karpaga Napisano 23 Maj 2007 Autor Napisano 23 Maj 2007 Witam,Od jakiegoś czasu interesuje mnie temat adaptacji fortyfikacji do celów wypoczynkowych. Udało mi się znaleźć kilka przykładów przekształcania fortów na kluby, biura, parki botaniczne i zoologiczne, pola golfowe... Czy moglibyście mi pomóc w poszukiwaniach innych przykładów?Czy znacie może jakieś fajnie przekształcone forty? I czy znane jest Wam pojęcie pojęcie parków militarnych (mnie się takie określenie obiło o uszy ale właściwie mnie mam pojęcia jak takie coś wygląda). Z góry dzięki za pomoc
Klucha 72 Napisano 23 Maj 2007 Napisano 23 Maj 2007 Niezłym parkiem jest np. cytadela w Poznaniu, nieźle sie tam góralem śmiga, a i z panną jest gdzie usiąść i fajne muzea blisko.
Cronos Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 Gdzieś w Polsce (nie pamiętam gdzie) gościu zbudował mini browar na bunkrze. A że w bunkrze zimno i warunki dogodne to piwko ponoć pierwsza klasa.Pozdrawiam
fbatekb Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 Warszawski Fort Bema. Miejsce wypoczynku okolicznych mieszkańców Bemowa. Postawiono ławeczki, latarnie, mosty nad fosą. Można nieźle polatać rowerkiem. W środku fortu była kiedyś knajpa ale ją wywalili.
fbatekb Napisano 24 Maj 2007 Napisano 24 Maj 2007 No i jeszcze w Forcie Mokotowskim w Warszawie jest kilka fajnych pubów.
matthew Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 W Giżycku na kanale łączącym jez. Niegocin z kompleksem Mamr forcik broniący mostu zaadaptowany został na bar Grota". Piwko w tych okolicznościach przyrody smakuje wybornie. Aha, kiedyś w lokalu tym serwowane było danie o uruchamiającej wyobraźnię nazwie Biust Bufetowej" czy jakoś podobnie; chodziło o gargantuiczną porcję placków ziemniaczanych z gulaszem zawiniętych w sposób, który przy odrobinie dobrej woli i wyobraźni mógł przypominać w/w biust. PS.Bufetowa naprawdę miała biust XXXL.
ZUBIKED Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 To tak dla odmiany : W byłych schonach pierscienia Twierdzy Brzeskiej oczywiscie po polskiej stronie są : stok narciarski , śmieszna kafejka która juz chyba nie funkcjonuje (pod nim), pieczarkarnia ( podobno znakomite warunki), fosa służy do kiszenia ogórków w beczkach a w budynkach są magazyny tych właśnie. Ponadto Skład materiałów budowalnych (cement wapno cegły)Niektóre schrony Linii Mołotowa rolnikom służą za całkiem całkiem fajne piwnice.Chłop żywemu nie przepusci"Pozdrawiam
a.korbaczewski Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 gminne przechowalnie odpadów toksycznych, np. okolice Nowogrodu i w wielu innych miejscach.
Lewarek Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 Wprawdzie nie fort ale schron piechoty w Stolnie w mało znanej Twierdzy Chełmno był wykorzystywany jako przechowalnie odpadówhttp://www.chelmno.fortyfikacje.pl/stolno.html
Kiler Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 Albo do prezentacji nowych samochodow.http://autogaleria.pl/fotografie/nissan/nissan_qashqai_2.0_4x4_acenta_pack_2007_01.jpg
Thorn Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 W Toruniu na przykład mamy;w forcie restaurację,w bunkrach puby,w wielu budynkach Twierdzy Toruń hurtownie,sklepy,winiarnie,klub moto weteran itp.Ważne jest to aby nie popadały one w ruinę i cieszyły oczy potomnym.
a.m.m.s Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 Witam. Lewarek - Jeżeli chodzi o forty na terenie powiatu Chełmińskiego to w Watorowie też trzymali środki ochrony roślin, zachowany jest ok, tylko trochę w nim śmierdzi chemikaliami. Dalej w Dorposzu Szlacheckim - zagospodarowany jest przez myśliwych, ładnie tam, można posiedzieć rozpalić grilka, tylko wnerwia mnie jak dowiaduję się że jakiś pa..nt" coś im nabroił. Witam też Thorn-a - w Toruniu zaczęto się interesować fortami nawet na terenie po poligonowym - fajnie że ktoś to szanuje a nie tylko rozwalać i niszczyć. Pozdrawiam.
Anielskooki Napisano 25 Maj 2007 Napisano 25 Maj 2007 Fort Wawrzyszew w Warszawie.Fosa zarybiona karpiem,linem,amurem,sandaczem,sumem,szczupakiem.Fajne miejsce dla członków PZW z koła nr 39
a.m.m.s Napisano 26 Maj 2007 Napisano 26 Maj 2007 Sorki w dorposzu Szlacheckim i Watorowie to nie forty" a dzieło piechoty" na ich ternie w Watorowie znajdue się wartownia a w Dorposzu Szlacheckim dwie wartownie.
czabak1 Napisano 26 Maj 2007 Napisano 26 Maj 2007 Forty w Twierdzy Zegrze k. Wawy,N.B.P. miał tam adaptować forty na skarbiec.Na szczęście cisza tam na razie.Żeby cos przechowywać,trzeba to najpierw mieć.Pewnie całe rezerwy finansowe kraju zmieściły sie w schowku na szczotki gdzieś pod schodami :D
karpaga Napisano 4 Czerwiec 2007 Autor Napisano 4 Czerwiec 2007 Wielkie dzięki za tyle postów :Da czy wiecie może co teraz dzieje się z warszawskim fortem Blizne? kilka miesięcy temu próbowałam się tam dostać, ale wyprosił mnie ochroniarz. Nie chciał mi nawet powiedzieć co ma się stać z tym fortem, ani kto jest jego właścicielem. Jeśli coś słyszeliście na ten temat to proszę o przekazanie dalej ploteczki :)
elpasys Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 Warszawa Szczęśliwice, kiedyś rozległy fort, który odegrał istotną rolę we wrześniu 1939r., obecnie teren rekreacyjny z jeziorkiem, fosą, górą, wyciągiem i możliwością zjeżdżania na nartach zimą i latem. Tutaj toczyły się ciężkie walki we wrześniu 1939r., po wojnie z jeziorka wyciągali czołgi. Może jeszcze jakiś tam został???
8total4 Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 Niedaleko Częstochowy znajduje się poniemiecka wieża ciśnień a w niej bar z którego okien rozciąga się krajobraz okolic bitwy pod Mokrą. Nie jest to może fortyfikacja obronna, ale ciekawa, wzmiankowana np. w książce 'Czołgi pod Mokrą'. pzdr.
fbatekb Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 Tak jak napisałeś Karpaga w Forcie Blizne nic się nie zmieniło - (ochroniarz był i jest). Niedaleko fosy Fortu osuneła się jakoś ostatnio jedynie szosa dla samochodów i pół drogi zamknęli. :) Co do Fortu Wawrzyszew to mój tata rzeczywiście był tam jakoś niedawno nawet na rybach. :D
karpaga Napisano 6 Czerwiec 2007 Autor Napisano 6 Czerwiec 2007 hola hola, ale wydaje mi się, że wkradła się tutaj mała nieścisłość, jeśli chodzi o fort Szczęśliwice (wypowiedź Elpasys). Faktycznie teren rekreacyjny jest z jeziorkiem, górą (usypana z gruzów po wojnie) i wyciągiem, ale jest to teren parku znajdującego się obok fortu. Fort z kolei otoczony jest ogródkami działkowymi, a na jego terenie dzieje się wielkie NIC. Od jakiegoś czasu fort stał się podobno własnością prywatną, ale nijak nie wpłynęło to na zmianę stanu poprzedniego.To tyle tytułem sprostowania. pozdr
ColdDemons Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 W Toruniu kilka XIXwiecznych pruskich bunkrów jest zaadaptowanych na knajpy!!! A część Fortu VIIgo np. na winnicę.
czabak1 Napisano 16 Czerwiec 2007 Napisano 16 Czerwiec 2007 No i wykrakałem...http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=9912&wid=8935968&rfbawp=1181976143.408&ticaid=13ef0#czytajdalejRusza budowa najbardziej strzeżonego sejfu w PolsceRusza budowa megasejfu pod Zegrzem(fot. JupiterImages/EAST NEWS) Po wakacjach pod Zegrzem ma ruszyć budowa obiektu, który będzie jednym z najbardziej strzeżonych miejsc w Polsce. To nowy skarbiec NBP, w którym składowane zostaną całe zapasy gotówki - pisze Życie Warszawy". Przymiarki do budowy w porosyjskim forcie pod Zegrzem, centralnego skarbca Narodowego Banku Polskiego wraz z przylegającym do niego centralnym ośrodkiem komputerowym banku centralnego, ciągną się już pięć lat - zauważa gazeta. REKLAMA Czytaj dalej Jednak przygotowania do tej inwestycji zmierzają wreszcie do końca. Za trzy tygodnie, 3 lipca, mija termin składania ofert dla firm zainteresowanych budową polskiego Fort Knox i wówczas dowiemy się, kto tego dokona - czytamy w Życiu Warszawy". (PAP)
witek Napisano 16 Czerwiec 2007 Napisano 16 Czerwiec 2007 Odnośnie Zegrza - jeśli bank się postara nie zniszczyć zabytku, to może będzie to można nazwać ciekawą (i udaną) adaptacją fortyfikacji. Jak na razie mam bardzo złe odczucia.Wspomniany fort Mokotów to także bardzo ciekawa siedziba Platige Image. Oprócz tego obiektu to w Wawie i okolicach chyba nie ma ciekawych adaptacji fortyfikacji. Jesteśym daleko za Toruniem - tam podobno w pruskiej fortecznej kuchni, z pruskimi piecami, ma powstac (powstała?) pizzeria.Inne:Fort Henrysin - stajnie i ogólnie zaplecze stadniny.Brama Ostrołęcka w Modlinie - dom weselny i restauracja.Jeden z koszarowców w Legionowie - także dom weselny.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.