Skocz do zawartości

W Puławach zatrzymano kolekcjonera...

Sebek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Proponuje sąsiada z Puław nominować do tytułu człowiek roku 2003 i zaprosić do programu wyczajni, niezwyczajni". Uratował setki istnień ludzkich swoją obywatelską postawą (co prawda ma na sumieniu jedną teściową, ale wiadomo, teściowych nikt nie lubi).

Łza się w oku kręci, że są jeszcze pradziwi ORMO-wcy i że duch w narodzie nie zginął. Dał nam przykład Pawlik Morozow i sąsiad z Puław jak postepować i jak droga nam jest ludowa ojczyzna.

Niech wyszyscy kolekcjonerzy zgniją w pudle. Niech conajmniej przestaną zamować się tym przekletym żelastwem (a fe). Niech pooglądają w wolnej chwili polsat, albo poczytają superexpress, a nie zajmują się takim bandyckim hobby.

Powstańmy wszyscy do odśpiewania miedzynarodówki. Sztandar wprowadzić!

wzruszony,

proscan

PS
zapomniałem o dzielnych policjantach którzy z narażeniem życia wyeliminowali ten groźny i wrogi element z naszego życia społecznego.
  • Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
No nie mówcie że nie słyszeliście o ostatniej fali napadów na banki z pepeszą w ręku.
Przecierz karzdy zdrowy na umysle bandzior będzie odnawiał wykopane gdzieś karabiny bez zamka i dozbrajał się w stuletnie bagnety zamiast kopsnać się na stadion X lecia i kupić kałacha w stanie magazynowym.
No nie powiecie chyba że wy tek byście nie nie zrobili:)

Pozdrawiam Garfield
Napisano
Jako były żołnierz jednostek specjalnych, jestem przerażony wizją walki z potencjalnym terrorystą, uzbrojonym w lufy kościuszkowskie i kartacze z XVII w.
P.S.Nie byłem szkolony do neutralizowania takiego przeciwnika"!!!!
Napisano
A wiecie co sobie pomyślałem właśnie?

Że gdybym wiedział, że mój sąsiad ściąga do domu niewypały, i nie zareagowałby na moją prośbę żeby tego nie robić, to ja też powiadomiłbym policję.

W końcu pożary, różne niebezpieczne sytuacje itp, chrzanię zginąć przez hobby sąsiada.

I tu jestem w stanie zrozumieć sąsiada tego człowieka z Puław. Ja jestem w stanie odróżnić fanty bezpieczne od niebezpiecznych, o ile oczywiście miałbym możliwość zobaczenia ich, ale zwykły laik nie koniecznie musi widzieć różnicę pomiędzy rozbrojoną F1 a uzbrojoną.

Uważam wobec tego, ze donosząc na policję postąpił właściwie.

Naprawdę nie każdy ma tyle nerwów, żeby nawet potencjalnie, ryzykować życiem swoim czy dzieci.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Do Krzyśka
A jeżeli sąsid jest myśliwym i ma kilkaset sztuk legalnej amunicji to pożar go nie dotyczy? A jak ma butle z gazem albo instalacje gazową w aucie to pewnie przykra sprawa bo legalne i nie da się donieść? O zniszczeniu budynów przez gaz słuchać co chwilę, nie słyszałem o takich przypadkach z niwypałami.

Kopać, zbierać, posiadać nie wolno bo to wolny kraj".
Wojtek
Napisano
Witam,
Popatrzcie na wątek, w którym ludzie przedstawiają się z zawodu. Są wśród nas prawnicy. Może znacie któregoś z nich? Jeżeli będzie potrzebna zrzuta na pomoc dla gościa, to i ja coś dołożę. Choć na przyszłość to sprawy nie rozwiąże i prawdą jest, że nadal jesteśmy zbyt podzieleni, są pewne zwiastuny połączenia, jednakże zanim dojdzie do pełnego zorganizowania naszego środowiska wielu z nas znajdzie się w pierdlu. Dlatego...łączmy się jak najszybciej.
Mariusz
Napisano
Należę do pokolenia kolekcjonerów posiadających 30-letni staż w tej dziedzinie, z Panem Krzyśkiem znam się nie od dzisiaj,wiedza, jaką on posiada,to encyklopedia wojskowości,niejeden krawaciarski tzw.specjalista do kostek mu nie dorasta.Przykro, że ktoś taki ma kłopoty przez jakiegoś społecznego donosiciela,nieważne - czy to sąsiad czy inna gnida.Wprawdzie nie jestem barbarzyńcą czy Indianinem,ale myślę, że trzeba wreszcie wstąpić na ściezkę wojenną" w walce z głupotą i źle pojmowanymi zagrożeniami ze strony hobbystów. Znamy z historii wielu hobbystów obecnej i minionej epoki, którym nasza polska historia zawdzięcza wspaniałe muzea, dające świadectwo patriotyzmu. Czy tacy ludzie stanowili zagrożenie? Myślę, że mieli trochę więcej szczęścia, ponieważ nie było napastliwych pismaków i funkcjonariuszy - karierowiczów za wszelką cenę. Czym jest zatrzymanie kolekcjonera z kilkoma rewolwerami z okresu powstania styczniowego, a czym zatrzymanie handlarza z pięcioma UZI i skrzynką min mgnetycznych? Tu nie ma znaku równości. W pierwszym przypadku to prosty szablon do sukcesu, ale w drugim to ciężka praca, a sukces daleki. Oceńcie sami, jakie są nam potrzebne sukcesy dla zapewnienia prawdziwego bezpieczeństwa. Podzielam zdecydowanie pogląd, że trzeba się zintegrować i zadbać o interesy środowiska wprost na ulicy Wiejskiej w Warszawie, ale to trudna droga. Kolekcjonerzy i poszukiwacze wiedzą, że nie ma prostych sposobów na znalezienie ukrytych pamiątek chwały narodowej, a jednak je znajdują, tworzą muzea, przez co wzbogacają kulturę narodową. Myślę, że na tej wojennej ścieżce" też potrzeba kolekcjonerskiej determinacji.
Napisano
Obawiam się, że wśrod posłów nie uda się znaleźć grupy ktora wyszłaby z tzw. inicjatywą poselską. Nawet nie wiem czy obecne prawo coś takiegoprzewiduje. Inicjatywa tzw. sołeczna wymaga 100tys (albo wiecej) podpisów i tu też nie widzę szans.

Trzeba mieć do wejście do kancelarii rady ministrów i tam załatwiać".

Może Jakubowska, może Jaskiernia?

Póki co należy nagłaśniać sprawę tego kolekcjonera i wyszydzić tych gogusiów z policji. Skoro muszą już reagować na parszywe donosy i robić kipisz spokojnym ludziom, to niech się przynajmniej wstydzą opowiadać brednie przed kamerami o zagrożeniu i potencjanych możliwościach współpracy z mafią. To samo dotyczy dziennikarzy - nieudacznych i sprzedajnych, kórzy dla marnych paru złotych przygotują najgłupszy nawet sensacyjny materiał".
proscan
Napisano
100 tys...
Coś wam powiem. Na wiosnę tego roku podczas otwarcia sezonu motocykliści zawieźli ministrowi petycję podpisaną przez kilkanaście tysięc ludzi. Zwracali się z prośbą o zaprzestanie stwarzania zagrożenia życia poprzez malowanie nieodpowiednimi farbami znaków poziomych oraz o zmiane technologii (sic!) łatania dziur w jezdni. Przez głupotę drogowców ZGINELO wilu ludzi. Mieliśmy poparcie w postaci posłą Dziewulskiego który pomógł, i wsparcie w postaci kilku tysięcy motocyklistów na maszynach którzy eskortowali petycje. Minister obiecał wszystko i...nic się nie zmieniło.
Moim zdaniem trzeba ośmieszać takie zjawiska w lokalnych gazetach, nagłaśniać w ogolnopolskich, zaistnieć w mediach, robić jakieś festyny, pogadanki w szkołach. Może to coś zmieni. Chociaż jako socjolog myślę że stereotypu nic nie zmieni. Zawsze będziemy dziwakami terroryzującymi sąsiedztwo zardzewiałą śmiercią.
Napisano
Małe sprostowanie odnośnie zabrania broni kolekcjonerowi z Zamościa.Broni białej oraz amunicji nie zabrano ,amunicja to były wydmuszki".
Napisano
wydmuszkami" nazywam amunicję pozbawiona wszelkich materiałów pirotechnicznych czyli pozbawioną cech bojowych
Napisano
Dzień wczorajszy.TV4.Wiadomości o 21:00.Sprawa dotyczyła tego, że w RP żyje jeszcze kilkuset (bo z przyczyn biologicznych nie więcej) straszliwych przestępców" posiadających trefną broń palną.Chodzi o Powstańców Warszawskich.Powstaje w Warszawce Muzeum Powstania Warszawskiego i ci przestępcy" przekazują nieodpłatnie swoje prywatne pamiątki aby ciemnota za kilka pokoleń wiedziała dzięki komu żyja w takim a nie innym dobrobycie.Przekazują wsio oprócz tego co pomagało im wysłać armię Fryców do miejsca gdzie im się odwiecznie należało, czyli oprócz broni,do której się nieoficjalnie przyznają.Ale jako nasza Temida jest już nie tylko ślepa ale i durna i głucha to przekazać się boją bo pójdą przy maleńkim pechu na 8 lat a dla nich to jest jednoznaczne z dożywociem.Nawet pan inspektor z KG Policji wypowiadzał się, że owszem, raczej ze względu na podeszły wiek Panów Powstańców Temida NIE POWINNA ich zapudłować ale i tak postępowanie prokuratorskie powinno być i będzie.Panowie i Panie!!!Przecież to jest wariatkowo.Resztę pozostawiam bez komentarza.
Napisano
Czytajac te posty i śmieszno i straszno" Strasznie bo z niewinnych ludzi robi sie bandziorow :( Smiesznie wiecie dlaczego. W tej chwili najgorsze jest to ze w kazdej chwili moga w/w zarzuty podciagac pod walke z terroryzmem :((
Napisano
Perkoz widzialem ten program, a wiesz jakie zalecenie dostali Powstancy od radcy prawnego ?? pakowac w nieoznakowane pudelko i podrzucac do muzeum.
Napisano
A tę paczkę wezmą antyterroryści i zrobią wielkie bum. I potem będzie można sobie może coś złożyć z tego, co ocaleje. I wyeksponować, jako pamiątkę po powstańcach ;-))
Pozdrawiam
Napisano
Państwem policyjnym to my już jesteśmy. Na zamowienie miedzynarodowych korporacji policja zrobiła pokazówki ścigając dzieciaki które na komputerach trzymały sobie MP3 i DiVx-y. A wszystko po to by sprzedaż DVD przed świetami podskoczyła.

Ta sama policja nie potrafi dać sobie rady z jednorękimi (dwórękimi też) bandytami. Mają zbyt mocne plecy na wiejskiej.

W walce z Powstańcami Warszawskimi zarówno prokuratura jak i policja zapewne odnotuje sukces - podobnie jak własowcy w 1944r.

Brawo! Tradycja w narodzie nie zginie!

proscan
Napisano
Może od 1 stycznia bedzie trochę lepiej:

http://www.giwera.pl/pliki/Us_nowel.pdf

tylko czy ci co teraz łapią hobbystów umieją czytać...

pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam

Poniżej artykuł z ostatniego numeru puławskiego Tygodnika Powiśla", źródło: http://www.pl.pulawy.pl/

