Gość Napisano 16 Czerwiec 2002 Napisano 16 Czerwiec 2002 Popieram postulat rumburaka. Naprawdę, niekiedy trzeba się porządnie namęczyć, aby zrozumieć, co autor posta miał na myśli.
mac Napisano 16 Czerwiec 2002 Napisano 16 Czerwiec 2002 Do rumburaka: Oczywiście popełniłem błąd, zgadza się. Ostatnio zauważyłem że pisząc na klawiaturze częściej popełniam błędy pisząc fonetycznie. Dziękuję za uwagę i spróbóję to zmienić. Nie chcę z kolei być czepialskim ale jeśli mamy pisać w ojczystym języku to radziłbym się zdecydować czy używasz polskich liter czy też nie, raz piszesz aż roi się od błędów", a za chwilę gosc [...]napisal" po czym miłośników" i zaś wlos się jeży". Nie chcę nikogo razić ale zanim coś się komuś wytknie radzę popatrzeć najpierw na siebie.
mac Napisano 16 Czerwiec 2002 Napisano 16 Czerwiec 2002 No i mi się znowu przytrafiło. W drugim wersie powinno być spróbuję"
Gość Napisano 16 Czerwiec 2002 Napisano 16 Czerwiec 2002 Drogi rumburaku!!!!! Rzeczy" pisze się przez z", a jak jest to cytat z błędem to w cudzysłowiu.
Gość Napisano 16 Czerwiec 2002 Napisano 16 Czerwiec 2002 Polacy pisze się przez duże P". A jak chcesz innym wytykać błędy to sam pisz poprawnie.
Gość Napisano 16 Czerwiec 2002 Napisano 16 Czerwiec 2002 Drodzy forumowicze! Bardzo Was prosze zacznijcie wreszcie pisac posty zgodnie z zasadami polskiej ortografii i interpunkcji! Przeczytalem zaledwie kilka tematow na forum, a tam aż roi się od błędów. Miejcie litość! Jeden gosc nie wiem czy dla zartu napisal informację dla miłośników dużych żeczy! Wlos sie jeży!!! W postach o pepeszy piszecie o Finach mala litera!!! Tacy jestescie polacy"? Pozdrawiam. Ps. Wiem ze w netykiecie nie kladzie sie szczegolnego nacisku na ortografie ale umiar zawsze jest wskazany, nawet na tak szacownym forum.
Grzesio Napisano 16 Czerwiec 2002 Napisano 16 Czerwiec 2002 Uważaj kolego, oni są bardzo czuli na punkcie swojego honoru, a zwracanie uwagi na ortografię stanowi jedną z większych potwarzy, jakich mogą doznać! Kilka razy zwróciłem uwagę na to i owo i stałem się osobą bardzo, przynajmniej w pewnych kręgach, niepopularną - jeszcze po kilku miesiącach mi to wypominano!:-))))))))))))))))))))))))))))
Gambit Napisano 16 Czerwiec 2002 Napisano 16 Czerwiec 2002 A sam zapominasz postawić języczek lub kreseczkę tu i ówdzie, drogi esteto. Internauci nie gęsi i swój język mają...
Gość Napisano 16 Czerwiec 2002 Napisano 16 Czerwiec 2002 Nie wiem jaki masz zawod (pewnie nauczyciel, profesor albo jeszcze gorzej ..) ale to forum to nie jest twoja klasa.
Spyder Napisano 16 Czerwiec 2002 Napisano 16 Czerwiec 2002 Witam.Literówki i błędy ortograficzne były, są i będą w internecie, niezależnie od tego jak głośno i długo będziemy o nich mówili (pisali).Pozdrawiam.Paweł Spyder" Liszewski
Gość Napisano 16 Czerwiec 2002 Napisano 16 Czerwiec 2002 Ojoj, ale się porobiło! Nie jestem profesorem ani estetą. Nie chcę żadnemu eksploatorowi, historykowi czy znawcy militariów zrobić przykrości, ale przecież znam takich ludzi i wiem ile oni czytają, ile piszą. Nie wiem dlaczego, ale to się nie przekłada na zwykłe forumowe pisanie - gadanie. Nie chodzi mi o literówki, bo te, zgadzam się, zawsze w necie będą. Ale pisanie żeczy" przez ż" po prostu mnie załamało. Dlatego ten post!
Spyder Napisano 16 Czerwiec 2002 Napisano 16 Czerwiec 2002 To są skrajności. Nie ma ich na tyle dużo, żeby podnosić larum.Trzeba się z nimi po prostu pogodzić.Pozdrawiam.Paweł Spyder" Liszewski
Frozzer Napisano 16 Czerwiec 2002 Napisano 16 Czerwiec 2002 zauwaz ze niektorzy wogole nie uzywaja wielkich i malych liter, tak samo polskich znakow. internet rzadzi sie swoimi prawami, i jezyk jakim sie ludzie w nim porozumiewaja jest charakterystyczny dla konkretnych osob. tutaj nie podnesiesz glosu, ani nie sciszysz go, musisz uzywac innych symboli, ktore w graficzny" sposob zostana odebrane przez odbiorce.wiem ze co do finow top sie mnie tyczylo, otoz wiedz, ze ja nie pisze nic z wielkiej litery, i wlasnie taki jestem polak"
Gość Napisano 16 Czerwiec 2002 Napisano 16 Czerwiec 2002 Z tego co pamiętam Rumburak to imię pewnej zabawnej zresztą postaci z czeskiej bajki , czy nie uważasz zatem że imiona pisze sie dużą literą ?
Gość Napisano 17 Czerwiec 2002 Napisano 17 Czerwiec 2002 Przez wiele lat uczyłem w szkole. Przeglądając różne listy dyskusyjne zacząłem się zastanawiać, jak to jest, że internauci robią takie błędy ortograficzne, jakie popełniają uczniowie „podstawówki”. Szybko sobie to wytłumaczyłem, gdy tylko zacząłem korespondować z Polakiem z USA i „walnąłem” kilka „byków”. Po prostu, gdy się nie używa polskich znaków diakrytycznych, to cała ortografia bierze w łeb! Przyzwyczajenie pozostaje nawet, gdy się próbuje pisać używając polskich znaków.Druga sprawa, to pośpiech. Wielu internautów, to „modemowcy”. Każda sekunda kosztuje. Stąd wielu wali w klawiaturę, jak popadnie. I to jest zrozumiałe. I na koniec jedna dygresja: Nie wiem, czy większym nietaktem jest robienie błędów ortograficznych, czy też zwracanie uwagi dorosłym osobom na takie pomyłki.
Gość Napisano 17 Czerwiec 2002 Napisano 17 Czerwiec 2002 Panie Belfer, zdecydowanie popieram !!!!!!!!!
BBasia Napisano 17 Czerwiec 2002 Napisano 17 Czerwiec 2002 popieram powiem tylko tyle że ja prawie wcale nie używam polskich liter a to że jezyk rządzi się własnymi prawami nie powtarzając się przeczytaj nietykietę a zrozumiesz ne ważne jak napiszesz z błędem czy nie ale że ktoś cię zrozumie jest wg mnie najwazniejsze:)pozdrawiam michał BBasia
Hartmann Napisano 17 Czerwiec 2002 Napisano 17 Czerwiec 2002 Ktoś mądry powiedział kiedyś:Są trzy sposoby na poprawne wychowanie dzieci.Przykładem,przykladem i jeszcze raz przykładem.Prawda jest taka natomiast iż czasami trudno zrozumieć o czy pisze autor posta.I jest różnica w tekście:Może znalazł,albo znalazł morze"Hartmann
Gość Napisano 17 Czerwiec 2002 Napisano 17 Czerwiec 2002 Hmm radze zaczac uzywac irc'a to wtedy dopiero sie zdziwisz jak mozna kaleczyc" jezyk :))pozdrawiam i wiecej optymizmu (czy czego tam) do czytania postow (juz wiem cerpliwosci)Pozdrawiam
Gość Napisano 17 Czerwiec 2002 Napisano 17 Czerwiec 2002 Witam! To ja sprawca całego zamieszania. Cieszę się, że temat ortografii wywołał taką burzliwą dyskusję. Aż 18 postów!!!!Ja pracuję na Macu, a jego klawiatura co jakis czas przełącza się na polskie znaki a potem na amerykańskie. Wyjaśnię jeszcze raz i polacy" i żeczy" napisałem świadomie z błędem, żeby Was sprowokować do dyskusji, ale te wyrazy są w cudzysłowiu. Rozumiem wszystko, na IRCu dyskusja jest bardzo burzliwa, szybka, a na forum chcemy się podzielić czymś ważnym, istotnym, dlatego warto uważać na błędy. Co będzie jak na jakieś wykopki, albo zlot umówicie się w Ostrowiu, a one będą w Ostrowie? Można wiele wybaczyć, nawet pisanie Fin dużą literą, nie pisanie ą, ę, bo ich w internecie czasem nie widać, ale mi właśnie chodzi o to, żeby te nasze posty były dla wszystkich zrozumiałe. A w przytoczonym wyżej przykładzie napisano właśnie o słynnym morze" i może". Pozdrawiam Was kochani i zapewniam, że jestem dorosły i nie boję się krytykować nawet nauczycieli. :-)))
mick1 Napisano 17 Czerwiec 2002 Napisano 17 Czerwiec 2002 czy ten ostrow to przez przypadek?bo jesli jestes sam z ostrowa, to moze dalbys sie na piwo zaprosic albo co.. chcialbym poznac towazystwo ostrowskie (ostrow wlkp) gdyz sam stamtad (z tamtad?) jestem.. daj znac prosze :)
Gość Napisano 17 Czerwiec 2002 Napisano 17 Czerwiec 2002 Co wy godoće za pjerdoły. Jo pisze i bede pisoł jok hcę i basta. A jok nie trofisz do tego mjosta to kóp sobje dźpies. Tak to wyglądo nje inaczej - rozómiće?
Gość Napisano 17 Czerwiec 2002 Napisano 17 Czerwiec 2002 Nie jestem z Ostrowa Wlkp. ani z Ostrowii Mazowieckiej ale z Poznania. Jakby co zapraszam forumowiczow na piwo, pogadamy o ortografii i o wykopkach. A jest co w Poznaniu kopac!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.