Cronos Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 W pewnym mieście, na terenach pewnego zakładu przemysłowego, w promieniach popołudniowego słońca wypatrzyłem takie cudo. Czym predzej nie zwazajac na tabliczke zakaz wstępu przeskoczyłem przez płot o z wywalonym jęzorem zaczołem to badać. Jego stan jest doś dobry. Srodka nie obfotografowałem bo nie umiałem otworzyć:P Ale przez okienko było widać coś" na dole i to ze ściany pomalowane sa oryginalną białą farba z licznymi plamami rdzy. Podejrzewam ze jest niemiecki (czy napewno?) Znajduje się koło stacji przeładunkowej, blisko bramy wyjazdowej z zakładu. Widac ze pomalowany dosć niedawno wiec podejrzewam ze złomiarze nie są jego najgorszym zmartwieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 Te pierońskie zarzdewiałe zawiasy!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 dziwny otwór na dole... macie zdjęcia podobnych to wrzucajciePozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żeton Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Witam. temacik był już na forum,i foteczki również, poszukaj poszukaj;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Wygląda jak panzer Toy-Toy czyli sra...To tylko żart. Wydaje mi się, że to musiało być częścią jakiegoś umocnienia, posterunku stąd ten otwór na dole (ewakuacyjny?) myślę, że do podziemnego schronu lub bunkra ewent do ucieczki tunelem. Bo samo w sobie chyba nie spełniło by roli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 Właśnie Żetonie szukałem, ale bez obrazy dla wyszukiwarki nic nie znalazłem, A co do otworu to człowiek się przez niego nie przeciśnie, i widać przez niego że podłoga jest podwójna, więc być moze to część jakiegoś ogrzewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.faustus Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 W pewnym mieście...w pewnej..." - to prawie jak w bajce :)A teraz Shrek na topie :)No ale ok.Schron nie mniej nie więcej typowo obserwacyjny,wartowniczy.Nawet widać linię kolejową w bliskim sąsiedztwie (za nim na fot.1)Co do jego malowania nie identyfikowałbym go z oryginalnym - za dobry stan :) Pewnie ktoś w przypływie dobroci/nadmiaru funduszy odrestaurował zewnętrzną elewację obiektu.Co do wyszukiwarki...to Żeton,nie znęcaj się tylko podaj link do tematu,bo nawet mnie nie chce się marnować cennych chwil życia na drążeniu zasobów,kiedy nie znam słowa klucza czy miejscowości :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żeton Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 ok żeby nie być gołosłownym to wklejam linkhttp://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=416839#417221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 3 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 3 Lipiec 2007 Heh no i widzisz ty wiesz że taki wątek istnieje bo go założyłeś, ja bym w życiu nie wpadł ze watek o schronach wartowniczych będzie się nazywał coś betonowego"... i to jest jeden z mankamentów wyszukiwarki:) DrFaustus, pisałem ze ktoś go odmalował i napisałem też ze znajduje się przy bocznicy stacji przeładunkowej. Czy typowy.. to moze ale czy pospolity to niesadzę ponieważ po różnych dziurach się juz walałem ale nie widziałem takiego stalowego (oprócz Muzeum Sląkiego- ale tam jest inny typ). A co do lokalizacji to moje rodzime Zabrze, i tak jest na takim odludziu ze nie będzie to żadna podpucha dla złomiarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żeton Napisano 3 Lipiec 2007 Share Napisano 3 Lipiec 2007 Cronos, przepraszam za enigmatyczną nazwę ale wtedy nie wiedziałem co to jest wiec dlatego tak nazwałem;) Obiecuję sie poprawić;) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilcz Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 To zbiornik hydroforowy przerobiony na schron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 Cronos czy mozesz podac jakies przyblizone wymiary np.srednica owej kopulki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawiak Napisano 4 Lipiec 2007 Share Napisano 4 Lipiec 2007 WitamSa to typowe schrony typu Splitterschutzzellen, stawiane przez cała okupacje spotykane w kilku wersjach równiez wykonanych z metalu.W srodku w zaleznosci od modelu mogło sie pomiescic od 1 do 3 osób, chroniły wartownika podczas ataku lotniczego przeciw podmuchowo oraz przeciwodłamkowo.Firmy które wykonywały te schroniki to np. Mannesmann (metalowe), Dyckerhoff und Widmann ( Dywidag) najczesciej spotykane dach skrecany jest na 6 srób, Westermann (spotykany np na terenie Polic) itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
menesiak Napisano 19 Lipiec 2008 Share Napisano 19 Lipiec 2008 troszkę schronów umieszczonych w jednym miejscu koło Opola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Penetrator Napisano 21 Lipiec 2008 Share Napisano 21 Lipiec 2008 A że Polacy nie gęsi, to i swoje udki stalowe" mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Penetrator Napisano 21 Lipiec 2008 Share Napisano 21 Lipiec 2008 I jeszcze jeden. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maus Napisano 4 Luty 2009 Share Napisano 4 Luty 2009 Sa gdzieś może plany takich schronów wartowniczych ?Przadały by sie do zrobienia modelu :)szukałem w necie i nic nie ma . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 4 Luty 2009 Share Napisano 4 Luty 2009 maus obchodzisz taki bunkier z każdej strony z miarą w ręku, mierzysz średnicę, otwory itp., i dzielisz przez wybraną skalę. Jeśli u Ciebie nie ma takich schronów, poproś kogoś, pytanie jaki rodzaj Cie interesuje. Myślę że Grzebiuszka może Ci pomóc, pewnie ma masę opracowań :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 4 Luty 2009 Share Napisano 4 Luty 2009 Tak mi się jeszcze przypomnialo.... jak kiedyś polazłem na tory nieopodal stacji mierząc słupek betonowy kolejowy, ponieważ potrzebowałem na makietę a nie miałem nigdzie wymiarów :D śmiesznie musiałem wyglądać z miarą w ręku przy torach, bo aż się ludzie patrzyli hehehe.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 5 Luty 2009 Share Napisano 5 Luty 2009 Te polskie byle jakie ale były:) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 7 Luty 2009 Share Napisano 7 Luty 2009 Ls-Zellen aus Stahl były niezwykle podobne w swej budowie do polskich schronów- budek stalowych, których zdjęcia zamieszczono powyżej. Być może różniły się tylko jakością zastosowanej do ich budowy stali.Poniżej link do strony ze zdjęciami schronów stalowych. http://www.luftschutz-bunker.de/content/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek-czechów Napisano 5 Marzec 2009 Share Napisano 5 Marzec 2009 Wiem gdzie sie znajduje w dobrym stanie bunkier wartowniczy ale nie moge zradzic ;] sry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilot76 Napisano 6 Marzec 2009 Share Napisano 6 Marzec 2009 Jeśli wiesz do daj zdjęcia. Wypowiedź typu Wiem ale nie powiwiem " mija się z celem forum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.