iskra Napisano 17 Maj 2007 Share Napisano 17 Maj 2007 Niedawno rozmawiałem z emerytowanym leśniczym z Ząbkowic Śląskich który opowiadział mi pewną historie związaną z lasami miedzy Ząbk.Śl. a Bobolicami .Opowiadał o lasku w kształcie sfastyki .Podobno jakisz generał niemiecki chciał się podlizać Hitlerowi podczas jego przelotu nad Ząbk.Śl. i kazał wyciąć las na kształt sfastyki.Zarys tego przedsięwzięcia leśniczy oglądał jeszcze w latach 70tych podczas przelotu samolotem nad tym lasem .Czy ktoś jeszcze słyszał o tym lasku czy może jest to tylko opowieść starego człowieka?Lesniczy zarzekał sie , że jest to prawda i okoliczna ludność też wie o tym lesi .Może ktoś z okolic Bobolic i Ząbkowic Śląskich wypowie się na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krysteks Napisano 17 Maj 2007 Share Napisano 17 Maj 2007 Jest miasto, którego ulice są zaprojektowane na kształt sfastyki, w zachodniopomorskim, tylko nie pamiętam czy Świdwin czy Łobez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 17 Maj 2007 Share Napisano 17 Maj 2007 Bylo juz na forum. Miedzy drzewami iglastymi rosna lisciaste, ktore na jesieni zmieniaja kolor lisci i widac wspominana swaste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osman Napisano 17 Maj 2007 Share Napisano 17 Maj 2007 Las w kształcie swastyki w pobliżu Berlinahttp://en.wikipedia.org/wiki/Forest_swastika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Podziemny_Kosmos Napisano 17 Maj 2007 Share Napisano 17 Maj 2007 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=361321#361321 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krasnal Napisano 17 Maj 2007 Share Napisano 17 Maj 2007 ja jestem ze swidwina i na moje oko to jednak nie swidwin i nie slyszalem zeby w lobzie cos takiego bylo;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 17 Maj 2007 Share Napisano 17 Maj 2007 osiedle Sępolno we Wrocławiu, ponoć zbudowano w kształcie gapy i faktycznie tak jakoś wygląda z lotu ptaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 17 Maj 2007 Share Napisano 17 Maj 2007 Zlosliwi twierdzili, ze Wilcze Gardlo w Gliwicach jest w ksztalcie swastyki- ale jak widac na powszechnie dostepnych mapa sat - nie jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian wlkp Napisano 17 Maj 2007 Share Napisano 17 Maj 2007 słyszałem o tym juz kiedys ale to był raczej las w austrii.w jakiejs gazecie nawet zdjecie widziałem.i właśnie miedzy iglastymi drzewami posadzone były lisciaste.i inny odcien tych drzew dawał kształt sfastyki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kassperidus Napisano 18 Maj 2007 Share Napisano 18 Maj 2007 woytas dlaczego uważasz że złośliwi tak twierdzili ?akurat słyszałem trochę o historii Wilczego Gardła i napewno w czasie wojny miejscowość wyglądała inaczej niż teraz ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 18 Maj 2007 Share Napisano 18 Maj 2007 We Wrocławiu jest szkoła która miała w założeniu być w kształcie swastyki, ale nie dbudowano wszystkich szkrzydeł budynku i jest tylko pół:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolff Napisano 19 Maj 2007 Share Napisano 19 Maj 2007 Witam.Niemcy mieli bzika na punkcie swacty np.w Pabianicach koło łodzi zaprojektowali budynki żeby się składały na kształt swasty.Po wopjnie parę budynków zburzono.pozdr.wolff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J23 Napisano 19 Maj 2007 Share Napisano 19 Maj 2007 Świetoszów glowny plac defilad , z lotu na tum placu bylo widac pozostałości po dużej sfastyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.faustus Napisano 19 Maj 2007 Share Napisano 19 Maj 2007 jadzia,wolf i pozostali.Jak możecie to wrzucajcie foty miejsc o których piszecie.To z pewnością uatrakcyjni wątek jak również wpłynie dodatnio na walory poznawcze okolic w nim omawianych :) No mnie w każdym bądź razie interesują Wasze miejsca,a nie zawsze jest czas by wnikać w mapy i szukać tego.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matthew Napisano 21 Maj 2007 Share Napisano 21 Maj 2007 Jeśli mnie pamięć nie myli, to koszary w Ciborzu (lubuskie, obecnie szpital psychiatryczny) równieżsą zbudowane w kształcie swastyki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 21 Maj 2007 Share Napisano 21 Maj 2007 Witam, szkoła o której wspominalem to o ile dobrze pamietam Liceum nr2 na ulicy Parkowej, postaram sie znaleźć jakas fotke.pozdroJadzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jadzia Napisano 21 Maj 2007 Share Napisano 21 Maj 2007 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iskra Napisano 22 Maj 2007 Autor Share Napisano 22 Maj 2007 Nie chodzi mi o las w Austri czy gdzieś indziej.Tylko las między Bobolicaim a Zabkowicami Śląskimi (woj.Dolnośląskie).Las miał być wykarczowany na kształt sfastyki a nie posadzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaazek Napisano 22 Maj 2007 Share Napisano 22 Maj 2007 Kolego Wolff. Czy kolega jest w stanie podać lokalizację tych budynków z Pabianic? (Nigdy o tym nie słyszałem a sprawa bardzo ciekawa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEWY Napisano 23 Maj 2007 Share Napisano 23 Maj 2007 Potwierdzam informacje o liceum w kształcie swastyki we Wrocławiu, tego niedaleko Parku Szczytnickiego. Była tam też szkoła sportowa (może jeszcze jest), chodził do niej mój brat i od niego pochodzą te dane. Swastyka nie była ukończona, bo nie zrealizowano całego założenia. Zdjęc nie posiadam.LEWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEWY Napisano 23 Maj 2007 Share Napisano 23 Maj 2007 Las w kształcie swastyki był też w Czechach. Polegało to na tym odpowiednio posadzone jaśniejsze drzewa tworzyły właściwą figurę widoczną jedynie z lotu ptaka. Sprawa wyszła na jaw bardzo późno, w latach bodajże 70-tych. Ktoś mądry wpadł na fantastyczny pomysł by wyciąc felerne drzewa, co zresztą uczyniono. Powstała w ten sposób ogromna dziura w lesie w kształcie swastyki. Nie pamiętam jak ta kompromitacja wygladała dalej. Czytałem o całej sprawie w krótkiej notce w Przekroju", jakieś 15 lat temu...LEWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Pe Napisano 23 Maj 2007 Share Napisano 23 Maj 2007 Iskra, dokładnie tak jak mówisz. Mój ojciec w latach 70'tych opiekował się w JW 2583 w Ząbkowicach śmigłowcem kartografów (jakieś uaktualnienia do map), to i polatał z nimi sporo. Las, a w zasadzie ślad tej sfastycznej dziury" mimo nasadzeń, karczowania wzdłuż i wszerz był arcywyraźny ;), podobno w 80'tych (ale to już opowieści nie potwierdzone) od biedy także. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iskra Napisano 24 Maj 2007 Autor Share Napisano 24 Maj 2007 A jednak historia starego leśniczego potwierdza się .Marcin Pe - dzienki za info.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rubi126 Napisano 24 Maj 2007 Share Napisano 24 Maj 2007 Witam.Ja mieszkałem w Pabianicach w tym rejonie,ale nie brałem tego pod uwage.Dzisiaj jadę to obejrzeć pod tym kątem.A jeśli chodzi o lokalizacje,to budynki te znajdują się przy ul.Odrodzenia,Szarych Szeregówi Ludowej.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widd Napisano 24 Maj 2007 Share Napisano 24 Maj 2007 Kiedy byłem w liceum, mówili, że w Szczecinie jest liceum na planie gapy, ale nigdy tego niesprawdzałem, a że nikt z Was nie wspomniał, to pewnie bzdura :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.