wojtekA Napisano 10 Lipiec 2007 Autor Napisano 10 Lipiec 2007 Jak tam tym razem? W tym roku nie bylem, ale po fotkach z tutejszej galerii i ze strony zlotu wnioskuje, ze jakby slabiej.Ciekawego sprzetu chyba mniej, a nawet zwykly T-34 po poligonie nie szarzowal.Za to folklor mundurowy obrodzil...Nawet adidasy do munduru pasuja..Mozna prosic o komentarz kolegow, ktorzy byli na zlocie?
darmatt Napisano 10 Lipiec 2007 Napisano 10 Lipiec 2007 koleś zaraz po zlocie jechał na narty w Alpy, po to ;)
Silver 138 Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 Witam po obejrzeniu zlotu mam wrazenie ze 3/4 wojska to niemcy ,dziwi mnie upodobanie Polaków do niemieckich mundurow w ktore przebieraja sie jak pajace. Gdzie polskie wojsko ,gdzie nasze mundury ,moze alianckie .Sprzetu rzeczywiscie slabo,przewazala komercja i kielbaski .Pozdrawiam.
Iron Duke Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 Niestety odnoszę wrażenie, że z roku na rok jest coraz gorzej. Co do mundurów niemieckich to istotnie było ich dużo ale to chyba na łatwość zaopatrzenia się w nie i przystępne ceny. Ja zawsze występuję w polskim bo uważam, że tak trzeba i nie ma się czego wstydzić.
acer Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 Dokładnie, z roku na rok coraz tragiczniej.Ciekawe co będzie za kilka lat - same kiełbaski i stragany z ciuchami kamo ?
Silver 138 Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 Laski kiełbaski i Nissany z 2001 roku .Tak bedzie w 2012 :).Widzialem przejezdzajacych przez Koszalin motocyklistow wszyscy byli ubrani w polskie polowe mundury z epoki ,pasowalo to do K750.Moim zdaniem śmiesznie wyglada niemiec w falgrau w ruskim uazie .hehehe
dunaj65 Napisano 15 Lipiec 2007 Napisano 15 Lipiec 2007 Jestem osobą przedstawioną na zdjęciu nie wiem skąd odkrywcy je w zieli, ale nie życzę sobie dalszego jego propagowania wszelkie pytania do munduru proszę do MNIE wracając do okularów niestety to polskie powojenne gogle niestety nie było mnie stać na oryginały.Pozdrawiam dunaj65
krystian-szabla Napisano 15 Lipiec 2007 Napisano 15 Lipiec 2007 dunaj fajny mundurek , z lat 50 ? jaki kolorek masz na pagonach bo nie widze na zdjeciu ?
dunaj65 Napisano 15 Lipiec 2007 Napisano 15 Lipiec 2007 WitamDokładnie to jest mój syn, ale to szczegół mundur jest z 1956r., (z magazynu), ale jest prawie identyczny kolor munduru sam się maskuje do światła na fotkach jest szary a lepszym świetle jest zielony feldgrau a zrobiony jest na piechura, więc pagony są pod kolor munduru.Pozdrawiam dunaj65
robert 88 Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 witajcie ja słyszałem że folklor to mało powiedziane . rekonstrukcje mundurowe żołnierzy wh , w wielu przypadkach poniżej minimum .niedługo zamiast oficerek " na nogach będą kozaczki , a na głowach hełmy rosyjskie w pokrowcach maskujących bo takie podobne ....rekonstrukcja żołnierza czy to Polak , Rusek czy Niemiec polega na WIERNYM odtworzeniu elementów jego umundurowania , wyposażenia . często i gęsto chłopaki przypominają strażników z byłego NRD niż osobników z tamtej epoki . Z roku na rok jest gorzej i dlatego rodzi się FOLKLOR MUNDUROWY " czyli to co widzimy na zlotach .
dunaj65 Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Witaj „robert 88”. Jak to fajnie powiedziałeś rodzi się „folklor mundurowy”. Z prostego powodu nie wszystkich stać na w miarę oryginalny ekwipunek w moim przypadku III Rzeszy a że mundur jest z DDR-u to jest fakt, ale jak się dorobię przy Np. wykopaniu samego Führera przy Fuehrerbunker na Wilhelmstrasse. I sprzedam w/w Pana na ebay lub na Allegro to będzie mnie stać na zrobienie w 100% oryginalnego munduru a może nawet na jakiś transporter typu SdKfz 251. Takie gadanie, że tu komuś się mundur nie podoba czy komuś gogle to niech się na to nie patrzy lub tego głośno na forum nie ogłasza.Pozdrawiam dunaj65
dunaj65 Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Witam ponownieProszę nie brać tego tak do siebie ale nie lubię jak ktoś ewidentnie mnie się czepia.Pozdrawiam dunaj65
Catadero Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 dunaj65 napisał: WitamDokładnie to jest mój syn, ale to szczegół mundur jest z 1956r., (z magazynu), ale jest prawie identyczny kolor munduru sam się maskuje do światła na fotkach jest szary a lepszym świetle jest zielony feldgrau a zrobiony jest na piechura, więc pagony są pod kolor munduru."dunaj65 - i dalej nie znamy odpowiedzi na pytanie zadane przez wojtekA - po co te gogle?"- skoro mundur zrobiony jest na piechura" a o polskie powojenne gogle".Czy gdyby miał niemieckie to byłyby(są),piechurowi potrzebne?
dunaj65 Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 jakbym kupił sobie niemieckie to może bym przerobił mundur na piechote zmotoryzowaną bo z motorem to nie problem....
Robin Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Witam wszystkich,zdjęcia są moje ja jestem ich autorem i wykonawcą. Kolega wojtekA" Zapomniał-albo nie wie a morze nie umie czytać Ze w galerii odkrywcy na pisze :Uwaga! - Kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie zdjęć bez zgody autorów zabronione. Zdjęcia wykonałem i udostępniłem na stronie odkrywcy po to żeby ,ci którzy nie mogli być na Zlocie sobie poglądali a nie po to żeby się z kogoś wyśmiewał .Tym bardziej ze prezentowana osoba w mundurze jest moim znajomym. I negatywne komentowanie ze po co mu gogle jest bez sensu ,ktoś nie pomyslał ze gogle mogą się przydać w czasie jazdy motorem .Jeśli chodzi o to ze większosc uczestników było przebranych w mundury wermachtu to się zgadza,i faktycznie dziwna sprawa ale pewno dla tego ze Niemiecki żołnierz był bardzo dobrze wyposażony i wyśmienicie wyszkolony i był godnym przeciwnikiem .No ale nie należy za pominać ze przez 6 lat okupował Polskę i mordował naszych rodaków. No ale rosjanie nas okupowali okupowali 44 lata po wojnie do 1989 i jakos o tym się nie mówi aż tak a przecież byli naszymi najlepszymi sojusznikami,szkoda tylko ze 17 września na nas napadli. Wiem ze od jakiś 3 lat na zlot przyjezdzają ludzie z przypadku cos w rodzju turystów militarnych co nie wiedza o co chodzi w tym Zlocie I próbują się wkleić w tłum wiec róznie się ubierają .Ale ja nigdy nawet nie myślałem żeby się z kogoś nabijać w taki sposób .Każdy znawca tematu wie jak trudno pozyskać sprzęt z tamtej epoki w dobrym stanie .Wiem ze nie którzy tak ja w tym roku na 1 Zlocie Militarnym w Lęborku jeden z uczestników miał motor z oznaczeniami rosyjskimi moro polskie i hełm niemiecki ,od razu rzucił mi się w oczy ,no ale cóż pomyślałem to co posiadał to ubrał .Na pewno za rok będzie lepiej ubrany ale trzeba pogratulować że brał udział.Oby w na sterpnym roku więcej osób pojawiło się w mundurach Polskich .Tylko jedna osoba co sprzedawał militaria był ubrana jak Powstaniec Warszawski nie zdążyłem się spytać czy ten pan naprawdę pochodził z Warszawy.To tyle pozdrawiam wszystkich ROBIN z Lęborka .
