Moskit1 Napisano 16 Wrzesień 2007 Share Napisano 16 Wrzesień 2007 To mój Fancik mam doważ pytanie, czy to prawda ze oficerowie niemieccy mieli swoje nazwiska w grawerowane na lornetkach. Bo tu wolno zauważyć miejsce wycięcia przez żołnierza nazwiska lub ??????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moskit1 Napisano 16 Wrzesień 2007 Share Napisano 16 Wrzesień 2007 si Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Wrzesień 2007 Share Napisano 16 Wrzesień 2007 Nie nazwisko żadne tylko wydrapany numer produkcyjny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Łuska od szrapnela (niemieckiego?, bo do carskiej trochę nie pasuje) znaleziona razem z żoną na skupie. (pojechała tam z własnej inicjatywy zobaczyć jak to jest szukać hełmów i innego wojennego żelastwa:). Chciała też przy okazji znaleźć mi jakis ciekawy fant). Jak na złość poza ta łuską i kanistrem WH nic militarnego nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Najnowszym nbabytkiem jest to ogniwo gąsnienicy (panzer I/II?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 taki ptaszek sie zapodział u pewnego pana ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 jak był jeden, to czemu nie drugi :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 a hodowca nazywał się Emil Meyer i pochodził z Wrocławia :]pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moskit1 Napisano 17 Wrzesień 2007 Share Napisano 17 Wrzesień 2007 Majorian mam pytanie ta łuska, od czego szrapnela???? Mógłby pan rozwinąć ten wątek coś takiego posiadam Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 18 Wrzesień 2007 Share Napisano 18 Wrzesień 2007 Moskit1. Szrapnel to taki rodzaj amunicji z kulkami w środku, które miały za zadanie razić piechotę. Powszechnie używany w czasie I WŚ. Więcej info. znajdziesz na forum lub w google. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 18 Wrzesień 2007 Share Napisano 18 Wrzesień 2007 To od szrapnela to nie łuska tylko pocisk bez zapalnika. Właśnie w tym były te paskudne kuleczki które gdzieniegdzie zaśmiecają całe poletka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemeryt Napisano 18 Wrzesień 2007 Share Napisano 18 Wrzesień 2007 Do kolegi Majorian, ta gąska wygląda jak do RSO. Co do szklanki szrapnelowej , to wygląda raczej jak skorupa granatu artyleryjskiego (duże przewężenie w miejscu wkręcania zapalnika).Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Louis Napisano 20 Wrzesień 2007 Share Napisano 20 Wrzesień 2007 Witam,tak, to niekompletne ogniwo pochodzi od RSO. Pozdr, Louis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 21 Wrzesień 2007 Share Napisano 21 Wrzesień 2007 Dzięki za pomoc! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro76 Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 Witam. Fanty ze skupu za 30 zeta. Kilka miesięcy temu cena była zaporowa ale po negocjacjach udało się. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 22 Wrzesień 2007 Share Napisano 22 Wrzesień 2007 ładny komplecik :)ja za samą puchę zapłaciłem 15zł..pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 24 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2007 WFM ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 24 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2007 Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 24 Wrzesień 2007 Share Napisano 24 Wrzesień 2007 Skoro mowa tu o złomie i skupach złomu, to opowiem wam taką historyję jak sprzedawałem troche tegoż towaru :)Puszki aluminiowe- jeździ mi gościu po worku foliowym magnesem, rozrywa worek bo się trafiła puszka stalowa (takie oszczędności dzisiaj- nie spodziewałem się :))Pół reklamówki mosiądzu- rzucił na wagę, nawet nie zajrzał, zapisał ile kilo i poleciał schować nawet nie zaglądając do środka.PS. Pewnie ma układ z którymś was i za cenę troche wyższą jak złom, wynajduje mu mosiężne artefakty, a że wychodzi na tym nieźle, to nie kombinuje i nie targuje się zbytnio :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moskit1 Napisano 24 Wrzesień 2007 Share Napisano 24 Wrzesień 2007 Huk piękne się dżonko a ja silniczki od DKW. Poczekaj jak ja wystawie )))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moskit1 Napisano 24 Wrzesień 2007 Share Napisano 24 Wrzesień 2007 Pokemon każdy kombinuje jak może, ale na tym mosiądzu troszkę się odkujesz)))))) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 24 Wrzesień 2007 Share Napisano 24 Wrzesień 2007 Poprostu zbywał, ale najciekawsza jest jego reakcja he,heTowar był przebrany, ale może cos tam i znalazł dla siebie (kogoś lub was) :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tuszek Napisano 24 Wrzesień 2007 Share Napisano 24 Wrzesień 2007 huk 100Bak od WFM to nie jest, Fumki miały korek wlewu paliwa nie centrycznie a po prawej stronie i po środku miały dziurę w celu mocowania go do ramy :)Już prędzej bak od WSK M06, ale głowy nie daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tuszek Napisano 25 Wrzesień 2007 Share Napisano 25 Wrzesień 2007 Schodziłem dzisiaj 3 złomy i ani nawet łuski od pepszku nie znalazłem...Ale zamieniłem słowo z amatorem ciepłych bułeczek ze złomu i mówi że było tutaj niedawno pare ciekawych rzeczy, ku mojemu zdziwieniu był to murzyn :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 25 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2007 heheheh-tak to bywa -nie zawsze będzie niedziela -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.