Skocz do zawartości

P 1000 Ratte" - super ciężkie czołgi hitlera

norbert lat 13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, czy ma ktos jakies informacje ( najlepiej po polsku) na temat P 1000 Ratte" i ogolnie projektow super ciezkich czolgow, jedyne co znalazlem, niestety nie po polsku to http://www.panzernet.net/panzernet/stranky/tanky/prototyp.htm

(sam dol strony)

pozdrawiam
Napisano
hmm fajne rysunki ale ... wg mnie takie monstrum nie ma najmniejszych szans na realizacje!!! totalna fikcja!!! jesli nawet w glowie megalomana jakim byl hitler powstalby zamysl zbudowania czegos takiego to po 1. jak cos takiego transportowac?? w czesciach?? bo innej opcji raczej nie widze a po 2. to przeciez cos tak wielkiego byloby boskonale widocze z powietrza i wymagalo by bardzo silnej ochrony p.lot. moze sie myle ale jak dla mnie to jest to totalny absurd
Napisano
Nawet zabawne :o)
Ładne obrazki, ale nie mogę się powstrzymać ... chyba artysta przesadził ciut" lokując te górę stali na uliczce miasteczka! Już widze, jak w realu" pchaliby się takim potworem w uliczki! ;o)
Napisano
;o ;o ;o

Porąbało ich... co za megalomania, o matko. Obrazek maszyn kroczących ze Star Wars na łuku kurskim to zatem wcale nie taka fikcja jakby się wydawało.. heh, ciekawe co jeszcze wyciągną z archiwów III Rzeszy :)
Napisano

Niemiecka myśl techniczna poszła dalej, a nawet poza horyzont
(chyba zdrowego rozsądku). Był pomysł zbudowania działa samobieżnego P1500 na bazie działa kolejowego Dora"

http://www.panzerschreck.de/panzer/pzkpfw/pkpfw.html

Napisano
witam.
może i niemcy mieli chore pomysły pod koniec wojny ale niektóre im wyszły.Weźcie takiego mausa jeździł (fakt nie był użyty bojowo po za obroną poligonu na którym był testowany)wiem że ruskie po wojnie z dwóch myszek złożyły jedną i testowały.
pozdr.wolff
Napisano
Jeżeli chodzi o bojowe użycie mausa to raczej spekulacje...
Owszem Niemcy jeździli troche Mausami , mieli bodajże dwa, ale z tego co wiem miały one wtedy betonowe atrapy wieży.
Co do T-35 to bede bronił jego przynależności do pancernych zamków, bo w swoich czasach nie miał sobie równych. Wtedy Polacy jeździli na 7TP i Vickersach np.
Napisano
Był jeszcze francuski FCM 2C o masie 70 ton. Napęd spalinowo – elektryczny, jeden z egzemplarzy uzbrojony w haubicę 155mm. Projekt z I W.Ś., po zbudowaniu 10 czołgów na początku lat 20-tych, Francuzi zrezygnowali z takich kolosów.
Napisano
Witam.
Zapomniałem napisać iż było opracowanie na temat mausa wydawnictwa (o ile dobrze pamiętam) Militaria po polsku
a co do ilości to powstały dwa kompletne i najprawdopodobniej trzeci w częściach.Fajne niemcy nanieśli na nich oznaczenie sierp i młot odwrócony co miało niby sugerować że to czołg zdobyczny na ruskich i że to nie ich konstrukcja.
A co do wierz betonowych to wątpię bo weź pod uwagę jedną sprawę że stoi w Muzeum na Kubince złożony z dwóch i patrząc na foty z tego muzeum to wierza nie wygląda mi na beton:)
pozdr.wolff
Napisano
Tego jak wspominałeś złożyli go ruscy. Nie twierdze,że Niemcy nie mieli kompletnego Mausa. Mówię tylko , że jeździli głównie podwoziem, a później dołożyli mu betonową atrapę wieży. Kiedyś była na forum taka dyskusja o bojowym użyciu Mausa i zdania też były podzielone.
Napisano
Z tego co pamiętam, zakładano, że Ratte" miał być ruchomym elementem obrony Wału Atlantyckiego.
Zbudowano jego wierzyczkę ale reszty nie dokończono.
Wierzyczka została zamontowana jako bateria obrony przybrzeżnej gdzieś w Norwegii.
Napisano
Wracając do prośby o oddzielanie fikcji i imaginacji od faktów jeszcze pozwolę sobie na piękny przykład. Kolega pepsijames (moja uwaga nie jest skierowana przeciw jemu, ale jego post okazał sie świetnym przykładem po porstu :o) )zapodał szkic" projektu super-hiper-ultra-extra projektu. Właśnie w sąsiednim wątklu o lufie Hitlera" jest zdjęcie na podstawie, którego jakiś artysta wyrysował tę wizję". Zachęcam do porównania. http://wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=8905
Pozdrawiam
Napisano
EEE...z jednej strony fascynacja nazizmem i III Rzeszą pcha jakiś pseudo artystów do fingowania i gloryfikowania niemieckiej myśli technicznej z czasów II Wojny a z drugiej rusofobia! JAk można porównywać T-35 do Ratte a nawet do Mausa. No i jeszcze mówienie o T-35 osobliwy? Bzdury piszecie. To że zacofana i słaba gospodarczo Polska miała tylko 7TP nieświadczy że inni też sie na tym zatrzymali. Vickers A1E1 Independent, niemiecki Nbfz, czy francuski FCM 2c... nie istniały czy tylko uscy" w oczach co niektórych budowali te kolosy.
Napisano
W odpowiedzi koledze Indian Chief FCM 2c był pomyłką, a T-35 na tle tych wszystkich pancerników lądowych wypada najlepiej, tzn jego użycie w walce było stosunkowo łatwe w porównaniu do wyżej wymienionych konstrukcji. Moja wypowiedź miała na celu raczej stworzenie do przeciwwagi dla fascynacji tylko niemiecką technologią.
Napisano
Jeżeli chodzi o rozdzielanie fikcji od rzeczywistości, to tu nie ma co rozdzielać, ponieważ w przypadku P1500 mówimy wyłącznie o fikcji. A szkic był dodany raczej w celach poglądowych niż jako dokumentacja...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie