nikt Napisano 20 Czerwiec 2007 Autor Napisano 20 Czerwiec 2007 Angora z dnia 24.06 Na mocy prawomocnego wyroku polskiego sądu niemka Agnes Trawny ze wsi Narty ( gmina Jedwabno , woj Warmińsko -mazurskie ) odzyskała nieruchomości , które kiedyś należały do jej rodziny. ( ...... ) Realna wartość nieruchomości wyceniona jest na około 150 tyś. zł. Obok domu stoi takze budynek gospodarczy. Była także stodoła , ale - jak twierdzi Włodzimierz Budny , wójt gminy Jedwabno - niemka rozebrała ją ,żeby zrobić na złość obecnym mieszkańcom. " Pan Głowacki mieszkaniec tego domu mówi ; Jeszcze w maju była u nas ze swoim synem Manfredem ,który krzyczał , że to jego miejsce i kazał nam się wynosić. Zachowywał się jak hitlerowiec. "GDZIE POLSCY RZĄDZĄCY ? GDZIE ROMAN OBROŃCA POLSKOŚCI ? GDZIE TO PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ ?????CZY ONI K...WA POTRAFIĄ SIĘ ZAJMOWAĆ TYLKO TELETUBISIAMI ? Mom zdaniem wyrok polskiego sądu jest skandaliczny i teraz dopiero się zacznie . Roszczenia będę się pojawiać lawinowo . Zacznie się problem z Setkami i tysiacami rodzin wyrzucanych na bruk z domów na byłych terenach należących do Niemiec. Terenach które nie z naszej woli tylko z woli czterech mocarstw zostały przyłaczone do PRL. UFF. PS Ktoś wie w jaki sposób można napisać list do Premiera i Prezydenta ? Ponoć jestem obywatelem demokratycznego kraju i chyba mogę napisać do władzy" ?
Darek419 Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 Witam.Czasopismo -Angora- zdaje mi się że zajmuje się przedrukiem tekstów z innych gazet.Czy mógłbyś podać żródło tej informacji.I jeszcze jedno dziś jest dopiero 20.06 chyba że tekst ten wyjdzie drukiem za 4 dni.pozdro.
nikt Napisano 20 Czerwiec 2007 Autor Napisano 20 Czerwiec 2007 Nie mam zielonego pojęcia jak w Angorze datują numery :) Fakt data jest z wyprzedzeniem . W nagłowku artykułu jest Tygodnik Angora " więc to chyba ich własny materiał. Podpisany K.R. Chętnie zrobiłbym skan artykułu ale nie mam zielonego pojęcia czy nie naruszy to praw autorskich.
martian. Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 Czy nie wiesz, że to Polska jest odpowiedzialna z II wojnę i za zagładę Żydów , a także za każde gradobicie a nawet tsunami. Nic Herkules kontra plures. Może wzrost świadomości patriotycznej i własnego dziedzictwa mógł by coś pomóc, ale na pewno nie w dzisiejszych mediach. TV n , Radio Ż. dMoi potomkowie za ten Kraj walczyli od 1241 (pierwsze pisemne wzmianki).Może jestem zbyt sentymentalny.
danieloff Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 Tak na marginesie - większość właścicieli poniemieckich nieruchomości nie pofatygowała się nawet założyć im ksiąg wieczystych, bo szkoda na notariusza. W niedalekiej przyszłości może się to zemścić. Inni zniszczyli w barbarzyński sposób domy i zabudowania które dostali, poprzez zaniedbanie do tragicznego stanu. Może teraz ich dzieci i wnuki naprawią błędy, jak nie będzie za późno.
balans Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 Po pierwsze primo" to podobno nie rdzenni Niemcy, a Mazurzy którzy wyjechali z Polski w latach 70-tych [tzw. Volkswagendojcze].Po drugie primo" kolejne nasze rządy [zarówno lewicowe, jak i prawicowe] nie zrobiły NIC, aby zapisać w Księgach Wieczystych obecnych właścicieli, a więc w tychże księgach figurują ci dawni, przedwojenni - czyli Niemcy, a nasi są tylko dierżawcami!!! Zgadzam się, że jest to jeden wielki SKANDAL, bo wiadomo było, że po naszym przystąpieniu do UE sprawa wypłynie [przy cichym poparciu rządu niemieckiego], a dla sądów liczy się tylko to, co jest zapisane w księgach... Pozdrawiambalans
RYSIEK-SANOK Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 nie powinno byc zwracania zadnych majatkow.zadnym niemcom a tym bardziej zydom.naszym rodzina ktorzy mieszkali na dawnych terenach polskich a obecnie lezacych za wschodnia granica nikt nie zwraca majatkow.tylko nasz debilny rzad wlazi kazdemu bez wazeliny i odeje wszystko.a ci niby MAZURZY,(tzw.Volkswagendojcze ) jezeli wyjechali i czuja sie niemcami to tym bardziej nie powinni nic dostac.chcecie dom i ziemie idzcie do swojego rzadu,taka powinna byc odpowiedz naszych wladz a nie lizusostwo
martian. Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 Chciałem rzec przodkowie. Niemcy mają już taką naturę, że byli są i będą naszymi przyjaciółmi. Ale zobaczcie co się dzieje w mediach. Czyją stronę oni trzymają?Słyszałem wypowiedź w radio, nawet bardzo dobre posunięcia rządu są dla polski niekorzystne" bo według tego redaktorzyny to jest zły rząd. Mam wrażenie, że jest to celowa działalność. Rząd jak rząd nie ważne prawicowy lewicowy ale by był polski i patriotyczny a racja Polski najważniejsza. A w sejmie cały czas zawodowi parlamentarzyści, prześcigający się we włażeniu w tyłek wiadomo komu.Może wyjątkiem jest obecny(wiem,że nadzieja matką głupich). Czy zamiast historii w szkole ważniejsza jest agitacja homoseksualna?
a.korbaczewski Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 21.6.Zielona Góra (PAP) - Poseł Ligi Polskich Rodzin, Krzysztof Bosak złożył w czwartek wniosek do wojewody lubuskiego Wojciecha Perczaka o sprawdzenie stanu wpisów do ksiąg wieczystych. Wniosek jest kolejną inicjatywą LPR, związaną ze sprawą roszczeń byłych niemieckich właścicieli nieruchomości położonych na Ziemiach Zachodnich, Warmii i Mazurach oraz na Opolszczyźnie. Poseł LPR zaznaczył, że akcja partii nie jest próbą rozpętania wojny polsko-niemieckiej, ale zwykłym wyrazem troski o interesy Polaków. Przez wiele lat sprawy nieruchomości na dawnych terenach niemieckich nie zostały uregulowane. Ostatni wyrok sądu w miejscowości Narty (sąd nakazał oddać majątek dawnym właścicielom-PAP) może zachęcić byłych właścicieli do składania w sądach pozwów o odzyskanie majątków" - mówił w czwartek Bosak przed delegaturą Urzędu Wojewódzkiego w Zielonej Górze. W piśmie do wojewody możemy przeczytać: Jako mieszkaniec i parlamentarzysta Ziem Zachodnich czując się w obowiązku wnioskuję, aby w ramach wykonywania swoich kompetencji, podjął się pan uporządkowania stanu prawnego nieruchomości Skarbu Państwa w związku z roszczeniami o zwrot nieruchomości, zgłaszanymi przez obywateli RFN". Bosak zapewnił, że działania LPR nie mają na celu pogorszenia polsko-niemieckich stosunków, ale zwyczajną troskę o dobro Polaków zamieszkujących tereny należące kiedyś do Niemiec. We wniosku do wojewody poseł LPR napisał ponadto: wracam się do pana (...) o uporządkowanie i przedstawienie raportu dotyczącego nieruchomości, które do tej pory nie posiadając ksiąg wieczystych, narażone są szczególnie na roszczenia byłych właścicieli legitymujących się stosownymi wpisami do starych ksiąg wieczystych". Poseł podkreślił, że sprawa musi zostać uporządkowana, tak aby ewentualnie pozwy składane przez Niemców w polskich sądach były bezpodstawne. W Lubuskiem od momentu przystąpienia Polski do UE do sądów okręgowych w Gorzowie Wlkp. i Zielonej Górze nie wpłynął żaden pozew o odzyskanie pozostawionego mienia. (PAP)
jaca2003 Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 Już za niedługo...Tez z angory ale jakze realne...Pozdrawiam
Maniek7_2006 Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 Nie wiem ale co jak co to za dużo tego, my z cudownymi wyzwolecilami" czyli Armią Czerwoną wygralismy wojne, nie nasza wina ze Mazury, Pomorze i Ślask sa teraz nasze, ale jest juz po wojnie ziemie sa teraz nasze i koniec, to Polacy powinni sie tez upominac o ziemie na kresach wschodnich, wiec Niemcy niech s.. bo za dużo złego wyrządzili(obozy itp.) wiec oni tez mogli troche sie nacierpiec w czasie wysiedlenia, bo to wysiedlenie w porównaniu np. z obozami to pestka, ale taką mamy władze, że boją sie powiedziec własne zdanie, czyli do tej sprawy o zwrocie majątków zdanie by brzmiało WARA!PozdrOPS. Mozecie mnie nie zrozumiec:) ale teraz tam gdzie były Kresy jest Białoruś i Ukraina, a tam gdzie były Prusy tam jest Polska i koniec.
nikt Napisano 21 Czerwiec 2007 Autor Napisano 21 Czerwiec 2007 A teraz jeszcze w RMF FM w wiadmościach podali że ruscy chcą przejąć nasz odcinek gazociągu i pewnie im się to uda . Nie trzeba kolejnej wojny żeby nam kolejne rozbiory zrobili.Zrobią to świetle prawa" - IV rozbiór - gospodarczy.
janowicz Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 Jak zwykle posłowie działają doraźnie. Wypłynął problem, trzeba coś robić ( albo przynajmniej zamarkować działanie).Jeszcze chyba nie było rządu, który by nie myślał tylko o następnych wyborach. Nikt nie planuje na przyszłość. Jakoś to będzie, albo inni będą się martwić. Władze PRL zlekceważyły przeprowadzenie zmian w księgach wieczystych, późniejsze rządy też o tym nie myślały ( a i użytkownicy nieruchomości również).Wyrok w sprawie zwrotu nie mógł być inny.Z drugiej strony ludzie wyjeżdżając w latach 70- tych do RFN kierowali się raczej nadzieją polepszenia bytu. I tak było. Nawet kosztem pozostawienia w Polsce nieruchomośći.Teraz walczą o zwrot, bo znowu im się polepszy. To takie ludzkie. Trzeba jednak powiedzieć, że administracja niemiecka maczała paluchy w tej sprawie. Wskazywała przesiedleńcom scieżkę prawną prowadzącą do odzyskania dawnej własności. Urzędnicy niemieccy wykazali się postawą propaństwową a nasi?
a.korbaczewski Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 Manieku.czy podział granic Polski po 1, 2, 3, 4 rozbiorze, jak byś był Prusakiem, też byś skomentował że: wygraliśmy wojnę więc te ziemie są nasze. Albo jak byś był gdzieś z nadrenii to wogóle byś twierdził że to Prusacy a nie Ty.
Maniek7_2006 Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 no może tak by było, nie wiem ja jestem takiego zdania ze ten kto wygra ma zdanie.PozdrOPS. to i Polacy powinni upominac sie o swoje na kresach
Maniek7_2006 Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 Moim zdaniem to 4 mocarstwa Wielce waleczna Francja, Wlk. Bryt. USA i ZSRR powinni nie zmieniac granic Polski z przed II WŚ i nie byłoby zadnych sporów o majątki, ale też jak przyjeżdzają po te majątki to niech sie nie zachowują jak ich pradziadkowie jak napisał wyżej kolega Nikt, tylko jak normalni ludzie.PozdrO
a.korbaczewski Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 ale Lwów to środek Polski a nie kresy.
martian. Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 To niech s syny oddadzą Berlin i swoje wschodnie tereny. Berlin był słowiański.Popatrzcie na nazwy we wschodnich landach.
Maniek7_2006 Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 mówiąc Kresy mówie ogólnie o terenach które teraz są na Ukrainie i na Białorusi + do tego WilnoPozdrO
janowicz Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 A o dostępie do Morza Czarnego nikt nie pisze.
RYSIEK-SANOK Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 panowie nic na to nie poradzimy,nasz rzad i tak zrobi co bedzie chcial,potrzebny jest taki prezydent nam jak hitler,wtedy bedzie zero strajkow,zero problemow tego typu co ten watek,odzyskamy kresy,tylko jest jeden problem.gdzie my ich wszystkich pochowamy
woytas Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 Panowie Panowie... nic nowego do watku ostatnie odpowiedzi nie wnosza...
pomsee Napisano 22 Czerwiec 2007 Napisano 22 Czerwiec 2007 Ten wyrok, od którego zaczął się wątek wydał polski są na podstawie polskiego prawa więc jeśli nawet nastąpiła iemiecka ofenzywa" to umożliwił ją polski bałagan prawny i ignorancja rządzących i ustawodawców, którzy którzy od 1989 r. nie potrafili stworzyć aktów prawnych, które uniemożliwiły by podobne roszczenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.