HUBERTUS 1656 Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=570944#571040
kubas Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Ja ostatnio łuskę od zis-a rosyjskiego stalową, a Artek z którym byłem ze stanowiska czołgu blachę aluminiową z wytrawionymi literami która nie mam pojęcia do czego służy.PZDR
IgI Napisano 24 Sierpień 2008 Napisano 24 Sierpień 2008 Witam :)To akurat z okolic Studzianek, jakieś 15km od... Pojechałem jeszcze na tydzień do babci no i znudzony poszukiwaniami i wykopywaniem ppsz, postanowiłem poszukać dalej, niż okopy rosyjskie gdzie wszystko jest idealnie zryte i nie pozasypywane... Dobra oddaliłem sie od okopów i jest pierwszy sygnał, guziczek z kulką szrapnelowa(chyba) :) no więc już szczęśliwy, że to nie ppszki, szukam dalej, jest mocny sygnał, kopie i jest... polski piękny RYG wz1918 :D potem już duperele i trafiłem na miejsce, gdzie była wysadzana amunicja(moje przypuszczenia), troszke łusek(niemieckie, ruskie i jeden polski mauzerek(wszystkie bez spłonek i pozgniatane, jakieś 300m od okopów :) Czerwoną linią są zaznaczone rzeczy, które zostały znalezione razem, a żółtą te o które bym prosił o ID... wiem, że nie ten dział, ale nie chce mi sie wątków zakładać nowych :P Mimo, że to drobnica ciesze się jak dziecko, bo to moje pierwsze jakiekolwiek wykopane polskie rzeczy :) Za tydzień jade jeszcze raz to przeszukam dokładniej teren :)Pzdr. Igi
lina__90 Napisano 24 Sierpień 2008 Napisano 24 Sierpień 2008 Kolego lgl pytanie trochę nie na temat, ale czym czyścisz kolorki ,że tak się święcą?:Ppzdr
thomson Napisano 24 Sierpień 2008 Autor Napisano 24 Sierpień 2008 czy chcecie zebym zalozyl nowy wątek o przyczolku warcko magnuszewskim bo ten jest taki troche niedopracowany??
IgI Napisano 24 Sierpień 2008 Napisano 24 Sierpień 2008 Lina_90:Kolorki czyszczę...fosolem :) Moim zdaniem najlepszy, chyba wszystko już próbowałem i tak wychodzi najlepiej :) Są 2 sposoby:1.Bierzesz gąbkę, namaczasz ją fosolem i czyścisz nią kolorek i kiedy już zszedł ten gruby nalot bierzesz druciak i szorujesz delikatnie ten czerwono-różowy nalot :) 2.Albo bierzesz jakiś pojemniczek, wkładasz skarba i moczysz około 2-3 minuty(w każdym razie do czasu, aż się pojawi ten nalot rózowo-czerwony), wyjmujesz i szorujesz delikatnie druciakiem :)Tylko radziłbym nie zapomnieć wyjąć przedmiociku, bo potem jak go wyszorujesz to masz kolor mosiądzu(cynk zaczyna sie wytrawiać mniej więcej po 20 min)W obu przypadkach jak za mało wyczyszczone to powtórz czynności :)Thomson:Czemu nie? By sie wstawiało tylko zdjęcia fantów :) Ja i tak do babci jeżdze raz na tydzień, może 2 i żadko wyskoczy coś fajnegoPzdr. Igi
IgI Napisano 24 Sierpień 2008 Napisano 24 Sierpień 2008 A i sry.. poprawka:nie kolor mosiądzu, tylko miedzi :)
boat88 Napisano 29 Sierpień 2008 Napisano 29 Sierpień 2008 koledzy a gdzie ten fosol można dostac,też sie kręcę w okolicach studzianek troszkę z kolegą... coś sie wydłubie czasami..
boat88 Napisano 29 Sierpień 2008 Napisano 29 Sierpień 2008 kolego igl ja jadę w te okolice praktycznie dziś rano może sie spotkamy.,,albo umówimy na kiedyś..
IgI Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 sorry, ale troche nieletni jestem, może za jakieś 3 latka jak coś jeszcze zostanie ;] a na temat fosolu odpisałem na e-mail :) pzdr. Igi
thomson Napisano 31 Sierpień 2008 Autor Napisano 31 Sierpień 2008 Igi to moze my sie razem zgadamy na jakis wypadzik-bo ja tez nieletni jestem ;b
IgI Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 a ja myślałem, że thomson ma syna ;p a jak oglądałem zdjęcia, to jesteśmy rocznikowo chyba podobni ^^ ja w każdym razie 93 ;]
boat88 Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 igl znalazłem taki zapalnik co i ty tego ryga.. taki sam wzór i go oczyściłem tym fosolem i ładnie wyszedł.w jakich okolicach go znalazłeś bo może po tym samym lesie biegamy??
IgI Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 ja biegam kilka km. od wsi lipa(jedna z dalszych i większych wsi, żebyście odrazu nie wiedzieli gdzie kopie :] a Ty?
IgI Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 aaa sorry zaq drugi post... a fosol gdzie kupiłeś, w Głowaczowie? ;p
thomson Napisano 1 Wrzesień 2008 Autor Napisano 1 Wrzesień 2008 Bo thomson ma syna , ale ja jade na jego nicku ;b.Ojciec malo sie udziela na tym forum.Jak chcesz to pisz na priva. Odrazu mowie ze poczte moge odebrac tylko dzisiaj lub w kazdy piatek.
boat88 Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 nie to ja troche dalej blizej studzianek kiedyś byłem w tych okolicach tam gdzieś po tych wsiach od dobieszyna jakoś..igl jak cos to pisz mi na e-maila.zejdziemy z forum
Maku 73 Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 jak w temacie, co tam Panowie słychać w rejonie Ryczywołu, Radomki i Studzianek? Miło tamte miejscówki wspominam. Rzućcie jakieś fotki żeby nacieszyć oko...
ArtVee Napisano 16 Październik 2008 Napisano 16 Październik 2008 Ostatnio byliśmy z żoną na grzybach w okolicy Studzianek. Rozumiem że niektórym nie chce się zakopywać dołków. Nie chcę wypowiadać się niecenzuralnie na forum, ale co za menda zostawia na samym wierzchu pocisk artyleryjski z zapalnikiem??!
panzerkris Napisano 16 Październik 2008 Napisano 16 Październik 2008 Polecam Radomke w oolicy Woli Chodkowskiej na ryby. Piekne klenie tam biora. W okolice Studzianek mozna nazbierac grzybów. A tak pozatym to nic nie słychac;)
boat88 Napisano 16 Październik 2008 Napisano 16 Październik 2008 pod studziankami to h.... wieje panowie,a tak panowie leżą sobie takie ładne lochy czasami...
etta1 Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 lochy jak lochy można też jakiś garnek do zupy szarpnąć :-P
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.