pielgrzym Napisano 20 Luty 2013 Share Napisano 20 Luty 2013 Ad. lotnisko w Wólce Prackiej. Nadal nie mogę znaleźć potwierdzenia jego istnienia. Jednak w archiwum IPN natrafiłem na relację członka zgrupowania Lawa które działało w tym rejonie. Zgrupowanie to przeprowadziło zasadzkę w sierpniu 1944 roku wyniku której zdobyto pewne ilości broni i amunicji. Są też zdjęcia rannego żołnierza po tej akcji.Pozostaje pytanie : na kogo przeprowadzono atak ( żołnierzy z budowy sieci Rożnów - Warszawa już nie powinno tam być ) oraz czy amunicja 20 mm znaleziona nieopodal miejsca zasadzki była do działka P-lot które oddział pokazuje na innych zdjęciach i które ( moja hipoteza ) było w rejonie domniemanego lotniska.Może to kolegom pozwoli na uzupełnienie informacji których poszukuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 28 Czerwiec 2013 Share Napisano 28 Czerwiec 2013 Czy może:pojawiły się jakieś nowe wykazy lotnisk?może jakaś numeracja niemiecka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pielgrzym Napisano 24 Styczeń 2014 Share Napisano 24 Styczeń 2014 Z uporem maniaka szukam śladów dokumentacji lotniska w Wólce Prackiej.Z nowych rzeczy pojawiły sie wykopki w postaci amunicji do Boforsa 20 mm i zdjęcie lotnika niemieckiego przy Me 109 (?) z podpisem niemiecki pilot przy samolocie na lotnisku w Głoskowie - niestety ktoś mi zdmuchnął je z Niemieckiego E-bayu.Nie znam innej lokalizacji Głoskowa która mogłaby pasować do tego lotniska niż moja Wólka.Podobną lokalizację wskazuje lista lotnisk zapasowych z sierpnia 39 dla lotnictwa polskiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkitekt Napisano 17 Luty 2014 Share Napisano 17 Luty 2014 Jest szansa na rozwiniecie tematu lotnisk polowych w okolicach Tykocina? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahooo Napisano 1 Marzec 2014 Share Napisano 1 Marzec 2014 Ja bym dodał jeszcze lotnisko w okolicach Parczewa, jest na zdjęciach lotniczych niemieckich z 1944 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlotowiak Napisano 5 Kwiecień 2016 Share Napisano 5 Kwiecień 2016 Witam. Posiada ktoś informacje o tym lotnisku w Złotowie z niem. Flatow.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
REXx1969 Napisano 13 Październik 2018 Share Napisano 13 Październik 2018 Czołem, kolegi!Ciekawi mnie historia lotniska wojskowego w Stanisławowie. Może ktoś posiada zdjencia z okresu 1930-1939-1945, czy teź dysponuje mapami z rozmieshczeniem lotniska?Dziękuje naprzód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 18 Marzec 2019 Share Napisano 18 Marzec 2019 W dniu 2002-06-21 o 00:00, korup napisał: Hirschberg.....N50 54 00 E15 47 10.....= Grunau, Jelenia Góra Drobna korekta. Hirschberg nie równa się Grunau. Grunau to Grunau, a Hirschberg to Hirschberg. Były to dwa odrębne lotniska szkolące różnych pilotów. Grunau wyłącznie szybowcowych, natomiast Hirschberg pilotów samolotów holujących szybowce. Oba lotniska dzielił dystans 5 km. Pozdrawiam - J_O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 26 Marzec 2019 Share Napisano 26 Marzec 2019 Luftwaffe Airfields 1935-45 Poland https://www.ww2.dk/Airfields - Poland.pdf Luftwaffe Airfields 1935-45 Germany http://www.ww2.dk/Airfields - Germany [1937 Borders].pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albi76 Napisano 25 Grudzień 2020 Share Napisano 25 Grudzień 2020 Witam.Szukam informacji na temat lądowiska o nazwie GRABENAU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saper1065 Napisano 12 Luty 2021 Share Napisano 12 Luty 2021 Poszukuje wszelkich informacji (zdjęcia, dane, szkice) na temat: Flugzeugführerschule C 1 Pyritz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.