Muzeum Regionalne PTTK im. Izabeli ks. Czartoryskiej w Puławach stanowczo protestuje przeciw traktowaniu kolekcjonerów militariów na równi z przestępcami kryminalnymi.
Do tego stwierdzenia skłania nas fakt odkrycia przez puławską policję "arsenału u powszechnie znanego i cenionego kolekcjonera puławskiego.
Fakt posiadania starej i niesprawnej broni palnej, broni białej i fragmentów broni nie czyni z posiadacza przestępcy. A tak przynajmniej w relacjach medialnych został potraktowany ów kolekcjoner. Upublicznione zarzuty wobec niego wydają się śmieszne.
Sądzimy, że puławska policja powinna się skupić raczej na poszukiwaniu współczesnej broni palnej, a także na patrolowaniu zabytkowego parku puławskiego, miasta i jego okolic. Efekty skutecznego patrolowania byłyby z pewnością korzystniejsze niż "namierzenie kolekcjonera militariów. Pozostaje jedynie pogratulować skutecznego, i jakże bezpiecznego nalotu na dom jednego z najbardziej kompetentnych puławskich, pasjonatów z tej dziedziny. Człowieka, który bezinteresownie służył swoją wiedzą, ekspertyzą i cennymi uwagami oraz radami, a swoją kolekcją wielokrotnie wzbogacał urządzane przez muzeum wystawy czasowe.
I taki człowiek traktowany jest obecnie na równi z przestępcami.
Ponadto należy zwrócić uwagę na fakt, że muzea (w tym przede wszystkim puławskie) ze względu na permanentny brak środków finansowych, zmuszone są do rezygnacji z dokonywania zakupów i pojawiające się na rynku oferty zakupów kieruje do znanych kolekcjonerów, zwłaszcza do tych, którzy służą wiedzą i pomocą.
Uważamy, że przepisy prawa winny być nie tylko restrykcyjne, ale i racjonalne, by nie powiedzieć życiowe.
Policji puławskiej życzymy sukcesów w sprawach naprawdę istotnych, a nie w przeszukiwaniach domów innych kolekcjonerów. Szabla, bagnet czy pistolet sprzed 150 - 200 lat niczym nam nie grozi.
Pomyślcie jednak Panowie, czy podanie nazwy ulicy i pokazanie w telewizji widoku posesji Pana K. nie wzbudza w Was żadnego niepokoju. Mamy nadzieję, że zarekwirowane rzeczy szybko wrócą do prawowitego właściciela, czy wówczas nie należałoby pilnie strzec przed złodziejami tego tak ważnego dla historii i opieki nad zabytkami domostwa.

Prezes Oddziału Puławskiego PTTK
Kurator Muzeum Józef Gądor

Dyrektor Muzeum Jolanta Piotrowska"

Pozdrawiam
Sebek
Napisano
bardzo dobry artykuł jak się go czyta to tak jakby ten kolekcjoner był zrehabilitowany za niewiadomo jakie przęstępstwo a nic nie zrobił ale bardzo dobrze że o tym napisano i w ostatnim zdaniu wspomniano o ochronie przed ewentualnymi przyszłymi złodziejami pozdrawiam
Napisano
Witam !
Chyba bezpieczniej zrobić nalot na dom kolekcjonera o którym wszystko wiadomo niż wchodzić do chatki gościa zaopatrującego się u prywatnych importerów" w nowoczesne systemy dostarczania metalowych przesyłek. Zbrojne niebieskie ramię zamiast ścigać gamoni biegajacych po osiedlu z moim radiem pod pachą i resztkami szkła za kołnierzem teraz gania dzieciaków po domach czy aby na pewno mają legalne windowsy. Chyba przestanę płacić podatki skoro moje pieniądze są wydawane w tak durny sposób a buraki z Wiejskiej które notabene utrzymuję nie wypełniają polecań Narodu.
  • 3 months later...
Napisano
Zobaczcie jakich mamy znawcow w mediach.
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=5126098
Nie wiedzialem, ze mozdzierz ma pociski i luski:) I tacy lapia pozniej kolekcjonerow i stawiaja im zarzuty. ZNAWCY I FACHOWCY od siedmiu bolesci!!!!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie