Skocz do zawartości

Las w kształcie sfastyki ?

iskra

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno rozmawiałem z emerytowanym leśniczym z Ząbkowic Śląskich który opowiadział mi pewną historie związaną z lasami miedzy Ząbk.Śl. a Bobolicami .Opowiadał o lasku w kształcie sfastyki .Podobno jakisz generał niemiecki chciał się podlizać Hitlerowi podczas jego przelotu nad Ząbk.Śl. i kazał wyciąć las na kształt sfastyki.Zarys tego przedsięwzięcia leśniczy oglądał jeszcze w latach 70tych podczas przelotu samolotem nad tym lasem .Czy ktoś jeszcze słyszał o tym lasku czy może jest to tylko opowieść starego człowieka?Lesniczy zarzekał sie , że jest to prawda i okoliczna ludność też wie o tym lesi .Może ktoś z okolic Bobolic i Ząbkowic Śląskich wypowie się na ten temat.

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
słyszałem o tym juz kiedys ale to był raczej las w austrii.w jakiejs gazecie nawet zdjecie widziałem.i właśnie miedzy iglastymi drzewami posadzone były lisciaste.i inny odcien tych drzew dawał kształt sfastyki

Witam.
Niemcy mieli bzika na punkcie swacty np.w Pabianicach koło łodzi zaprojektowali budynki żeby się składały na kształt swasty.Po wopjnie parę budynków zburzono.
pozdr.wolff

jadzia,wolf i pozostali.Jak możecie to wrzucajcie foty miejsc o których piszecie.To z pewnością uatrakcyjni wątek jak również wpłynie dodatnio na walory poznawcze okolic w nim omawianych :) No mnie w każdym bądź razie interesują Wasze miejsca,a nie zawsze jest czas by wnikać w mapy i szukać tego.
Pozdrawiam

Nie chodzi mi o las w Austri czy gdzieś indziej.Tylko las między Bobolicaim a Zabkowicami Śląskimi (woj.Dolnośląskie).Las miał być wykarczowany na kształt sfastyki a nie posadzony.

Potwierdzam informacje o liceum w kształcie swastyki we Wrocławiu, tego niedaleko Parku Szczytnickiego. Była tam też szkoła sportowa (może jeszcze jest), chodził do niej mój brat i od niego pochodzą te dane. Swastyka nie była ukończona, bo nie zrealizowano całego założenia. Zdjęc nie posiadam.

LEWY

Las w kształcie swastyki był też w Czechach. Polegało to na tym odpowiednio posadzone jaśniejsze drzewa tworzyły właściwą figurę widoczną jedynie z lotu ptaka. Sprawa wyszła na jaw bardzo późno, w latach bodajże 70-tych. Ktoś mądry wpadł na fantastyczny pomysł by wyciąc felerne drzewa, co zresztą uczyniono. Powstała w ten sposób ogromna dziura w lesie w kształcie swastyki. Nie pamiętam jak ta kompromitacja wygladała dalej. Czytałem o całej sprawie w krótkiej notce w Przekroju", jakieś 15 lat temu...

LEWY

Iskra, dokładnie tak jak mówisz. Mój ojciec w latach 70'tych opiekował się w JW 2583 w Ząbkowicach śmigłowcem kartografów (jakieś uaktualnienia do map), to i polatał z nimi sporo. Las, a w zasadzie ślad tej sfastycznej dziury" mimo nasadzeń, karczowania wzdłuż i wszerz był arcywyraźny ;), podobno w 80'tych (ale to już opowieści nie potwierdzone) od biedy także.

Witam.
Ja mieszkałem w Pabianicach w tym rejonie,ale nie brałem
tego pod uwage.Dzisiaj jadę to obejrzeć pod tym kątem.
A jeśli chodzi o lokalizacje,to budynki te znajdują się przy ul.Odrodzenia,Szarych Szeregówi Ludowej.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie