bagnetSS Napisano 14 Maj 2007 Napisano 14 Maj 2007 to dlatego nieznalem miejscowosci bo to nie biesy,ja tylko tutaj operuje,no moze ci ludzie w tej wiosce w ktorej ty byles nie mieli tak drastycznych przezyc jak u nas ,tutaj jak wysiedlano ludzi to kazdy chowal co mial cennego w piwnicy lub w fundamentach,miejscowi chlopi mieli tyle broni i innego sprzetu po chatach pochowane ze jak sie dom palil to wszyscy uciekali chaty niektore wrecz wybuchaly,narod tu byl bojowy i czasy niepewne:)
sanoczanin Napisano 14 Maj 2007 Napisano 14 Maj 2007 witaj huk 100, tys zrobil te fotki tej piwniczki?jesli sie nie myle sa to pozostalosci po ukrainskiej wiosce ktora lezala za wislokiem wielkim,popraw mnie jak sie myle,pozostale fanty tez tam znalazles??
pająk Napisano 14 Maj 2007 Napisano 14 Maj 2007 Właśnie wróciłem z Mazur, widzę że wątek się rozwinął przez weekend :)Od początku: piwnica z moich zdjęć jest w Tworylnem, fotki robione w długi weekend. Jeśli ktoś chce tam szukać to radzę szybko, bo część wsi wzięły w posiadanie bobry i możliwe, że zakażą tam wstępu (tzn. leśnicy nie zwierzaki). Huk, Twoja piwnica (korytarz?) kojarzy mi się raczej z fortami przemyskimi, chyba nie poradzę sobie z zagadką. Co do fantów w gospodarstwach... po prostu kopię bardzo rzadko więc chyba dlatego mi fanty nie wychodzą :) Możesz napisać coś więcej o odkryciu w Balnicy? Jeśli nie tu to może na priv chociaż? Wojtek wspominał, że było tam wielu poszukiwaczy, od ktorych ma zresztą gadżety rolnicze, które wiszą na ścianach.BagnetSS - gratuluję trafienia skrzyni, czasem śnią mi się takie rzeczy po nocach. Na jawie widzialem tylko dół po czymś takim (wydobyte chyba pod koniec lat 80-tych), zawartość podobna do Twojej. Coś mi się obiło o uszy, że w Krywem znaleziono skrzynię z archiwum jednej z sotni UPA (chyba kilkanaście lat temu). Czy to kolejna skrzynia? Czy po prostu Twoja ze źle określoną zawartością. Państwa Majsterków niestety nie znam osobiście, zazwyczaj nocowałem pod cerkwią w namiocie lub w Suchych Rzekach w Ostoi" (polecam, klimat fajny a mają ją rozebrać). A z rzeczy do odkrycia: mam informację o skrzyni z cennymi rzeczami, którą zakopał jeden z bogatszych mieszkańców Zatwarnicy przed wysiedleniem. Niestety zdążył umrzeć 2 lata wcześniej, zanim się wybrałem do niego na Ukrainę. Jego syn miał 8 lat w czasie wysiedlania, nie wie co ojciec zakopał, opisał mi mniej więcej gdzie było gospodarstwo. Problem w tym, że na miejscu i w oparciu o szkice zabudowy z XIX wieku nie da się tego ustalić. Jeśli ktoś ma mapy bardziej współczesne to zapraszam do spółki :)Inne miejsce to czynny cmentarz, na którym zakopano 2 dzwony - ciągle tam leżą. Pod koniec lat 90-tych próbowano ich szukać, niestety bez efektu. Nie żyli już ludzie, którzy by mogli dokładnie wskazać miejsce, a szukanie na cmentarzu jest kłopotliwe. Akcja do przeprowadzenia ale z odpowiednim sprzętem i full legal, jedynie dla frajdy.
huk 100 Napisano 21 Maj 2007 Autor Napisano 21 Maj 2007 Klamerka Pionierów już po wyczyszczeniu –w tej chwili dałem fotki na identyfikacji do starego wątku –widać ją tam jak wyglądała po wykopaniu -pozdro
vollss Napisano 22 Maj 2007 Napisano 22 Maj 2007 A szukaliście w takiej miejscowości jak:Wola Niżna, góra:Kamień ???Tam możecie wybrać się na klamry, zwłaszcza przy samym pasku graniczny.
FAGIL Napisano 22 Maj 2007 Napisano 22 Maj 2007 na KAMIENIU klamer bylo duzo ale teraz coraz gorzej w maju wyszla mi jedna od groma lusek
kijow Napisano 10 Kwiecień 2008 Napisano 10 Kwiecień 2008 Oj!Huku czy nie za dużo ciągniesz ekip w Bieszczady i tak już nie mamy gdzie szukać.
huk 100 Napisano 11 Kwiecień 2008 Autor Napisano 11 Kwiecień 2008 Ciągnę ich już 3 rok -sami sprawdzeni - wiem z doświadczenia że najpierw sie z tyramy do gleby ze dwa dni a następnie na kacu trochę pokopiemy -ale nie sa pazerni - obiecali mi że jak znajdą coś podwójnego to zakopią z powrotem dla następnych :):):)
huk 100 Napisano 11 Kwiecień 2008 Autor Napisano 11 Kwiecień 2008 kijow -i jeszcze dodam że tak nie dawno pewien gość na forum wyzywał mnie Cisa i MK że Biesy chcemy zatrzymać dla siebie heheheh dodam tylko że wszyscy poznaliśmy się tu na forum -pozdro
Szwecja Napisano 11 Kwiecień 2008 Napisano 11 Kwiecień 2008 Ja tez mam nadzieje w maju cos z Biesów fajnego wytargac :)
MK Napisano 12 Kwiecień 2008 Napisano 12 Kwiecień 2008 huk, my w porównaniu do wieeeelu osób nie ujawniających się na forum jesteśmy w Biesach i poza nimi amatorami i dobrze o tym wiemy, ale zawsze własnowykopane cieszy i tym się trzeba pocieszać. Biesy dla siebie trzymają" Ci, którzy nie wdają sie w bezsensowne gadki na forum tylko czyszczą w tym czasie fanty przywiezione z tych rejonów. Pozdro dla nich, pewno kilku będzie wiedzieć, że o nich chodzi ;)Szwecja powodzenia, pochwal się jak trafisz coś fajnego, szerokości, bajoooo
jaco25 Napisano 12 Kwiecień 2008 Napisano 12 Kwiecień 2008 witam,widze że niezła ekipa się zbiera na tegoroczny majowy weekend w biesy,a może tak jakieś spotkanie integracyjne w terenie,pozdrawiam
andczub Napisano 13 Kwiecień 2008 Napisano 13 Kwiecień 2008 /pl.wikipedia.org/wiki/Ja%C5%9Bliski_Park_Krajobrazowy Witam kolegów tu jest link do góry Kamień tam pilnują panowie z SL
pająk Napisano 13 Kwiecień 2008 Napisano 13 Kwiecień 2008 A jak jest teraz ze szlakiem granicznym, można bezkarnie (Schengen) łazić po słowackiej stronie? Może pytanie trywialne, ale rok nie wychodziłem z piszczałką i nie jestem w temacie.
huk 100 Napisano 13 Kwiecień 2008 Autor Napisano 13 Kwiecień 2008 pająk - wszystko na własną odpowiedzialność :):)
pająk Napisano 13 Kwiecień 2008 Napisano 13 Kwiecień 2008 Acha :) Schengan, nie schengen a i tak zostaje po staremu :)
huk 100 Napisano 13 Kwiecień 2008 Autor Napisano 13 Kwiecień 2008 pająk -daj spokój :):):) to nie temat na tutaj -pozdrawiam
cis Napisano 13 Kwiecień 2008 Napisano 13 Kwiecień 2008 Sądząc po ilości już buszujących stad, tegorocznym hitem dla większości przyjezdnych staną się łuski oraz kielichy ( i to nie zawsze).pozdr.
kopijnik2 Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 pozdrowienia dla ekipy...I liczę na jakieś piękne foty...Biesy - potok - parasolki...pozdro
huk 100 Napisano 14 Kwiecień 2008 Autor Napisano 14 Kwiecień 2008 oj kopijnik2 -kopijnik2 zawsze to samo hehehh -ale zawsze może sie zgłosić do Ubena -pozdro
ubenfurer Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 hihihi , jak zwykle niezapomniane przygody , wspaniale powspominać mile spędzony urlop , ale nie wiem czy drugi raz bym powtórzył taki manewr , myślę że na przyszły rok pomyślimy o parasolach :-) tymczasem od piątku bawię małego bieszczadnika :-) na kwiecień wypadł termin więc w tym roku nie zabawię w górach . Oczywiście Huk pamiętaj o mnie i o moich klamerkach ;-) , szczególnie wękierska bo takowej nie posiadam i życzę owocnych , ciekawych znalezisk pozdrawiam uben
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.