woyta Napisano 2 Grudzień 2003 Autor Napisano 2 Grudzień 2003 Znalazłem w ogródku (nie tylko to - patrz wczesniejsze linki) Wiem, że dla wielu z Was - boratynki to śmieci, ale proszę o identyfikację - z którego roku, mennicy itp.Z góry dzięki i pzdr woyta
Gość Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 Moneta jest niezbyt dokadnie wybita, więc roku nie widać (jest on na chyba na lewo lekko ponad herbem pogoni). Polsko litewska boratynka, jak dla mnie całkiem ładna.Pozdrawiam
beyo Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 Poniższy link powinien Ci nieco wyjaśnić.http://monety.polskie.webpark.pl/boratynki.htmlPozdrawiam.
Raned Napisano 2 Grudzień 2003 Napisano 2 Grudzień 2003 Boratynka z mennicy oliwskiej, mniej wiącej dwa razy więcej warta niż inne.
woyta Napisano 3 Grudzień 2003 Autor Napisano 3 Grudzień 2003 To jeszcze pytanie : to między nogami konia to snopek Wazów ( tylko bez brzydkich skojarzeń :)), a głowa byka to co - wieniawa czy ślepowron, bo w temacie herbów to ja za bardzo nie siedzę. pzdr woyta
beyo Napisano 3 Grudzień 2003 Napisano 3 Grudzień 2003 Zgadza się, to coś" pod koniem to snopek Wazów. A herb to Wieniawa.
lolek Napisano 4 Grudzień 2003 Napisano 4 Grudzień 2003 Witanko.Ostatnio wydlubalem blizniacza boratynke, ktora miala wybity rok 1708 i byla w ciut lepszym stanie.W miare mozliwosci postaram sie niedlugo wrzucic fotke.Pozdrawiam!
Gość Napisano 4 Grudzień 2003 Napisano 4 Grudzień 2003 Boratynki to monety wybite w XVII wieku za życia Jana Kazimierza. Natomiast ta twoja, to może być jakiś szeląg, Augusta II Mocnego lub Augusta III Sasa lub coś innego.Zresztą, niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę.Pozdrawiam
woyta Napisano 11 Grudzień 2003 Autor Napisano 11 Grudzień 2003 No to jeszcze pytanko - czy warto toto czyścić czy zostawić w stanie naturalnym. Ewentualnie jak i czym. pzdr Woyta
Nanook1978 Napisano 11 Grudzień 2003 Napisano 11 Grudzień 2003 J masz racje - nie mylisz się. Co do czyszczenia jeśli jest słabo wybita to jej nie czyść ewentualnie troszkę przejedź wazeliną, poprawi jej jakość.
elpas Napisano 22 Styczeń 2004 Napisano 22 Styczeń 2004 To żaden August, Mocny czy Sas, to JAn Kazimierz, na zdhjęciu awersu widać wyraźnie napis CAS, gdyby moneta była w lepszym stanie to po lewej stronie od CAS byłby napis IOAN = Jan KazimierzNa rewersie wyraźna Pogoń litewska. Michał z Kołobrzegu
iglanadon Napisano 23 Styczeń 2004 Napisano 23 Styczeń 2004 ta jest ewidentnie boratynka Jana Kazimierza, ale zdarzały mi sie takie przypadki że jak juz zaczołoem czyścić boratynki to pewien ich procent okazywał sie szelągami Augusta III z lat 1754-55, gość był b.przedsiębiorczy i gdy sejm zabronił mu bicia monet (w obiegu były jeszcze straszne masy boratynek) wybijał je sobie w Saksonii w górach kruszcowych i przemycał w worach poczta dyplomatyczną czy jaka inną (bicie minet było wtedy super interesem dla tego kto to robił), dla gospodarki państwa juz mniej, ale kto by się tym wtedy przejmował, tak czy owak zachecam do czyszczenia potencjalnych boratynek bo kto wie co z tego wyjdzie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.