aegirsson Napisano 6 Czerwiec 2007 Autor Napisano 6 Czerwiec 2007 Witam, czy ktoś z Forumowiczów orientuje się co to za regiony/rejony wopowskie ?
aegirsson Napisano 6 Czerwiec 2007 Autor Napisano 6 Czerwiec 2007 Witam, czy ktoś z Forumowiczów orientuje się co to za regiony/rejony wopowskie ?
aegirsson Napisano 7 Czerwiec 2007 Autor Napisano 7 Czerwiec 2007 właśnie, w 1973 mogli robić je na suknie, materiałach, wszelkiej maści, a w 93 na moro itd. zacząłem trochę tego towaru zbierać gdy były w użyciu i jeszcze nie myślano o wycofaniu tych naszywek - trafiały się przeróżne ewersy" i moro i takie jak na foto. przezroczysta " jest np. późniejsza UN, ale ta nie musiała być w sumie u nas drukowana.
jaca2003 Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Ludzie o czym wy pitolicie?Po pierwsze primo kiedy weszły naszywki w WOPie?Otórz weszły w 87 roku latem(jakoś po świecie wop bodajrze po 10 czerwca)(czerwiec to nie lato ale po tej dacie dopiero)I były do czasu rozpier... WOP i stworzenia obecnej SG.Potem były robione na morro na innych gównach ale tylko i wyłacznie dla dziadków którzy chcieli miec takie na mundurach kombatanckich.Wiec wtedy stworzono też ORMO a moze i ZOMO bo podobno WOP był też ZOMO.Takie legendy ludowe pokutują w społeczeństwie.Proponuje poszuka rozkazu gen Stramika o utworzeniu naszywek i wszystko będzie jasne.PozdrawiamP.S.A jak se zamówie naszywke z logiem NASA lub Microsoftu lub z napisem PZPR to tez będzie autentyk?Tez będzie poszukiwana przez kolekcjonerów?
aegirsson Napisano 7 Czerwiec 2007 Autor Napisano 7 Czerwiec 2007 Naszywki tego typu wprowadzono w LWP jakos w 1973 roku.Proponuje więcej dystansu to tegoż tematu
siekierz Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Niezrozumienie tematu. Ponawiam pytanie gdzie na naszywce Ochrona Granic ORMO widnieje napis WOP. Odpowiedź nie widnieje i przypuszczan, że w rozkazie, też naszywki nie będzie bo to przyznacie trochę inna formacja. Pozdrawiam !!!
jaca2003 Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisze inaczej moze bardziej zrozumiale.Słuzbę w syfie odbywałem jesień 86 jesień 88 w WOP.Najpierw szkółka na BB WOP w Koszalinie(6 miechów II kompania) a potem na wiosne K Ł KB WOP w Gdańsku.Naszywki dostaliśmy po powrocie z linii(półroczny wyjazd na budowę i naprawy NLS na granicy)a na brygadzie dostali je wcześniej ale po naszym wyjeżdzie w kwietniu 87.Do tego czasu naszywek nie było.Czy teraz koledzy zrozumieli dlaczego wspominam o dacie po czerwcu 87?Pozdrawiam
jaca2003 Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 i do Kol Siekierz-a.Jesli na naszywce istnieje motyw słupa granicznego jest to naszywka WOP.Pozdrawiam
aegirsson Napisano 7 Czerwiec 2007 Autor Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisałem wcześniej o dacie wprowadzenia naszywek takich w LWP, nie w WOP.
jaca2003 Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Czy my tu zastanawiamy się nad WOPem czy może nad LWP jako takim?Powiedzenie WOPisty:Powiem dzieciom powiem Żonie byłem w WOPie a nie w MON-ie"WOP to elita to nie MON.Pozdrawiam.P.S. żeby trafic do WOP u tak jak w moim przypadku trzeba było odmówic słuzby w ZOMO.90 % ludzi na brygadzie to byli właśnie tacy którym nie odpowiadał kolor munduru(niebieski).Reszta?Z łapanki.
aegirsson Napisano 7 Czerwiec 2007 Autor Napisano 7 Czerwiec 2007 Poznałem jakiś czas temu pewnego pana, który gdy miał służbę w WOP, to on i jego jednostka pomagali przy kręceniu Ogniomistrza Kalenia. Pozdrawiam aegir
a.korbaczewski Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 cieszyn?http://herbymiast.w.interia.pl/
a.korbaczewski Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 ile takich naszywek może być? bo to by była całkiem ciekawa kolekcja.
jaca2003 Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 Tyle ile brygad Wop + Centrum szkolenia w Kętrzyniehttp://pl.wikipedia.org/wiki/Wojska_Ochrony_PograniczaPozdrawiamP.S.Ja mam dwie Bałtyckiej i Kaszubskiej BWOP na chuscie.
kazikk3 Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 Naszywki można spotktać okazjonalnie na allegro, czasami nawet w kompletach.Odpowiednio na zdjęciu:1 - Bieszczadzka Brygada WOP w Przemyślu2 - Podlasko-Mazurska Brygada WOP w Białymstoku3 - Pomorska Brygada WOP w Szczecinie4 - Lubuska Brygada WOP w Krośnie Odrzańskim5 - Sudecka Brygada WOP w Kłodzku6 - Kaszubska Brygada WOP w Gdańsku7 - Łużycka Brygada WOP w Lubaniu Śląskim8 - Zakłady i Szkoły Specjalistyczne WOP9 - Bałtycka Brygada WOP w Koszalinie10- Centrum Szkolemia WOP w Ketrzynie11 - Górnośląska Brygada WOP w Gliwicachbrak za zdjęciu - Nadbużańska Brygada WOP w Chełmie (motyw manifestu lipcowego)brak na zdjęciu - Karpacka Brygada WOP w Nowym Sączu (motyw szarotki)
a.korbaczewski Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 A czy są inne serie" plakietkowe? np szarotkowe, kotwicowe?
pawelsamotyha Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 8-to dowodztwo WOP a wszystkich naszywek jest 15 brak jeszcze ORMO (TAK TAK BYLA TAKA)i ochrony przeciwpozarowej
a.korbaczewski Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 przed wojną byłKOP, całkiem dobry zresztą. A czy teraz jest jakiś odpowiednik, czy też straz graniczna to tacy gliniarze żandarmi są tylko?
vis1939 Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 Harcerze udzielający się pomocą dla WOP-u,jakoś od 1968r.
jaca2003 Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 ORMO w WOP-ie?Ochrona przeciwpożarowa też miała swoje?A może tez palacz w kotłowni?I dowódca zmywaka tez?Pozdrawiam
a.korbaczewski Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 a to herb Krosna Odrzańskiego, czy nie jest inny niż na naszywce lubuskiej?
aegirsson Napisano 6 Czerwiec 2007 Autor Napisano 6 Czerwiec 2007 Dziękuję za pomoc, czyli brakuje mi tej koszalińskiej :) ORMO w WOPie - co za brednie
zeniek Napisano 9 Grudzień 2010 Napisano 9 Grudzień 2010 Jakoś mój wcześniejszy post się tu nie pojawił więc próbuję jeszcze raz dodać coś od siebie.WOP podobnie jak Wojska Nadwiślańskie podlegały MSW a nie MON, więc można tak powiedzieć, że są elitarne".Byłem wcielony do WOP w ostatnim poborze tj. jesień 1990 (unitarka w Krośnie Odrzańskim, potem Warszawa), następny pobór to już byli funkcjonariusze SG (Straż Graniczna).Co do naszywek to we wcześniejszym poście była zbiorówka tychże. Nr 8 nosili nie tylko w sztabie ale również w zabezpieczeniu i obsłudze Sztabu. Ponadto była używana na przejściu granicznym w Warszawie, chociaż KRG było w rzeczywistości wykorzystywane zarówno na granicy jak i do obsługi Sztabu.
rwd Napisano 17 Grudzień 2010 Napisano 17 Grudzień 2010 Współcześnie, pierwsze informacje o współpracy harcerzy i pograniczników odnotowano w 1957 r. W tym bowiem roku powstała 29 Białowieska Drużyna Harcerska „Pogranicznik” im. Tadeusza Wróbla. W roku 1968 na terenie Łużyckiej Brygady WOP w miejscowości Żarka doszło do spotkania komendantów hufców przygranicznych. To właśnie na tym spotkaniu po raz pierwszy użyto nazwy Harcerska Służba Graniczna". Oficjalne zaś ramy do powołania tej specjalności dało porozumienie Dowództwa WOP i Głównej Kwatery ZHP. W późniejszych latach następuje szybki wzrost liczebności drużyn utrzymujących ścisłe kontakty z jednostkami Wojsk Ochrony Pogranicza. Opracowany zostaje regulamin zdobywania miana drużyny HSG a także regulamin zdobywania dwustopniowej plakietki „Przyjaciel WOP”. Chorągiew Dolnośląska zainicjowała w 1968 r. opracowanie wytycznych dla pracy drużyn HSG. Zadania dla drużyn tej specjalności polegały na współdziałaniu z żołnierzami WOP w ochronie granicy państwowej, działalności rozpoznawczej w strefie nadgranicznej i udzielaniu pomocy przy konserwacji i zabezpieczaniu znaków i urządzeń granicznych.Wg info z http://hsp.zhp.pl/index.php?do=standard&navi=0077,0002,0001
grzeb Napisano 7 Maj 2010 Napisano 7 Maj 2010 Zasadniczą słuzbę wojskową odbywałem w Pomorskiej Brygadzie WOP w Szczecinie (ul. Żołłnierska 4 - Krzekowo), w latach 1983 - 1985. TRafiłem tam, jak większość, z poboru, po wcześniejszej wizycie" w WKU. W moim pryzpadku otryzmałem pytanie: Gdzie chcesz iść? Moja odpowiedż: Nie wiem. Priopozycja WKU: Szczecin - WOP. Co do naszywek, to zostały wprowadzone po 1985 r. Za moich czasów w kamaszach" mówiono jedynie o konkursie na naszywki dotyczące poszczególnych Brygad WOP.
siekierz Napisano 7 Czerwiec 2007 Napisano 7 Czerwiec 2007 Witam !!!Żadne brednie !!! Naszywka istnieje i w tej serii jest najbardziej pożądaną wśród kolekcjonerów o czym świadczą jej ceny. Sama idea ORMO była taka, iż chciano w ten sposób zaktywizować do współpracy mieszkańców pogranicza oraz emerytowanych żołnierzy WOP. A czy się to udało ...Pozdrawiam !!!SIEKIERZ
Pytanie
aegirsson
Witam, czy ktoś z Forumowiczów orientuje się co to za regiony/rejony wopowskie ?
31 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.