Skocz do zawartości

Schrony wartownicze

Rekomendowane odpowiedzi

W pewnym mieście, na terenach pewnego zakładu przemysłowego, w promieniach popołudniowego słońca wypatrzyłem takie cudo. Czym predzej nie zwazajac na tabliczke zakaz wstępu przeskoczyłem przez płot o z wywalonym jęzorem zaczołem to badać. Jego stan jest doś dobry. Srodka nie obfotografowałem bo nie umiałem otworzyć:P Ale przez okienko było widać coś" na dole i to ze ściany pomalowane sa oryginalną białą farba z licznymi plamami rdzy. Podejrzewam ze jest niemiecki (czy napewno?) Znajduje się koło stacji przeładunkowej, blisko bramy wyjazdowej z zakładu. Widac ze pomalowany dosć niedawno wiec podejrzewam ze złomiarze nie są jego najgorszym zmartwieniem.

Wygląda jak panzer Toy-Toy czyli sra...
To tylko żart. Wydaje mi się, że to musiało być częścią jakiegoś umocnienia, posterunku stąd ten otwór na dole (ewakuacyjny?) myślę, że do podziemnego schronu lub bunkra ewent do ucieczki tunelem. Bo samo w sobie chyba nie spełniło by roli.

Właśnie Żetonie szukałem, ale bez obrazy dla wyszukiwarki nic nie znalazłem, A co do otworu to człowiek się przez niego nie przeciśnie, i widać przez niego że podłoga jest podwójna, więc być moze to część jakiegoś ogrzewania.

W pewnym mieście...w pewnej..." - to prawie jak w bajce :)A teraz Shrek na topie :)
No ale ok.Schron nie mniej nie więcej typowo obserwacyjny,wartowniczy.Nawet widać linię kolejową w bliskim sąsiedztwie (za nim na fot.1)Co do jego malowania nie identyfikowałbym go z oryginalnym - za dobry stan :) Pewnie ktoś w przypływie dobroci/nadmiaru funduszy odrestaurował zewnętrzną elewację obiektu.Co do wyszukiwarki...to Żeton,nie znęcaj się tylko podaj link do tematu,bo nawet mnie nie chce się marnować cennych chwil życia na drążeniu zasobów,kiedy nie znam słowa klucza czy miejscowości :)
Pozdrawiam

Heh no i widzisz ty wiesz że taki wątek istnieje bo go założyłeś, ja bym w życiu nie wpadł ze watek o schronach wartowniczych będzie się nazywał coś betonowego"... i to jest jeden z mankamentów wyszukiwarki:) DrFaustus, pisałem ze ktoś go odmalował i napisałem też ze znajduje się przy bocznicy stacji przeładunkowej. Czy typowy.. to moze ale czy pospolity to niesadzę ponieważ po różnych dziurach się juz walałem ale nie widziałem takiego stalowego (oprócz Muzeum Sląkiego- ale tam jest inny typ). A co do lokalizacji to moje rodzime Zabrze, i tak jest na takim odludziu ze nie będzie to żadna podpucha dla złomiarzy.

Witam
Sa to typowe schrony typu Splitterschutzzellen, stawiane przez cała okupacje spotykane w kilku wersjach równiez wykonanych z metalu.
W srodku w zaleznosci od modelu mogło sie pomiescic od 1 do 3 osób, chroniły wartownika podczas ataku lotniczego przeciw podmuchowo oraz przeciwodłamkowo.
Firmy które wykonywały te schroniki to np. Mannesmann (metalowe), Dyckerhoff und Widmann ( Dywidag) najczesciej spotykane dach skrecany jest na 6 srób, Westermann (spotykany np na terenie Polic) itd

• 1 year later...
  • 6 months later...
maus obchodzisz taki bunkier z każdej strony z miarą w ręku, mierzysz średnicę, otwory itp., i dzielisz przez wybraną skalę. Jeśli u Ciebie nie ma takich schronów, poproś kogoś, pytanie jaki rodzaj Cie interesuje. Myślę że Grzebiuszka może Ci pomóc, pewnie ma masę opracowań :)

Tak mi się jeszcze przypomnialo.... jak kiedyś polazłem na tory nieopodal stacji mierząc słupek betonowy kolejowy, ponieważ potrzebowałem na makietę a nie miałem nigdzie wymiarów :D śmiesznie musiałem wyglądać z miarą w ręku przy torach, bo aż się ludzie patrzyli hehehe....

Ls-Zellen aus Stahl były niezwykle podobne w swej budowie do polskich schronów- budek stalowych, których zdjęcia zamieszczono powyżej. Być może różniły się tylko jakością zastosowanej do ich budowy stali.
Poniżej link do strony ze zdjęciami schronów stalowych.
http://www.luftschutz-bunker.de/content/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=52

• 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie