Skocz do zawartości
  • 0

ID. skrótów z mapy Messtischblatt

Menzo

Pytanie

Napisano

Co według Was oznaczją te skróty ?? Pochodzą z Messtischblatt 1910.

Sch.- to raczej nie chodzi o szkołę. Jest daleko od jakich kolwiek zabudowań - w środku pola. Szkoły są oznaczane na tej mapie poprostu jako - Schule.
Khf.- z niczym mi się nie kojaży.. również środek pola.
Pomocy

++++++Pozdro+++++++++

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Traper powiedz coś więcej na temat m-blattów 1:10k. Skąd to można wytrzasnąć, jakie obejmuje lata etc...

Czy ktoś kojarzy poprzedniki messblattów-tzw urmesstischblatt? Czyli pruskie 25k. Część znalazłem w sieci, ale niestety nie wszystko-ma ktoś jakiegoś dobrego linka do tych map?
Napisano
Parowoz co do HP moze byc, natomiast co do kirhoff to niestety bzdura.Nigdy sie z tym nie spotkalem.A co do Schoppe hm....... a moze Schuppen miales na mysli?
Napisano
Witam
Traper6 a wiesz może gdzie mogę znależć arkusze z Dolnego Sląska Legnica Chojnów Chocianów Złotoryja.
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Napisano

Dokładnie o tym pomyślałem traper, że Khf bardziej oznacza jakiś cmentarzyk rodzinny, być może z kaplicą właśnie. Na tej mapie, którą zassałem mam w oklicy sporo takich miejsc w ten sposób oznaczonych.

Napisano

I może jeszcze jedno;) Oczywiście traper masz rację z tymi cmentarzami, bo nie wszystkie są właśnie w ten sposób oznaczone. pzdr

Napisano
Jak jeszcze było słychać huk dział to pierwszymi eksplorerami" takich miejsc byli rosjanie.
Jeżeli wokół Ciebie jest dużo takich oznaczeń, to mieszkasz w bogatej okolicy.Na Twoim miejscu zostawiłbym militarkę i przyjrzał się" uważnie parkom przypałacowym i takie tam.....
Napisano
Traper6
Tak na marginesie to Zbyszek to spoko gość Profesjonalnie podchodzący do tematu ja poprostu lubię się czsami poszlajać po okolicy a jak coś znajdę to dodatkowy plus tego hobby"
Pozdrawiam
Napisano
Ja chyba zaraz zaczne za infa pobierać kasiorę :-D
Link do Twoich map jest piętro wyżej" i tak:
4561 Chocianów
4761 Chojnów
4762 Legnica
4861 Złoto(w)ryja
P.S.Wchodzisz na parafie znanemu poszukiwaczowi,a zarazem mojemu koledze.
Pozdrowaśki.
Napisano
Wielkie dzięki
Czemu zaraz wchodzę na parafię ja po tych parafiach śmigam już prawie 10latek I nikomuw drogę nie wchodzę:D
I jeszcze raz dzięki.
Pozdro
Napisano

Co według Was oznaczją te skróty ?? Pochodzą z Messtischblatt 1910.

Sch.- to raczej nie chodzi o szkołę. Jest daleko od jakich kolwiek zabudowań - w środku pola. Szkoły są oznaczane na tej mapie poprostu jako - Schule.
Khf.- z niczym mi się nie kojaży.. również środek pola.
Pomocy

++++++Pozdro+++++++++

Napisano
Priwiet.
Luuudzie łóżka Wam przykręcili do sufitu ? O tej porze to ja śpię. :-)
Menzo.
W pełni potwierdzam identyfikację przez kolegę Domino, że Sch. to stodoła.Natomiast z tym Khf.jest problem.

Legendy do WSZYSTKICH map Messtischblatta są robione a jedno kopyto" i skrót Khf. w legendach nie występuje.Domyślam się że jest to skrót występujący przy azwie własnej".Podaj mi nr.mapy i okoliczne 3-4 wioski między którymi się ten obiekt znajduje.Jeżeli ta mapa jest na Forum to może coś wykumamy razem.

Wojteksg.
Jeżeli chodzi o cywilkę" to lepsiejszych map do poszukiwań nie ma. Zwróć uwagę że na dole mapy masz podaną odległość w kilometrach (metrach) i... krokach.Chociaż nie,są 2 lepsze typy.
1.Messtischblatt 1:10 000. Na tych mapach jest już DOSŁOWNIE wszystko.Ale te mapy są trudno dostępne i drogie.
2.Mapy zrobione przez niemców na których zaznaczyli strzałkami w którym miejscu zakopali swój dobytek, z dopiskiem u kopać". :-D
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie