Skocz do zawartości

Brońmy polskiego września 1939

Gość iancurtis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niby tak. Ale chyba tutaj przeczytałem, że Polacy na obcych forach są właśnie tak odbierani, że jak ktoś popełni gafę na nasz temat, to my" od razu za przeproszeniem z mordą, bić, krzyczeć i tp, zamiast wytłumaczyć, spokojnie opowiedzieć. (nawet w postach wyżej można zauważyć pewną skłonność do oddania", pokazania czegoś złego o innych. Jedynie ta propozycja stronki dementującej mity po angielsku jest fajną propozycją. Ja niestety nie władam angielskim w dostatecznym stopniu żeby się pokusić o jakąś próbę, ale warto, żeby ktoś to zrobił. Nie sądzę, żeby wymiana linków z jakimiś zagranicznymi serwisami była problemem...)
Oni po prostu nie mają prawa wiedzieć czegoś, o czym nie ma w ich literaturze czy czasopismach. Mam nadzieje, że kiedy ten artykół o naszej kawalerii dojdzie do skutku, pare osób pomyśli, że jednak mieliśmy nie takie złe wojsko.

Co do figurek, to chyba jest jakiś nowy zestaw naszej kawalerii, nie pamiętam już dokładnie.
A lance się zdarzyły w 39 - jakiś oddział nie zdał wszystkich do taboru. (w jednym przypadku pomogły wyłuskać ukrywających się Niemców w bagnie. Ale nie pamiętam niestety czy to czytałem w książce o 7psk, czy 21pp. słabiutka pamięć, oj słabiutka...)

michał ł
  • Odpowiedzi 107
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Może i masz racje bo ktoś już taka opnienie o Polakach napisał .
Ale wydaje mi się że każdy naród ma swoje wypadki w histori których będzie bronił do ostatniej krwi.
Co w sumie nie zmienia faktu że zawsze potrafiliśmy najgłośniej krzyczeć a jak przyszło co do trzego to sami zostawaliśmy na lini frontu.
P.s.
Co nie zmienia faktu że jak dla mnie to przynajmniej jeden z tych koni zarył by pyskiem w glebe w takim biegu , a i szarża z lancami conajmniej wygląda śmiesznie
Napisano
1. Jeśli chodzi o lance - opierając się na kilku relacjach, oraz na Anatomii Boju" (nie wiem co sądzą o tej pozycji fachowcy, ale na mnie zrobiła wrażenie) - uważam, że nie wszystkie pułki zostawiły lance w koszarach.

2. Jeśli chodzi o stronę z obalaniem mitów - wydaje mi się że ją gdzieś już widziałem. Ale nie pamiętam adresów.

3. Szarża na czołgi z użyciem granatów kumulacyjnych? Wolne żarty. Trzeba najpierw znaleźć konia idiotę który podjedzie do czołgu, i to w dodatku na tyle małego, żeby nie dał się trafić z czołgowego ckm. Ruscy próbowali - nazywało się to sobaka istrebitiel" ale nie nosiło na sobie człowieka, tylko ładunek wybuchowy, i nie było koniem a psem ;)

4. Sama dioramka - oczywiście jest idiotyczna, ale człowiek który ją zrobił włożył w nią masę pracy i pomysłu. I trudno mu jest z tego wszystkiego zrezygnować. Chodziło mu pewnie o przekazanie pewnej wizji zmiany epoki walki, no i zobrazował to w ten sposób. A posty od Polaków traktuje zapewne jako przejaw naszej znanej na świecie cechy narodowej - pieniactwa :).

Najlepsze rozwiązanie to oczywiście artykuł o polskiej kawalerii w Military Modelling. To najlepsze co można zrobić i najlepiej żeby napisał to Polak, z dobrymi zdjęciami i może rysunkami? Na pewno redakcja bardzo by się ucieszyła z takiego artykułu.

Może zmontować taką inicjatywę? Wydaje mi się, że mogę spróbować załatwić tłumaczenie na angielski (ale muszę sprawdzić) jeśli ktoś mógłby napisać artykuł...

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Panowie jestem umówiony, ze napisze artykuł do MM na temat kawalerii polskiej w kampanii wrześniowej 1939 roku. Tablice poglądowe szeregowca i oficera robi Jarosłąw Wróbel - pokazywałem tu Jego Sokoła i rkm-istę. Bardzo prosze o kontakt kolegę, który zadeklarował tłumaczenie na angielski na mojego meila npk@hot.pl. - tekst mogę podesłac do przyszłego wtorku - ile potrzebujesz czasu na tłumaczenie?
Załóżmy ze będzie to 4 strony wordem, wielkość 12.
Paweł Rozdżestwieński
Regaktor Naczelny NPK

Troszkę z naszej dyskusji:
Nie sposób tu wypunktować wszystkich błędów, ale jedna rzecz mnie rozczuliła - jeden z ułanów ma stopień wachmistrza składający się z trzech krokiewek i obwódki a na rękawach powtórzone te same trzy krokiewki jak amerykański sierżant. Biedak autor dioramy nie wiedział, że to przedwojenna oznaka lat służby:-)a nie oznaczenie stopnia. No odlot."
Błędów jest mnóstwo: i tak siodła nie mają czapraków, mają złe siedziska, szable są dziwne i nie przypomianją wz. 34. Popręgi są złe, owsiaki są troczone dwoma paskami a powinny być trzema, oficer jest w mundurze garnizonowym 1 p.uł. krechowieckich, to co ma na sobie to chyba torba od maski pgaz?, szabla nie ma temblaka (zresztą żadna), ułan - trębacz ma lancę z proporczykiem 1 p.uł. a po trębaczowi lanca tego nie wiem, pozostali mają na na konierzach proporczyki 12 p.uł. - zerżnięte z książki Zalogi (pełnej błędów), żaden z tych pułków nie używał lanc niemieckich a takowe są na dioramie. Siedziska siodeł sa nieprawidłowe i kiełzna też."
Napisano
Nie mam ksiazki przy sobie ale gen Abraham w swojej ksiazce (bodajrze nad Warty i Bzury" lub jakos podobnie) przytacza wspomnienia ulana ktory szarzowal pod Wolka Weglowa. Ulan ten opisuje jak wyszli z lasu, rozpoczeli szarze i ... niespodziewanie tuz przed soba zobaczyli duza liczbe czolgow ktore otwarly miazdzacy wszystko ogien. Ulan piszacy wspomnienia pisze ze z rozpedu przejechal tuz przy jednym z czolgow i w ferworze walki uderzyl szabla w czolg (bodaj w lufe).

Jesli beda zainteresowani to zamieszcze odpowiedni cytat.

Nie jestem historykiem ale zapiski ulana jednoznacznie chyba stwierdzaja ze sytuacja z diaporamy miala miejsce.
Napisano
Tam nie było czołgów, a relacją Potworowskiego na którą się powołujesz jest conajmniej przesadzona, jeśli nie bardzo. Szarżował On z 4 Szwadronem, który szedł ostatni, bokiem, i prawie wogóle nie dostał się pod niemiecki ogień. Wg. moich ustaleń przeciwnkiem 14 p.uł. w szarży była okopana kompania niemieckich kolarzy z 1 DL. Dopiero po szarży zaczęto w rejon Wólki Węglowej ściągać pododdziały 11 p. czołgów - odsłaniając na pólnocy przejście do Warszawy. dzięki działaniom pod Sierakowem, Laskami i w Wólce Węglowej otwarto drogę reszcie Armii Poznań do Warszawy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie