ?

P. Jędrzejowska śliczna jest, tylko trochę z makijażem przesadza, ale ździebełko.

Witam . O defiladzie tylko czytałem a przed momentem obejrzałem ten krótki reportaż .No jestem pod wrażeniem , szkoda , że nie mogłem tego zobaczyć na własne oczy . Analogii do PRL nie dostrzegłem , ale rozumiem tych , którym się coś przypomniało - komuna zostawiła zryty beret i nawet po tylu latach co poniektórym wszystko sie z PRL kojarzy i tak już im zostanie.No ten przelot to musiał świetnie wyglądać.Dobrze że takie defilady są organizowane , może pozwolą troszkę ludziom odetchnąć i uwierzyć bardziej w naszą Ojczyznę . Co do marudzenia o sprzęcie , to mamy jaki mamy , byłby inny, też by płacze były. Pozdrawiam .liha

Ps.jednak nie zdzierżę - Co do zdjęcia parę postów wyżej powyżej zamieszczonego przez jakiegoś zeliga z wyjątkowo głupim komentarzem . Przecież tam są orły , ślepy jesteś???Porównanie do 39 jest czystym debilizmem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie