Skocz do zawartości

Kombatanci"- co za zenada...

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 104
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kapitalizm tak, wypaczenia nie. Precz z przywilejami dla dawnych działaczy opozycji. Wywalczyli ten system, to niech się z nim zmierzą, a nie jęczą o państwową kasę.
Napisano
Socjalizmu sensu stricto też nie ma - co najwyżej rozdawnicze rządy.

Chociaż myślę że nie tak długo i dojdziemy do pełnej odpłatności w podstawowych dziedzinach życia społecznego.

Szkolnictwo, Służba Zdrowia (wielkimi krokami), System emerytalny (sam sobie odkładasz na emerturę i tylko z własnych oszczędności żyjesz) itp.....

Ale wtedy trzeba będzie opuścić ten kraj.
Napisano
Wiesz korbaczewski, wszystko zależy od punktu widzenia czy raczej siedzenia.

Ale jak mówiłem - zmierzamy szybką drogą do pełnego kapitalizmu - potrzebny będzie tylko jakiś kryzys i wszystko sprywatyzujemy.
Napisano
http://www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=96&ShowArticleId=49413

Solidarność" szykuje wielki ogólnopolski strajk. Coraz wiecej ludzi klnie władze i wychodzi na ulice. Czyzby deja vu? Mamy swój kapitalizm".
Napisano
Kol. Korbaczewski, bez obrazy ale Tobie wszystko [jak pewnemu kapralowi w wojsku] kojarzy się z jednym - w Twoim przypadku z socjalizmem. I tu zgadzam się się z Kol. Acerem, że w Polsce socjalizmu nie ma, dodam jedynie od siebie, że tak naprawdę to PRAWDZIWEGO socjalizmu nigdy nie było. Jest obecnie bardzo prymitywny kapitalizm, który na całe szczęście zaczyna się zmieniać [powoli powstaje prawdziwy rynek pracy], ale to tylko dlatego, że otwarł się dla nas rynek pracy na zachodzie!
Czy Kolega nie przeglądał jeszcze 2-3 lata temu różnych forów? Pełne były wypowiedzi naszych domorosłych yznesmenów", a treść zawsze była podobna: W Polsce nie ma bezrobocia, bo ja daję [sic!] pracę - siedem dni w tygodniu po szesnaście godzin za całe 600 złotych na miesiąc - a chętnych nie ma, a jak się już jakiś trafi to bezczelny cham, który się upomina o pieniądze jak mu nie płacę przez trzy miesiące". I to ma być socjalizm wg. Ciebie??

Pozdrawiam
balans
Napisano
Korbaczewski 70 do 80% kasy."

Dopiero Amerykę odkryłeś :O

A mi to nie zabiera jak i innym ?

Niech mi państwo nie zabiera - ale niech da godziwą płacę - wtedy będzie mnie stać na korzystanie z prywatnej służby zdrowia, i w ogóle z całości usług, sam sobie będę odkładał na emeryturę.

Tyle że nikt nikomu nie da takiej płacy, i póki co będzie jak jest. Przy obecnym poziomie wynagrodzeń w Polsce, które dla zachodu są zwykłym dowcipem a nie płacą.
Napisano
właśnie. uwazam że państwo powinno zapewnić wszystkim dobrą pracę, tak jest w konstytucji. i wogóle więcej na szpitale i na wojsko też troche więcej by trzeba. ale nie na zakup jakis jankeskich F16 bo pewnie to było za łapówy załatwione. ja tam wolę aby dano więcej rolnikom i emerytom i wogóle biednym a nie wydawano na jakąś brudną wojnę w azji i mercedesy dla księży.
przerażają mnie te głupie pomysły odpłatnej szkoły i służby zdrowia, to jest sredniowiecze albo gorzej.
Napisano
sluzba zdrowia juz dzisiaj jest odplatna :>
kazdego miesiaca pracujacy odprowadzaja do hmmm skarbu panstwa" (tylko o ktore Panstwo chodzi? ) kupe kasiory - szkoly tez sa oblozone roznymi panszczyznami.
Napisano
Korbaczewski ty odkrywco" to państwo polskie kupuje mercedesy dla księży? Ujawnij źródło tej sensacji będzie kolejna afera :)))
Napisano
Żenada. Bartoszewski pisał, że nie ma sensu porównywanie podziemia opozycyjnego w PRL z ruchem oporu w czasie okupacji. Skala zagrożenia była zupełnie inna. Mówi to człowiek, który działał w obydwu okresach historycznych. Między obozem koncentracyjnym a internowaniem jest jednak pewna" różnica. Ale cóż. Po małych ludzikach nie spodziewajmy się niczego wielkiego.
Napisano
A tak w ogóle to co takiego w życiu zrobiłeś aby innych ludzi nazywać małymi"? Oczywiście poza udzielaniem się na forum Odkrywcy"?
Napisano
a ja myslałem że jesteś bardziej spostrzegawczy i zauważysz że czy krytykuję kościół czy tez go popieram i czy prezentuję poglady komunistyczne czy tez monarchistyczne to ci bez różnicy jest i tak bedziesz w opozycji. taki eksperyment to był.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie