pomsee Napisano 28 Czerwiec 2007 Share Napisano 28 Czerwiec 2007 Martian to znaczy jak zrozumiałem są u nas jeszcze ulice Stalina??? Kopara mi opadła jak to przeczytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 28 Czerwiec 2007 Share Napisano 28 Czerwiec 2007 Przepraszam chodziło mi o Roosevlta. Za szybkie pisanie i taka gafa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 28 Czerwiec 2007 Share Napisano 28 Czerwiec 2007 E tam, każdemu się może zdarzyć :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janowicz Napisano 29 Czerwiec 2007 Share Napisano 29 Czerwiec 2007 Nasza wschodnia granica jest granicą UE. Marzenia typu odzyskamy Ukrainę są nierealne. Ale jeśli Ukraina wejdzie do Unii, to będą mogli koledzy śmigać po zielonych stepach. Może nawet jakiś mająteczek odzyskać. Tylko obawiam się, że wtedy Polacy byliby tam postrzegani jak teraz Niemcy na Śląsku czy Mazurach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 29 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2007 Wielka Brytania jest we wspólnocie, tzw. UE ale irlandczycy z Belfastu jakos tego nie zaakceptowali i nadal by chcieli sie odłączyć i przyłączyc do Irlandii, która też jest w UE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 29 Czerwiec 2007 Share Napisano 29 Czerwiec 2007 chyba nie wszyscy z tego Belfastu by chcieli tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 29 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2007 irlandczycy to prawie wszyscy by chcieli, lojalistami są anglicy i szkoci tam osiedleni. ale szkoci to znowusz są przybyszami z irlandii jeśli się nie mylę. niezła paranoja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 29 Czerwiec 2007 Share Napisano 29 Czerwiec 2007 Szkoci ulsterscy ze Szkocji są, byli tam celowo osiedlani razem z anglikami za któregoś króla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 29 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2007 miałem na myśli to:W pierwszych wiekach naszej ery mianem Szkotów nazywano heterogeniczną ludność Irlandii, powstałą z przemieszania krwi celtyckiej z krwią pierwotnych mieszkańców Irlandii, o pochodzeniu azjanickim.http://pl.wikipedia.org/wiki/Szkoci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 29 Czerwiec 2007 Share Napisano 29 Czerwiec 2007 Panowie a co szkoci maja do wschodniej granicy Polski?Wroccie na ziemie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 29 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2007 no jak to co, a KETLING, który był Szkotem?i jeszcze regiment szkockiej piechoty z Ogniem i Mieczem i chyba u Radziwiła byli szkoccy najemnicy. Postać Ketlinga częściowo wiąże się z historycznym Heykingiem (herbu własnego), który zginął w Kamieńcu Podolskim w 1672 roku. http://www.akromer.republika.pl/herby_sienkiewicz.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 29 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 29 Czerwiec 2007 hę...Na to Hassling:- Tym bardziej że szlachcicem jestem. Całe moje nazwisko jest: Hassling- Ketling of Elgin. Rodzina moja z Anglii pochodzi, choć w Szkocji osiadła.- Dalekie to są i zamorskie kraje, a tu jakoś przystojniej człowiekowi żyć - odparł Zagłoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 29 Czerwiec 2007 Share Napisano 29 Czerwiec 2007 Dobra...ale to bylo troszke dawniej niz 60 lat nazat... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Szkoci wypłynęli w dyskusji jako przykład zmieniania struktury narodowościowej kraju jednolicie etnicznej przed podbojem go przez najeźdźców. Tak jak Wielka Brytania osiedlała Szkotów i Anglików w Irlandii Północnej co po podziale wyspy na dwa kraje stało się powodem długich i gwałtownych konfliktów tak podobnie władze II Rzeczypospolitej np. na Wołyniu osiedlały osadników wojskowych i to również zaowocowało dramatycznym i krwawym konfliktem polsko - ukraińskim w latach II wojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 podsycanym przez niemców i bolszewięludzie tam w wioskach wcześniej w zgodzie żyli, no ale na pewno Ukraińcy tamtejsi inaczej się odnosili do tychże osadników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 30 Czerwiec 2007 Share Napisano 30 Czerwiec 2007 Aegirsson wierz mi nienawiści Ukraińców do Polaków nikt nie musiał podsycać.I bez Niemców i bolszwików była tak wielka, że doprowadziła do ludobójstwa Polaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horseman Napisano 10 Październik 2013 Share Napisano 10 Październik 2013 Panowie,cotu marzyc o wschodnich terenach!trzeba pilnowac tego co mamy bo wkrótce możemy byc landem germanii!!Wałęsie marzy sie państwo niemiecko-Polskie,zwie je Europa:PTak wiec pilnujmy będziemy niemieckim PO-landem!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyspiarz44 Napisano 10 Październik 2013 Share Napisano 10 Październik 2013 Panowie oczywista rzecz że dzikich pól żal , ale popatrzmy na sprawe zimno . 1989 r. komuna pada , na wołyniu wybuchają walki ukraińsko - polskie , to jest pewnik na 100 % obydwa państwa chciałby przyłączenia tych ziem do siebie . Ukraińcy i my , byśmy nie odpuścili . To co się działo w byłej jugosławi to pikuś , na kresach było by 10 razy gorzej , animozje są żywe po obydwu stronach i to nawet bardzo ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.