Skocz do zawartości

Las w kształcie sfastyki ?

iskra

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niedawno rozmawiałem z emerytowanym leśniczym z Ząbkowic Śląskich który opowiadział mi pewną historie związaną z lasami miedzy Ząbk.Śl. a Bobolicami .Opowiadał o lasku w kształcie sfastyki .Podobno jakisz generał niemiecki chciał się podlizać Hitlerowi podczas jego przelotu nad Ząbk.Śl. i kazał wyciąć las na kształt sfastyki.Zarys tego przedsięwzięcia leśniczy oglądał jeszcze w latach 70tych podczas przelotu samolotem nad tym lasem .Czy ktoś jeszcze słyszał o tym lasku czy może jest to tylko opowieść starego człowieka?Lesniczy zarzekał sie , że jest to prawda i okoliczna ludność też wie o tym lesi .Może ktoś z okolic Bobolic i Ząbkowic Śląskich wypowie się na ten temat.
  • Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jest miasto, którego ulice są zaprojektowane na kształt sfastyki, w zachodniopomorskim, tylko nie pamiętam czy Świdwin czy Łobez
Napisano
Bylo juz na forum. Miedzy drzewami iglastymi rosna lisciaste, ktore na jesieni zmieniaja kolor lisci i widac wspominana swaste.
Napisano
Zlosliwi twierdzili, ze Wilcze Gardlo w Gliwicach jest w ksztalcie swastyki- ale jak widac na powszechnie dostepnych mapa sat - nie jest...
Napisano
słyszałem o tym juz kiedys ale to był raczej las w austrii.w jakiejs gazecie nawet zdjecie widziałem.i właśnie miedzy iglastymi drzewami posadzone były lisciaste.i inny odcien tych drzew dawał kształt sfastyki
Napisano
woytas dlaczego uważasz że złośliwi tak twierdzili ?
akurat słyszałem trochę o historii Wilczego Gardła i napewno w czasie wojny miejscowość wyglądała inaczej niż teraz .....
Napisano
We Wrocławiu jest szkoła która miała w założeniu być w kształcie swastyki, ale nie dbudowano wszystkich szkrzydeł budynku i jest tylko pół:P
Napisano
Witam.
Niemcy mieli bzika na punkcie swacty np.w Pabianicach koło łodzi zaprojektowali budynki żeby się składały na kształt swasty.Po wopjnie parę budynków zburzono.
pozdr.wolff
Napisano
Świetoszów glowny plac defilad , z lotu na tum placu bylo widac pozostałości po dużej sfastyce.
Napisano
jadzia,wolf i pozostali.Jak możecie to wrzucajcie foty miejsc o których piszecie.To z pewnością uatrakcyjni wątek jak również wpłynie dodatnio na walory poznawcze okolic w nim omawianych :) No mnie w każdym bądź razie interesują Wasze miejsca,a nie zawsze jest czas by wnikać w mapy i szukać tego.
Pozdrawiam
Napisano
Jeśli mnie pamięć nie myli, to koszary w Ciborzu (lubuskie, obecnie szpital psychiatryczny) również
są zbudowane w kształcie swastyki
Napisano
Witam, szkoła o której wspominalem to o ile dobrze pamietam Liceum nr2 na ulicy Parkowej, postaram sie znaleźć jakas fotke.
pozdro
Jadzia
Napisano
Nie chodzi mi o las w Austri czy gdzieś indziej.Tylko las między Bobolicaim a Zabkowicami Śląskimi (woj.Dolnośląskie).Las miał być wykarczowany na kształt sfastyki a nie posadzony.
Napisano
Kolego Wolff. Czy kolega jest w stanie podać lokalizację tych budynków z Pabianic? (Nigdy o tym nie słyszałem a sprawa bardzo ciekawa)
Napisano
Potwierdzam informacje o liceum w kształcie swastyki we Wrocławiu, tego niedaleko Parku Szczytnickiego. Była tam też szkoła sportowa (może jeszcze jest), chodził do niej mój brat i od niego pochodzą te dane. Swastyka nie była ukończona, bo nie zrealizowano całego założenia. Zdjęc nie posiadam.

LEWY
Napisano
Las w kształcie swastyki był też w Czechach. Polegało to na tym odpowiednio posadzone jaśniejsze drzewa tworzyły właściwą figurę widoczną jedynie z lotu ptaka. Sprawa wyszła na jaw bardzo późno, w latach bodajże 70-tych. Ktoś mądry wpadł na fantastyczny pomysł by wyciąc felerne drzewa, co zresztą uczyniono. Powstała w ten sposób ogromna dziura w lesie w kształcie swastyki. Nie pamiętam jak ta kompromitacja wygladała dalej. Czytałem o całej sprawie w krótkiej notce w Przekroju", jakieś 15 lat temu...

LEWY
Napisano
Iskra, dokładnie tak jak mówisz. Mój ojciec w latach 70'tych opiekował się w JW 2583 w Ząbkowicach śmigłowcem kartografów (jakieś uaktualnienia do map), to i polatał z nimi sporo. Las, a w zasadzie ślad tej sfastycznej dziury" mimo nasadzeń, karczowania wzdłuż i wszerz był arcywyraźny ;), podobno w 80'tych (ale to już opowieści nie potwierdzone) od biedy także.
Napisano
Witam.
Ja mieszkałem w Pabianicach w tym rejonie,ale nie brałem
tego pod uwage.Dzisiaj jadę to obejrzeć pod tym kątem.
A jeśli chodzi o lokalizacje,to budynki te znajdują się przy ul.Odrodzenia,Szarych Szeregówi Ludowej.
Pozdrawiam.
Napisano
Kiedy byłem w liceum, mówili, że w Szczecinie jest liceum na planie gapy, ale nigdy tego niesprawdzałem, a że nikt z Was nie wspomniał, to pewnie bzdura :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie