a.korbaczewski Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 trudno mi polemizować z ideologami i miłosnikami socjalizmu. więc nie ma co odbiegać od tematu, którym jest niezdrowe podniecenie znaczkami z fastykom.a czy w USA firmy zbrojeniowe jeszcze są prywatne?
a.korbaczewski Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 pomsee, i mamy jak zawsze usprawiedliwienie. i jest git, możemy być z siebie dumni bo się staraliśmy.
martian. Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 Acer czy nie uważasz,że mieliśmy do niedawna powtórkę z historii ekonomicznej i chyba mamy ją do dziś. Rreformy niby inne ale skutki te same. Inne też nazwiska.
acer Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 W latach 50, komuna zaproponowała Kwiatkowskiemu ponownie tekę ministra przemysłu i wicepremiera spraw gospodarczych, ale on, twórca przedwojennego przemysłu państwowego odrzucił propozycję stwierdzając cyt.Umiem zrobić jajecznicę z jajek, ale nie jajka z jajecznicy". Za wyjątkiem sytuacji politycznej - materialnie miał przecież sytuację taką samą albo i deczko lepszą niż w okresie II lecia międzywojennego.Dlatego zastąpił go inny przedwojenny notabene naukowiec, ekonomista z doktoratem - Hilary Minc.
a.korbaczewski Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 ciekaw jestem jak by nazwał P. Kwiatkowskiego ksiazę Zdzisław Lubomirski.
acer Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 Nie można porównywać sytuacji do USA, gdzie własność prywatna i w ogóle wolność osobista miały się znacznie lepiej niż w RP - Feudalizm, wasalizm, niewola chłopska, późne uwłaszczenie, nędza, i jeszcze krach państwa w rozbiorach.
balans Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 Cieszę się Martian, że Ci firma prosperuje, ale z punktu widzenia makroekonomii 100% eksport nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem dla gospodarki narodowej. Ale być może się mylę, bo z ekonomią [teoretyczną] już dość dawno nie mam do czynienia, za to też znam kilka firm które przetrwały tylko dzięki takim kontraktom.pozdrobalans
a.korbaczewski Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 100% wszystkiego czy np 100%, czy jakiegoś dobra, które występuje u nas i nie jest nam potrzebne?
martian. Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Z firmą chodziło mi o różnice kursowe- można ześwirować. Dzisiejsza wartość euro zachęca do kupowania za granicą a nie do eksportu. To mniej więcej dla gospodarki jak: ie zarabiać a kupować na kredyt" To taka dygresja nie na temat. Nie mówię już o podatkach które kiedyś płaciłem a jakie płacę na dzień dzisiejszy.Pozdrawiam
balans Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 100% jakiegoś dobra, które występuje u nas i nie jest nam potrzebne, to tak przychodzi mi na myśl jedynie bezrobocie, czyli nadmiar rąk do pracy. Ale to się zaczyna na szczęście powoli zmieniać , bo po otwarciu się rynków pracy w UE i u nas powstaje prawdziwy rynek tejże.
RYSIEK-SANOK Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 ludzie placa takie pieniadze bo to jest jak TABU,zawsze uwaza sie hitlerowcow za zbrodniarzy ale nikt nie pomysli co robil stalin,na ten temat tu sie wogole nie pisze a jak juz to bardzo malo.dla mnie to stalin i jego banda to sa najwieksi zbrodniarze.niestety przyjete normy sa inne i kazdy patrzy tylko na niemcow jak na cos gorszego,nie usprawiedliwiam ich,bo fakt-wiele zlego wyrzadzili .dlatego kazdy chce miec pamiatke po czyms co jest gorsze i zakazane
balans Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Ludzie płacą takie pieniądze z trzech powodów, po pierwsze że była to armia która zawojowała pół świata" i bardzo mało brakowało żeby wygrała wojnę, a po drugie że po wojnie wyzłomowano prawie wszystko. I jeżeli trochę kotów" się jakimś cudem ostało to już pamiątki po Luftwaffe można policzyć na palcach, a i tak będą to przeważnie Me 109. No i jest jeszcze jeden powód, mieli takie atrakcyjne groźne" umundurowanie, które niektórym się wyraźnie podoba [te parady ze sztandarami czy pochodniami], no i dzielnie walczyli z bolszewizmem...
martian. Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Nikt nie kwestionuje zbrodni stalinowskich ani na Polakach ani na innych nacjach a tym bardziej na samych Rosjanach. Ale całe szczęście nie spotkałem jeszcze, na tym forum ani w śród znajomych fascynatów tamtego zbrodniczego reżimu w przeciwieństwie do niemieckiego ruchu faszystowskiego. Ci możliwe niedowartościowani ludzie nie mają pojęcia, że byli by traktowani przez swoich idoli jak podludzie.
pomsee Napisano 4 Lipiec 2007 Napisano 4 Lipiec 2007 Martian trochę krótko jesteś na tym forum zaręczm Ci, że jest tu dużo fanów iebszczki PRL", którzy z pianą na ustach piszą jak to było fajnie za komuny.
AKMS Napisano 4 Lipiec 2007 Napisano 4 Lipiec 2007 Pomsee, ale jakos nikt tu jeszcze nie wychwalał NKWD (ani nawet UB) czy stalinizmu! Tak sie składa, ze ieboszczka PRL" trwała od 1944 do 1989. I przez 50 lat nie mozna wszystkiego i wszystkich wrzucic do jednego worka (jak by tego chciała miłosciewie nam panujaca obecnie władza).
pomsee Napisano 4 Lipiec 2007 Napisano 4 Lipiec 2007 No coż pełna zgoda w tej kwestii tylko jak ktoś pisze, że PRL był niepodegłym państwem polskim to śmiać mi się z tego chce.
martian. Napisano 4 Lipiec 2007 Napisano 4 Lipiec 2007 Jedna zaleta to mimo, że większość społeczeństwa była zjednoczona przeciwko czemuś, ludzie sami uczyli się prawdziwej historii Polski. Kultywowali tradycję i wiarę. Widocznie teraz brak tych warunków sprawił, że wielu frustratów przekierowało swe zainteresowania na dawnych oprawców. Wydaję się że bez wrogów Polska staje się słabsza moralnie.Na razie kończę i idę w plener.Pozdrawiam
martian. Napisano 4 Lipiec 2007 Napisano 4 Lipiec 2007 No jeszcze mam nadzieję że to będą fanty tylko po owych uebermenschach"
a.korbaczewski Napisano 4 Lipiec 2007 Napisano 4 Lipiec 2007 chciałbym nadmienić, że PRL trwała od 1952r. ale o nauce historii to już tu ktoś pisał.
pomsee Napisano 4 Lipiec 2007 Napisano 4 Lipiec 2007 A jeszcze wcześniej był Tymczasowy Komitet Rewolucyjny Polski" ale mu nie wyszło...
martian. Napisano 4 Lipiec 2007 Napisano 4 Lipiec 2007 Nie czepiajcie się szczegółów. Z chwilą oswobodzenia" moim zdaniem zaczął sie czerwony dyktat i chyba oto chodziło w poście. Niestety był to jedyny możliwy ersatz w owych okolicznościach Niepodległości. Dobrze, że skończyło się tym co mamy teraz. Wsio rawno jak jest.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.