Peter Napisano 7 Lipiec 2007 Napisano 7 Lipiec 2007 Czegoś tu nie rozumiem ? AK ma suwadło z tłokiem gazowym (zintegrowane) i z obsadą do zamka (ryglowanie przez obrót).A to jest magazynek bębnowy do AKM. Użyty w USA w słynnym napadzie na Bank of America. Tylko nie wiem czy to nie jest czasami wynalazek made in USA.
Peter Napisano 7 Lipiec 2007 Napisano 7 Lipiec 2007 A to jest schemat budowy wewnętrznej :http://www.ioh.pl/bron_strzelecka/index.php?art=6
pomsee Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 Odnośnie podobieństw niemieckich korzeni" Kałasznikowa znalazłem taki tekst: Tajemnicza jest też historia powstania śmiercionośnego cuda. Świat wierzyw opowieść o genialnym 25-letnim samouku z syberyjskiej wioski, który pierwszy automat wyklepał w warsztacie remontującym wagony, a potem żmudnie go udoskonalał, tak aby w roku 1947 jego dzieło zwyciężyło konkurs na nowy karabin dla Armii Czerwonej. Po Rosji uparcie krąży jednak wersja, że rękę do projektu AK-47 przyłożyli konstruktorzy niemieccy, a szczególnie zabrany przez władze radziecki w 1946 r. do Iżewska specjalista o nazwisku znanym wszystkim fanom filmu wojennego - Hugo Schmeisser."Ciekawe ile e tych plotkach jest prawdy? Trudno uwierzyć, że tak nowatorska broń wyszła spod ręki człowieka, który do tej pory nie wyroznił się niczym specjalnym w tak skomplikowanej dziedzinie jak konstruowanie broni automatycznej.
tm/39 Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 W każdej plotce jest część prawdy , dla mnie zawarta jest ona w ostatnim zdaniu postu kol. pomsee . Poprostu Michaił Kałasznikow dał nazwisko , czy wyobrażacie sobie inaczej u Sowietów w 1947 r. AS - 47 jakoś nie pasuje !!!
Grzechotnik Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 Bzdura kolejna. Wystarczy spojrzeć na wcześniejsze projekty Kałasznikowa i widać jak przebiegała ewolucja kałasza. A chyba Hugo w 42 nad nimi nie pracował co?Po zatym, własnie 25-30 latkowie na świecie mają najwięcej inowacyjnych wynalazków na koncie, i to nie tylko Ci wykształceni ale głownie te genialne samouki. A to dlatego, że nie są jeszcze obciążeni schematycznym myśleniem, i jest w nich dość buntowniczej natury by uparcie realizować i doskonalić własne projekty, wbrew, wydawałoby się zdrowemu rozsądkowi.Najgorzej jak nad jakimś projektem pracuje cały sztab, zawsze wtedy średnia jest niestety przeciętna, chyba, że sam szefo jest niepoprawnym buntownikiem i co najważniejsze ten kto daje kasę daje mu też dużą swobodę decyzyjną.
matrix14xxx Napisano 9 Lipiec 2007 Napisano 9 Lipiec 2007 Jest jedno ale M-16 ma kaliber 5,56M-14 kaliber 7,62 czyli taki sam jak kałasznikow choć cały nbój inny.Pozdrawiam
Parowóz Napisano 10 Lipiec 2007 Napisano 10 Lipiec 2007 ad Peter - magazynek bębnowy do AKM to nie zadna nowośc -były na wyposazeniu WP
Parowóz Napisano 10 Lipiec 2007 Napisano 10 Lipiec 2007 tak na marginesie to własnie H.Schmeisser pracował nad zgrzewanym lozem kałaszka , co nie bardzo wychodzilo w rosyjskiej rzeczywistości technologicznej gdyby porównać systemy ryglująco przeładywujące w sturmie i kałaszu to jedyną cechą wspólną jest ryglowanie przez obrót zamka Sturm mial mechanizm powrotny bardzo podobny do tego jaki dzisiaj sie spotyka w Browningach mysliwskich a kałasznikow jaki ma każdy widzi Błędem jest także sądzenie że Kałasznikow zbudował swój automat w garażu - był pracownikiem biura projektowego i swój automat projektował w wolnych chwilach do pewnego czasu aż projekt peryferyjny stał sie priorytetowym
Grzesio Napisano 10 Lipiec 2007 Napisano 10 Lipiec 2007 gdyby porównać systemy ryglująco przeładywujące w sturmie i kałaszu to jedyną cechą wspólną jest ryglowanie przez obrót zamka"Nie wiem, czy dobrze rozumiem - czyli StG 44 ma wg Ciebie ryglowanie przez obrót zamka?PzdrGrzesiu
Królik Napisano 10 Lipiec 2007 Napisano 10 Lipiec 2007 Według niego - jak widać tak.Według konstruktora broni - zdecydowanie nie.Poza ogólnym zewnętrznym podobieństwem i ogólną zasadą działania te dwa karabinki nie mają ze sobą NIC wspólnego.
Parowóz Napisano 10 Lipiec 2007 Napisano 10 Lipiec 2007 celowo uzyłem prowokacji aby ci ktorzy twierdza ze Kałasznikow zdarł pomysł Schmeissera sie wypowiedzieli - ale się nie odezwali bo oni wiedza lepiej , ksiądz im to mówił A juz tak drobny szczegół czy zamek jest wachliwy ,przekaszany czy obracany ich zupełnie nie interesuje Krolik z Grzesiem za wcześnie zepsuliście mi zanętę
Grzesio Napisano 10 Lipiec 2007 Napisano 10 Lipiec 2007 Uuuu, to sorki za rozłożenie prowokacji... Trzeba było zadać uprzedzające kopnięcie pod stołem. :-)PzdrGrzesiu
pomsee Napisano 11 Lipiec 2007 Napisano 11 Lipiec 2007 Parowóz a poza montowaniem prowokacji" to merytorycznie potrafisz się wypowiadać?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.