bjar_1 Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Mistrzostwo w tym Darłowie, nie ma co! Ha ha ha! :]
advertus Napisano 18 Lipiec 2007 Napisano 18 Lipiec 2007 witampod względem mundurowych dziwolągów można z pełną premedytacją polewać chociaż jak widzi się zakamuflowaną rodzinkę to jest nawet plus w postaci integracji rodzinnej zwłaszca jak tato idzie z synem trzymając podobne giwery z tym że ojciec ma zawsze większą, natomiast jeżeli weźmiemy pod uwagę prezentowany sprzęt zwłaszca pod wzgledem ilości i różnorodności to nadal nie ma w kraju alternatywy , bo trudno uznac za taką zlot w Bielsko-Białej czy w Bornem Sulinowie czy gdzieś indziej. Takie są fakty czy to podoba się komuś czy nie Co prawda zlot z roku na rok przypomina coraz bardziej jarmark' ale czy można się tym dziwić skoro znajduje się nad morzem i przy tym pogoda była do niczego , coś ci biedni turysci muszą robić a przy tym czapeczkę z gapą mogli kupić albo hit zlotu plastikowe mp 40 , Żal tylko rekonstruktórów z LTRH, którzy przedstawili małe obozowisko z elementami obronnymi i z tego powodu nawet dobrego słowa na forum nie usłyszeli.pozdrawiam
wojtekA Napisano 19 Lipiec 2007 Autor Napisano 19 Lipiec 2007 Robin i dunaj65Czuje sie wywolany do tablicy, ale prosze nie robic ze mnie tego ZLEGO, co sie zanadto osmielil...Mea culpa, wykorzystalem fotki z galerii, ale WEWNATRZ tej samej strony www...Mam tutaj rowniez kilka wlasnych galerii i nigdy nie robilbym problemu, gdyby ktos wykorzystal je wewnatrz tego forum...Dunaj65, uwazam ze zanadto dramatyzujesz.Inni uczestnicy dykusji rowniez zwrocili uwage na braki w twoim( syna?) mundurze. Zwrocili uwage w delikatny sposob, bez epitetow.Mysle, ze rowniez w dobrej wierze.Gogle wygladaja baaardzo filmowo i sa nagminnie naduzywane przez polskich Niemcow", dlatego staram sie je wyplenic.. Wiecie jednak co mnie w tym wszystkim wkurza? Ow owczy ped do niemieckich mundurow, ped za wszelka cene, wbrew historycznym detalom.Zafascynowanie to jedno (kazdego prawo), ale wymogi rekonstrukcji -drugie.Moze warto zaczekac rok a nawet dwa z publicznym pokazem, by uzbierac grosza, lepiej sie wyposazyc, podpatrzyc u doswiadczonych kolegow, poczytac zrodla.Moze latwiej skompletowac mundur polskiego zolnierza ? Moim zdaniem nie moze byc usprawiedliwieniem dla rekonstruktora, ze ardzo chce, ale nie ma kasy".Hobby bardzo czesto jest kosztowne, a pojcie a skroty" daje efekt odwrotny od zamierzonego>Przepraszam jezeli kogos urazilem tymi fotkami.PozdrawiamwojtekA
robert 88 Napisano 19 Lipiec 2007 Napisano 19 Lipiec 2007 do kol.wojtekA jasne że tak to powinno wyglądać .rekonstrukcja to duże wyzwanie , zarówno jeśli chodzi o koszty jak i wiedzę o rekonstruowanym żołnierzu. wszystkie detale powinny być dopięte na ostatni guzik tj. wygląd zewnętrzny , zawarość plecaka , opatrunki , maszynki do golenia , przyborniki do broni, książeczki wojskowe itp. czyli wszystko to co żołnierz miał pochowane w umundurowaniu i oporządzeniu . zgromadzenie tych przedmiotów może trochę potrwać ale efekt będzie super . odnośnie fotek przedstawionych w tym wątku to jedna powaliła mnie na kolana -trzecia .
pokemon Napisano 20 Lipiec 2007 Napisano 20 Lipiec 2007 Panowie trochę luzu! Liczy się zabawa, że sie komuś chciało w ogóle w to bawić itd. !A co do pędu do niemieckich mundurów, to moim zdaniem nie jest to żadne utożsamainie się albo moda, tylko tyle, że są to doskonale zaprojektowane mundury i oporządzenie, tak jak mieli doskonale opanowane wiele innych rzeczy. Nie umniejszając naszym żołnierzom, polskie mundury i wyposażenie jest takie jakieś bezbarwne, a rosyjskie to już totalne dno. No możnaby jeszcze wyróżnić Polską kawalerię, ale piechota....
dunaj65 Napisano 20 Lipiec 2007 Napisano 20 Lipiec 2007 Bardzo popieram kolegę pokemon". Że przynajmniej on rozumie, że to kosztuje a co do kwestii zrobienia polskiego żołnierza 39r to wcale nie jest tańszy mój mundur w pełni oporządzony z maszynką do golenia i dokumentami kosztował mnie Ok 4000zł a takie wrześniowy to za sam mundur trzeba wydać 1000zł a oporządzenie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.