Skocz do zawartości

Polacy nie są Słowianami?

pomsee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bardzo ciekawa dyskusja na portalu historycy.org: http://www.historycy.org/index.php?showtopic=33303
Wyniki badań genetycznych mogą wskazywać, że Polacy nie są Słowianami a jedynie zeslawizowaną ludnością miejscową, która przyjęła język i obyczaj Słowian, którzy przybyli na tereny Polski.
Napisano
Jałowy, ty łowy....
Z wikipedii:
Do Słowian zalicza się: Białorusinów, Bośniaków, Bułgarów, Chorwatów, Czarnogórców, Czechów, Łemków, Kaszubów, Serbołużyczan, Macedończyków, Polaków, Rosjan, Serbów, Słowaków, Słoweńców i Ukraińców oraz ponad 140 pomniejszych grup.

Chodzi o to, że Ktoś stwierdził, że nie powinno Nas być na tej liście. Twierdzi, że jesteśmy tutejsi, a Słowianie przybyli na nasze tereny i Nas zesłowkowali:)
Pozdro.
Napisano
Biorę do ręki drzewko genealogiczne zrobione przygotowane przez moje dzieci do szkoły. Patrzę, co mam po drodze w linii prostej. Babcia z rodziny pochodzenia ormiańskiego, po której smagłolicy trafiają się w naszej rodzinie; prababka z niemieckim nazwiskiem z Austrii, takie nazwisko ze zjedzonymi samogłoskami; matka z rodziny, o protoplastach której Długosz pisał „ród polski”; ojciec z rodziny które o sobie mówiły „gente Ruthenus Polonus natione”; będąc dzieckiem oglądając film gangsterski i wtedy zorientowałem się, że mam krewnych o włoskim nazwisku; żona, której przodkowie przyturlali się do Polski 200 lat temu i później okraszona była licznymi niemieckimi nazwiskami; Ukraińcy/Rusini i cholera wie kto jeszcze.
Kiedyś zajrzałem do Encyklopedii Larousse`a dla dzieci i znalazłem w niej ilustrację: facet w kaszkiecie, typ jasnolicy, brodaty, siedzi przy stoliku, na nim kufel piwa, podpis Słowianin. Obśmiałem się jak norka…
Napisano
Polacy częściowo żyją na terenach kiedyś zasiedlonych przez Słowian, ale czy w ten sposób można ich zaliczyć do Słowian. Rację ma Grba. Wiadomo że zaliczanie Polaków do Słowian wynika z poszukiwań własnej tożsamości w okresie rozbiorów.
Uwaga pomsee o tym że narody dzielą się na grupy etniczne nic nie wnosi.
Karpik radzę Tobie nie czerpać wiedzy historycznej z Wikipedii. Pomyśl sam.
Napisano
Namohylewo wystarczy skorzystać z linka, który wkleiłem w pierwszym poście powyżej aby potem nie wypisywać głupot. Widocznie jednak jest to za trudne.
Napisano
Grba masz zaiste bardzo interesujące drzewo genealogiczne. Jednak nie wyciągałbym z tego zbyt daleko idących wniosków. Prawdą jest jednak, że w istocie wszyscy jesteśmy mieszańcami". Mimo to z naszego DNA można wyczytać ogroną ilość informacji na temat rozwoju i migracji poszczególnych grup etnicznych ludzkości.
Napisano
Pomsee. Wskazany link przeczytałem na początku. Jest tylko kolejną nic nie wnoszącą pyskówką. Nie chciałbym by takie były również na tym forum.
Dalej uważam, że wiązanie tożsamości dzisiejszych Polaków z pochodzeniem od jednego wyłącznie migrującego plemienia to ekwilbrystyka antropologiczna i popłuczyny bardzo pożytecznej zreszątą ideologii narodowościowej.
Polacy od nikogo nie pochądzą" tylko jako naród powstali w tyglu zmian historycznych na wiadomym terenie.
Teoria lingwistyczna jest powszechnie odrzuca a winiki badań DNA prowadzą do sprzecznych wniosków. Pozdrawiam.
Napisano
Panowie tak naprawdę naszą ojczyzną jest język i kultura, reszta, nawet terytorium, granice, to sprawa drugorzędna. Mieszkam na Górnym Śląsku i syn kiedyś zapytał mnie: tato my jesteśmy Gorole czy Hanysy? Jesteśmy Polakami i już odpowiedziałem. Niemcy próbowali bawić się w to z wiadomym skutkiem. Mam wujka, bitego Ślązaka - Hanysa, który godo... gdyby go ubrać w czarne luźne spodnie, lakierki, białą koszulę, kwiecistą kamizelkę, na głowę nałożyć mu elegancki kapelusz, złoty łańcych na szyję, złoty sygnet na palec... po prostu król Cyganów.
Napisano
Gdzieś wyczytałem, że ludzie z grupą krwi A mają swoje korzenie" na zachodzie, a ci z grupą krwi B na wschodzie, niestety nic nie pisali o tych z grupą krwi 0 [ja mam ARh+].

pozdro
Napisano
W takim razie ci z (0) to właśnie tutejsi;):):);):)

Cholera ,kiedy w końcu w nas zaświta historyczne myślenie ,że ludzie nie dzielą sie na tamtejszych i tutejszych a na mądrych i głupich i żeby my tylko na tych drugich nie wyszli :):):)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie