Skocz do zawartości

Wczoraj znalazłem walizkę...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wittam wsjech!
Marg33 dobrze to przetlumaczyles,niestety po polsku to sie nie za bardzo rymuje.

Bjar gratuluje,fajny walizek,ale czy nie powinienes oddac ja do biura rzeczy znalezionych;)

Pzdr.
sten
Napisano
walizka jest czadowa! a najsmieszniejsze jest to ze na paryskiej mieszka dziadek mojej zony- mieszkamy obecnie w gdyni..dziadka pytalem ale ma tylko mozdzierz-kuchenny. jeszcze jedno-od 2giego dziadka dostalem pieknego orzelka partyzanckiego-bardzo nietypowy.dziadek nosil go u ponurego.pozdrawiam znalazce!
  • 2 years later...
Napisano
Von der Wiege bis zur Bahre...." jest starym niemieckim powiedzeniem.

Od kolyski az do Bahre(nie wiem jak to po polsku,jest to do transportu nieboszczykow)

Bahre:

http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Bier.JPG
Napisano
Posiadacz tej walizki na pewno nie służył w piechocie, bo targanie takiego mebla zu fuss jest kłopotliwe; przypuszczam, że posiadacz służył bliżej kuchni, kwatermistrzostwa, mógł być kierowcą.
Napisano
marg33 masz racje..a po mojemu to do tego rymu chyba pasuje jeszcze nazwisko doktorka, co nie;)??jak pamietam ze szkoły (a DAWNO to było) to tzw.rym odległy, daleki albo cuś;)aha//i na pewno na poczatku jest na 100 von a nie dan..james dunn ma racje
Napisano
aha..jeszcze jedno: z kontekstu(trudne słowo;P)wychodzi mi że niemiaszek był sobie fat boyem (lubił zjeść = wiecznie był głodny;) w któryms postcie było już że na pewno nie służył w piechocie albo że mógł służyć w kuchni lub byc kierowca..i ja sie pod tym podpisuje.. pozdr.
Napisano
a może po prostu tłumaczyc to: od kołyski aż po grób"?? u nas też sie tak mówi (chyba:)sparafrazowano stare niemieckie (POLSKIE??;P) powiedzenie dodając rymujące sie słowa włoskie (i nazwisko dra;) które mogły charakteryzować właściciela walizki:) pozdro po raz kolejny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie