MaciekC Napisano 13 Wrzesień 2007 Share Napisano 13 Wrzesień 2007 czekałem na ten film i czekałem wreszcie padło - film wychodzi 21 wrzesnia a ja na 20 juz mam bilety na Dublin kupione. Nie ma to jak wyczucie czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 13 Wrzesień 2007 Share Napisano 13 Wrzesień 2007 Maciek, film wchodzi 17 wrzesnia.... Zdążysz...Mam kolegę - dziennikarza, krytyka filmowego. Był wczoraj na pokazie przedpremierowym. Raczej mało się interesuje militariami, historią, obejrzał setki czy tysiące filmów już. Ale wczoraj zadzwonił do mnie zaraz po, nie mógł wykrzytusić porządnego zdania. Powiedział, że ten film to 'stary Wajda', nie jest przekombinowany, nie nadmiernie melancholijny, dobrze poprowadzony. I że chwyta za gardło, wielu ludzi ukradkiem płakało przy scenach rostrzeliwania.A więc, do kin... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavlo777 Napisano 13 Wrzesień 2007 Share Napisano 13 Wrzesień 2007 fakt, polscy oficerowie dbali o swój wizerunek, ale jak na panujące warunki w radzieckim obozie, umundurowanie w filmie (przynajmniej w zwiastunach) jest w zbyt dobrym stanie. nie porównujmy oflagów niemieckich i radzieckich, bo to zupełnie inny stanadard. warunki sanitarne były złe (zwłaszcza w Kozielsku i Ostaszkowie), wielu oficerów chorowało, panowała gruźlica. na filmie nie widać wymęczonych, wychudłych twarzy, tylko co najwyżej nieogolonych. przecież wielu Polaków umarło z przyczyn naturalnych" - zimne pomieszczenia, ubogie posiłki zbierały swoje żniwo. zdjęcia były robione w bardzo dobrej rozdzielczości, więc takie szczegóły jak wytarty rękaw używanego codziennie płaszcza, znoszone buty, czy przyblakły kolor naszywek na kołnierzach dodałby autentyczności. a tak swoją drogą, to mundury mieliśmy naprawdę piękne. nawet moi znajomi, którzy nie podzielają mojego wrześniowego" skrzywienia, przyznają rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 13 Wrzesień 2007 Share Napisano 13 Wrzesień 2007 Ponoć zrobił duże wrażenie (wg komentarzy).Następny pokaz ma być na Festiwalu w Gdyni. Na całą Polskę ma pójść 300 kopii do rozpowszechniania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomHagen1 Napisano 13 Wrzesień 2007 Share Napisano 13 Wrzesień 2007 O przepraszam, jak na zwiastunie gen Bohaterowicz (Englert) mówi : Panowie, musicie wytrwać bo bez was nie będzie wolniej Polski, to głos ma taki jakby konał na gruźlicę. A co do filmu to do mnie też dzwonił kolega redaktor, tak wstrząśnięty, że prawie się popłakał. Tak więc czekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomHagen1 Napisano 16 Wrzesień 2007 Share Napisano 16 Wrzesień 2007 http://www.youtube.com/watch?v=5m-Wh3gjg4s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 przy okazji dzisiaj właśnie rocznica agresji sowieckiej. Pamietajmy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 PAMIĘTAMY !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Tak, rocznica wkroczenia Rosjan ale i Wulfgar tak na osłodę dla ciebie jest też rocznica opuszczenia Polski przez Rosjan - Tak dziś rano w PR I Polskiego Radia wypowiadał się były minister Onyszkiewicz - też 17 września - Tak więc zamknęło się jakieś kółko historii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 no tak uwielbam taką nowomowę. Lepiej nazywać rzeczy po imieniu. Niedługo Onyszkiewicz wróci do mówienia o wzięciu pod ochrone ludnosci Bialoruskiej i Ukrainskiej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Wulfgar spokojnie :) Acer mówi o czymś innym - o opuszczeniu Polski przez Armię Czerwoną PO faktycznym odzyskaniu niezawisłości w 1989, rzeczywiście historia zakręciła niesamowite koło. Niestety, przez naszych 'wyzwolicieli' z 1944/45 straciliśmy znaczną część elity narodu, co nam się czkawką odbijało przez cały PRL i myslę, że odbija się do dzisiaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 :)Już widzę Wulfgar jak odpowiedziałbyś OnyszkiewiczowiAle faktycznie 17 września też ostatni żołnierze Armii Radzieckiej mieli pociągiem opuścić Polskę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 mialem na mysli termin który Onyszkiewicz użyl Wkroczenie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 co do drugiej częsci sie zgadzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Natomiast co do FAKTYCZNEGO odzyskania niepodległości to zdaniem obecnego premiera może dojść dopiero po 21 października br. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 To juz z jego strony bezczelność. niezaleznie od tego kto ma jakie poglady polityczne. Szczególnie w takim dniu. I on chyba ma za żone wnuczkę Piłsudskiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 sorry pomyliłem z Onyszkiewiczem ( to on ma chyba ża żone wnuczke Piłsudskiego) Ale jak to słowa premiera to mam zdanie jak wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Cóż pordzić, jak tak mówią.Onyszkiewicz faktycznie jest żonaty z wnuczką Piłsudkiego.Poza ty jest w jednej partii z byłym wysokim urzędnikiem RPa synem funkcjonariusza UB (podobno, i dlatego nie wymienię nazwiska). Znów kółko historii się toczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 chyba że Premier mial na mysli niepodległość finansowo-energetyczną to wtedy inna sprawa. A co do Onyszkiewicza to ciekawe co by Piłsudski na takiego w rodzinie powiedzial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Piłsudzki wiadomo co by powiedział... Byłoby to bardzo dosadne.. A bardziej oględnie, to w pozostałych po nim pismach wspominał, że wielokrotnie spotykał na swojej drodze 'ludzi małych'. Małych nie posturą, a duchem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomHagen1 Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Przypominam, że temat jest poświęcony filmowi Katyń" Andrzeja Wajdy. Ja już dziś zobaczę go na prapremierze. Polecam przyszłotygodniowy numer Tygodnika Powszechnego poświęcony Katyniowi:http://tygodnik.onet.pl/3591,30122,tematy.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomHagen1 Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Poprawka ten numer jest już do nabycia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Racja. Jak zwykle niepotrzebnie zbaczamy z tematu. Dzisiaj na tvp 1 jest zdaje sie reportaż o filmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Racja. Jak zwykle niepotrzebnie zbaczamy z tematu":))By the way - 300 kopi filmu - to prawie jeden film na każdy powiat - dlaczego nie wyemitują od razu w TVP ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.