vonadamski Napisano 2 Grudzień 2003 Autor Napisano 2 Grudzień 2003 Witam!!!Zalaczam czesc ksiazeczki wojskowej mojego dziadka (wydanej w 47 po powrocie od Angolow) w ktorej napisana jest jednostka w ktorej sluzyl przed wojna i w czasie wrzesnia". Pytanie brzmi gdzie stacjonowaly te jednostki i gdzie walczyly. Jest top bardzo wazne aby potwierdzic moje informacje badz obalic rodzinne mity.Z powazaniem vonadamski
vonadamski Napisano 2 Grudzień 2003 Autor Napisano 2 Grudzień 2003 A tu coby ciekawscy widzieli jak wygladala jego trasa. Ja chyba w zyciu w tych krajach nie bede :) (choc w jego przypadku to nie bylo mile)
bjar_1 Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 38 pułk piechoty Strzlców Lwowskich stacjonował w Przemyślu. We wrześniu w 24 DP2 pułk strzelców pieszych stacjonował w Sanoku.pzdrbjar_1
sqh Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 2. psp to zapewne 2. pułk Strzelców Podhalańskich z Sanoka, zaś 38. pp to 38. pułk piechoty Strzelców Lwowskich z Przemyśla.W 1939 pierwszy z nich w chodził w skład 22. Dywizji Piechoty Górskiej, drugi - w skład 24. Dywizji Piechoty. Obie dywizje weszły zaś ostatecznie w skład Armii Kraków", mimo, że pierwsza przydzielona była początkowo do Armii Łódź", następnie do Grupy Operacyjnej Tarnów", a druga do Grupy Operacyjnej Kutno".Nie mam w tej chwili dostepu do książek, więc nie odtworzę dokładnych szlaków bojowych obu pułków, ale założę się, że zaraz ktoś mnie w tym wyręczy :-)
bjar_1 Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 Strzelców pieszych ??? czy ja napisałem strzlców pieszych ???Oczywiście,że PODHALAŃSKICH !:))))))))bjar_1
Jaro5 Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 Witam.Pytanie brzmi gdzie stacjonowaly te jednostki i gdzie walczyly."Co do 2 pułku Strzelców Podhalańskich to znam i mogę polecić bardzo ciekawe miejsce na kielecczyźnie.Pozdrawiam
vonadamski Napisano 2 Grudzień 2003 Autor Napisano 2 Grudzień 2003 Witam ponownie !!!No czekam czekam.Teraz głównie interesuje mnie 38pp i jego szlak bojowy.Z powazaniem vonadamski
ujazdy Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 Caly szlak bojowy 38 pp zostal dokladnie opisany w ksiazce pt Armia Karpaty wydanej w latach osiemdziesiatych w Rzeszowie .Autor bodajze Ryszard Dalecki .24DP nalezala wiec do armii Karpaty generala Fabrycego a nie do armii Krakow .Moj dziadek sluzyl tez w Przemyslu w 22palu
DTH Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 A moj pradziadek, to nikt inny jak wlasnie gen Fabrycy:)
markos Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 posiadam krutką informację gdzie walczył 38 Pułk Strzelców Lwowskich z Przemyśla oraz informację o sztandarze tego pułku i zdięcie sztandaru.wchodził wskład 24 DP3-5 wrzesien dowieziona doTarnowa który broniła 5-6-póżniej wycofała się przez Pilzno-strzyżów -Bircza13IX przebijała się do przemyśla 15-18 biła sie w lasach janowskich i nad Wereszczyną.została rozbita pod Lwowem.jutro może napisze więcej jak znajdę ksziążkę moge zeskanować zdięcie sztandaru i jego losy
sqh Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 A, faktycznie, pomyliłem się - 24. DP po rozładowaniu w Tarnowie trafiła do Armii Karpaty", a nie Kraków".Dokładny szlak bojowy 38. pp opisuje zaś Maciej Kozubal w zeszycie nr 36 z serii arys Historii Wojennej Pułków Polskich w Kampanii Wrzesniowej", Pruszków 1996.
Gandalf de Grey Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 Salve,Prosze wybaczyc- pytanie z innej beczki do P.T. Vonadamskiego- czy szanowny dziadek byc moze byl skonczyl podchorazowke kiedy byl w armii Andersa?Z szacunkiemGandalf de Grey
vonadamski Napisano 3 Grudzień 2003 Autor Napisano 3 Grudzień 2003 Witam!!!Do Gandalfa - Niestety nie :(Z powazaniem vonadamski
Partizanen Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 Ujazdy w 22 palu z Przemyśla służył też mój stryj. Po ucieczce z niewoli przez całą okupację dawał popalić niemiaszkom na Podkarpaciu, za co później oczywiście Polska Ludowa mu podziękowała gdyż był w AK
atyl Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 Ponieważ jest to książeczka odtwarzana po wojnie niektóre fakty mogą być zatajone. Np mój dziadek po ujawnieniu się w 1945 r zniszczył przedwojenna książeczkę i w nowej był tylko zwykłym strzelcem przydzielonym do warsztatów, a nie podoficerem nadterminowym.
pnz59 Napisano 22 Czerwiec 2007 Napisano 22 Czerwiec 2007 Do ujazdy i Partizanena!!!Goraca prośba. Ponieważ jeste w trakcie opracowywania monografii walk artylerii lekkiej we wrześniu 1939 r., a tak dziwacznie się złożyło, że akurat na temat 22 pal mam najmniej informacji i zdjęć, może panowie pomogliby.Jeśli gdzieś w rodzinnych papierach sa jakieś zapiski, wspomnienia z walk, zdjęcia lub jakiekolwiek informacje (funkcja w 1939 r., stopień po mobilizacji) będę wdzięczny za udostępnienie.Podaję adres mailowy : piotrzarzycki1@wp.pl.Pozdrawiamp.Z.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.