pomsee Napisano 1 Sierpień 2007 Autor Napisano 1 Sierpień 2007 Bardzo ciekawa dyskusja na portalu historycy.org: http://www.historycy.org/index.php?showtopic=33303Wyniki badań genetycznych mogą wskazywać, że Polacy nie są Słowianami a jedynie zeslawizowaną ludnością miejscową, która przyjęła język i obyczaj Słowian, którzy przybyli na tereny Polski.
esus Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 A dlaczego jedynie"-rdzenna ludność od pra pra wieków-to brzmi całkiem całkiem.:)
karpik Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 A więc Lech, Czech i Rus nie byli braćmi.....Bardzo mnie to cieszy:)Pozdro.
huk 100 Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 To jednak !- jak świat światem Polak Niemcowi będzie bratem heheheh-pozdro
pomsee Napisano 1 Sierpień 2007 Autor Napisano 1 Sierpień 2007 W PRL-u mówiło" się, że było czterech braci: Lech, Czech, Rus i Prus czyli Enerdowiec :)))
balans Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 Też mi odkrycie, przecież chyba już Kadłubek pisał, że wywodzimy się od Sarmatów. A co!
pomsee Napisano 1 Sierpień 2007 Autor Napisano 1 Sierpień 2007 No proszę a w szkole uczą, że Kadłubek w swojej kronice fantazjował a tu wychodzi na to, że miał rację ;)
Namohylewo Napisano 2 Sierpień 2007 Napisano 2 Sierpień 2007 Polacy to naród a Slowianie to plemię. Kolejna jałowa dyskusja. Dobry historyk, bądź pasjonat historii powinien także stosować się do zasad logiki.
karpik Napisano 2 Sierpień 2007 Napisano 2 Sierpień 2007 Jałowy, ty łowy....Z wikipedii:Do Słowian zalicza się: Białorusinów, Bośniaków, Bułgarów, Chorwatów, Czarnogórców, Czechów, Łemków, Kaszubów, Serbołużyczan, Macedończyków, Polaków, Rosjan, Serbów, Słowaków, Słoweńców i Ukraińców oraz ponad 140 pomniejszych grup.Chodzi o to, że Ktoś stwierdził, że nie powinno Nas być na tej liście. Twierdzi, że jesteśmy tutejsi, a Słowianie przybyli na nasze tereny i Nas zesłowkowali:) Pozdro.
pomsee Napisano 2 Sierpień 2007 Autor Napisano 2 Sierpień 2007 Karpik dobrze zrozumiałeś ale ktoś ma problemy z pojęciem, że narody dzielą się także na grupy etniczne.
grba Napisano 2 Sierpień 2007 Napisano 2 Sierpień 2007 Biorę do ręki drzewko genealogiczne zrobione przygotowane przez moje dzieci do szkoły. Patrzę, co mam po drodze w linii prostej. Babcia z rodziny pochodzenia ormiańskiego, po której smagłolicy trafiają się w naszej rodzinie; prababka z niemieckim nazwiskiem z Austrii, takie nazwisko ze zjedzonymi samogłoskami; matka z rodziny, o protoplastach której Długosz pisał „ród polski”; ojciec z rodziny które o sobie mówiły „gente Ruthenus Polonus natione”; będąc dzieckiem oglądając film gangsterski i wtedy zorientowałem się, że mam krewnych o włoskim nazwisku; żona, której przodkowie przyturlali się do Polski 200 lat temu i później okraszona była licznymi niemieckimi nazwiskami; Ukraińcy/Rusini i cholera wie kto jeszcze.Kiedyś zajrzałem do Encyklopedii Larousse`a dla dzieci i znalazłem w niej ilustrację: facet w kaszkiecie, typ jasnolicy, brodaty, siedzi przy stoliku, na nim kufel piwa, podpis Słowianin. Obśmiałem się jak norka…
Namohylewo Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Polacy częściowo żyją na terenach kiedyś zasiedlonych przez Słowian, ale czy w ten sposób można ich zaliczyć do Słowian. Rację ma Grba. Wiadomo że zaliczanie Polaków do Słowian wynika z poszukiwań własnej tożsamości w okresie rozbiorów.Uwaga pomsee o tym że narody dzielą się na grupy etniczne nic nie wnosi.Karpik radzę Tobie nie czerpać wiedzy historycznej z Wikipedii. Pomyśl sam.
pomsee Napisano 3 Sierpień 2007 Autor Napisano 3 Sierpień 2007 Namohylewo wystarczy skorzystać z linka, który wkleiłem w pierwszym poście powyżej aby potem nie wypisywać głupot. Widocznie jednak jest to za trudne.
pomsee Napisano 3 Sierpień 2007 Autor Napisano 3 Sierpień 2007 Grba masz zaiste bardzo interesujące drzewo genealogiczne. Jednak nie wyciągałbym z tego zbyt daleko idących wniosków. Prawdą jest jednak, że w istocie wszyscy jesteśmy mieszańcami". Mimo to z naszego DNA można wyczytać ogroną ilość informacji na temat rozwoju i migracji poszczególnych grup etnicznych ludzkości.
Namohylewo Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Pomsee. Wskazany link przeczytałem na początku. Jest tylko kolejną nic nie wnoszącą pyskówką. Nie chciałbym by takie były również na tym forum.Dalej uważam, że wiązanie tożsamości dzisiejszych Polaków z pochodzeniem od jednego wyłącznie migrującego plemienia to ekwilbrystyka antropologiczna i popłuczyny bardzo pożytecznej zreszątą ideologii narodowościowej.Polacy od nikogo nie pochądzą" tylko jako naród powstali w tyglu zmian historycznych na wiadomym terenie.Teoria lingwistyczna jest powszechnie odrzuca a winiki badań DNA prowadzą do sprzecznych wniosków. Pozdrawiam.
grba Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Panowie tak naprawdę naszą ojczyzną jest język i kultura, reszta, nawet terytorium, granice, to sprawa drugorzędna. Mieszkam na Górnym Śląsku i syn kiedyś zapytał mnie: tato my jesteśmy Gorole czy Hanysy? Jesteśmy Polakami i już odpowiedziałem. Niemcy próbowali bawić się w to z wiadomym skutkiem. Mam wujka, bitego Ślązaka - Hanysa, który godo... gdyby go ubrać w czarne luźne spodnie, lakierki, białą koszulę, kwiecistą kamizelkę, na głowę nałożyć mu elegancki kapelusz, złoty łańcych na szyję, złoty sygnet na palec... po prostu król Cyganów.
balans Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Gdzieś wyczytałem, że ludzie z grupą krwi A mają swoje korzenie" na zachodzie, a ci z grupą krwi B na wschodzie, niestety nic nie pisali o tych z grupą krwi 0 [ja mam ARh+].pozdro
1000WATT Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 W takim razie ci z (0) to właśnie tutejsi;):):);):)Cholera ,kiedy w końcu w nas zaświta historyczne myślenie ,że ludzie nie dzielą sie na tamtejszych i tutejszych a na mądrych i głupich i żeby my tylko na tych drugich nie wyszli :):):)
aegirsson Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Słowianie nawet na Kretę zapodali w czasie wędrówek ludów, gdzie nas panie nie było...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.