Skocz do zawartości

Pomniki i cmentarze napoleońskie

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 345
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Dawno mnie tu nie było...

vaderian, w tym wypadku chodzi o weryfikację tej informacji:

BŁASZKI koło Kalisza
W kościele nagrobek klasycystyczny gen. Józefa Lipskiego (zm. 1817) marmurowy, z herbem Grabie i rzeźbami kariatyd.
Józef Lipski (?-1817) generał ziemski ziemi sieradzkiej. Walczył w insurekcji kościuszkowskiej, a w 1806 r. był jednym z organizatorów powstania w Wielkopolsce. Mianowany wówczas rotmistrzem pospolitego ruszenia ziemi sieradzkiej.

Zdjęcie, to już byłby szczyt marzeń :)

beyo, a czy jest to w jakiś sposób upamiętnione w Gorzowie ?tablica? ?nagrobek? ?kopiec?
Napisano
Waldi,
Cieszę się, że jest ktoś ze Szczecinka. Ode mnie to z 1000 km lotem wrony. Jeśli mógłbyś dokładnie odczytać napis lub (jeszcze lepiej) zamieścić wyraźniejsze zdjęcie od tego, co powyżej, byłbym bardzo zobowiązany. Ale i tak dzięki za informacje.
Ukłony
C.
Napisano
http://www.szczecinek.org/images/galeria-wspolczesna/P2220124.JPG
Narazie tak na szybkiego znalazłem takie zdięcie,ale jutro specialnie zrobię wypadzik i obcykam to wrzucę.
Pozdrawiam
Waldek.
Napisano
Castiglione, widze że interesuje Cię epoka napoleońska dlatego podaję link na portal miłośników miasta Szczecina gdzie jeden z wątków dotyczy miasta pod zaborem" napoleońskim. http://sedina.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=3404
Napisano
Witam
Oto zdięcia pomnika w Szczecinku.

http://img358.imageshack.us/img358/8005/p83009025oq.jpg
http://img293.imageshack.us/img293/8505/p83009047vg.jpg
http://img296.imageshack.us/img296/4538/p83009058kz.jpg

Pozdrowienie
Waldek.
Napisano

Waldku, nawet nie wiesz, jak Ci jestem wdzięczny za piękne zdjęcia. Mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciwko, jeśli opublikuję te zdjęcia na Napoleon.gery?

J-23
Dzięki serdeczne za link. Znalazłem tam coś bardzo interesującego, czyli stare przedwojenne zdjęcie kolumny zwycięstwa 1813, która stoi na tzw. Górze Napoleona. Szkoda tylko, że jej dzisiejszy stan woła o pomstę do nieba :(
Przy okazji zamieszczam zdjęcia tego obiektu.
Tu stan przedwojenny.

• 2 months later...
Napisano
2005-04-06 19:26:00:
Osoby, które chciałyby włączyć się do akcji ratowania płyty proszę o kontakt z Pawłem Łachowskim z Towarzystwa Ziemi Głogowskiej, mail: tzg@poczta.glog.pl lub gloger@o2.pl"

I dzieje się coś? Jakieś efekty działań Pana Pawła?
Pozdrawiam! :)
Napisano
pierwszy raz widzę ten apel o współpracę przy ratowaniu płyty.chyba nie był publikowany na stronie TZG?
czy było utworzone jakieś konto,lub subkonto?
czy był szacowany koszt restauracji?
jeżeli ktoś ma tę więdzę to proszę o informację,
czy akcja jest aktualna?
pekar
Napisano
Wiem, że groby żołnierzy napoleońskich jeszcze po II wojnie światowej były w miejscowości Chojęcin koło Bralina (dziś Płd. Wielkopolska). Dziś stoi tu motel.
*
Obelisk upamiętniający zmarłych żołnierzy Napoleona i krzyż znajdują się również w lesie koło miejscowości Darnowiec koło Rychtala (też Płd. Wielkopolski). JACK, Bralin
Napisano
Przepraszam, że dopiero dziś ale temat był zapomniany i nie spodziewałem się, że znów odżyje...
Zaczne od fortu Stern. Z tego co wiem był tam problem z
administratorem terenu i chyba to stopuje inicjatywę lokalnej społeczności :( Niestety, mimo prób kontaktu z mojej strony p. Łachowski się nie odzywa, więc nie mam żadnych aktualnych informacji na temat płyty gen. Rheinwalda. A szkoda, bo inicjatywa umarła nim się narodziła.

Fiodor:
Dzięki za zdjęcie i czekam na więcej. Ale bardziej niż sam pałac interesuje mnie to, czy w Dowspudzie jest jakieś upamiętnienie dotyczące gen. Paca, jakaś tablica pamiątkowa, pomnik etc. Czy mógłbyś to sprawdzić?

Bralin:
Dziękuję za informacje. Na pewno sprawdzimy :)
Napisano
Witam! Moje pytanie może odbiega od tematu postu, ale jeśli ktoś wie cokolwiek na temat szpitala polowego z 1807r. w Dobrzykowie pod Płockiem prosze o informację!
Pozdrawiam Janczar!
Napisano
Jest jeszcze jedna tak zwana góra Napoleona, o której raczej żaden z poszukiwaczy nie wie oczywiście oprócz mnie. Pozdrawiam Enes
Napisano
CASTIGLIONE
A czy wymienione miejscowości (Chojęcin, Bralin Darnowiec) macie na trasie wędrówki armii Napoleona? Musieli tędy iść.
Napisano
nie pamiętam czy już pytałem o górę w Osowej Górze czy gdzieś w okolicach. Ponoć jest tam jakaś studnia z której czerpal między innymi Napoleon wodę. Czy coś wam wiadomo w tym temacie?
Napisano
Witam !
Żródełko znajduje się w Mosinie na terenie dawnej wsi Pożegowo obecnie osiedle ? o tej nazwie.Teraz w tym miejscu przebiega niebieski szlak turystyczny z Mosiny do Stęszewa. Przy dróżce spotykamy tam ocembrowane zródełko
,ocienione konarami potężnej lipy.Miejsce to nazywane jest
Studnią Napoleona ,bowiem miejscowa tradycja głosi,że ponoć z tej studzienki popijał wodę cesarz Francuzów w trakcie objazdu okolic Poznania" Wypady te opisuje w swoich wspomnieniach Dezydery Chłapowski.Obok Mosiny
w Wielkopolsce z osobą Napoleona wiążą się też min.Kamień Napoleona w Lipnie ,gdzie wracający spod Moskwy cesarz jadł obiad oraz mała wysepka na jeziorze w Iwnie gdzie ponoć popijał kawę.
YoWheris obiecałeś mi kiedyś informacje dotyczące min pobytu Cesarza w Turwi
Pozdrowienia
Kadam
Napisano
Sorki Kadam, zupełnie mi wyleciało z głowy, lecz muszę przeszperać książki w domu. Narazie jestem na wyjeździe. Jak nie zapomnę to poszukam w moim bałaganie w weekend. Tyle że najpierw muszę się dokopać do tych książek (ach te przeprowadzki).
Pozdrawiam.
Napisano
Witam!

Wywołany do „tablicy” i zaproszony do dyskusji przez znajomego (który napisał mi, iż jestem „szczypany” na forum) – odpowiadam.
Na razie praktycznie jednoosobowo zajmuje się sprawą nie tyle ratowania co męczenia ludzi w sprawie płyty Rheinwalda w głogowskim forcie Stern Kilkoro ludzi deklarowało raczej przychylność niż konkretną pomoc. Przynajmniej na razie.
Nie bezpośrednie (to znaczy ja ich osobiście nie prowadziłem) rozmowy z dyrekcją właściciela terenu – czyli PKS-u (a właściwie Intertransu) są trudne. Na razie stanęło na NIEOFICJALNYM stwierdzeniu, że gdyby to właściciela nic nie kosztowało (znaczy renowacja), no to zobaczymy, zobaczymy...
Jeżeli za nickiem Castiglione stoi pan Mariusz – to proszę o cierpliwość. Po pierwsze nie było dotąd odpowiedzi tylko na jeden list, a nie wielu (jak by sugerowało określenie „prób”). Do odpowiedzi szykowałem się w najbliższym czasie – a jej treść jest zbliżona do tej powyżej. Jeżeli natomiast jest to inna osoba to proszę o ponowienie kontaktu – dotąd NIKT inny nie kontaktował się ze mną w sprawie płyty – a wszystkie kontakty mnie żywo interesują.

Pozdrawiam serdecznie.

Paweł Łachowski

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie