Skocz do zawartości

Muzeum Powstania Warszawskiego.

sq5ja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Byłem dziś w powstającym muzeum Powstania Warszawskiego, jest tam prowadzona zbiórka, rzeczy związanych z powstaniem,myśle że warto było by podzielić się swojimi skarbami,aby coś pozostało dla potomnych( ja wiem że tych przedmiotów jest mało(w końcu sporo czasu mineło od tamtych dni,po za tym po kapitulacji,gdy powstańcy szli do niewoli byli rewidowani, w każdym obozie) ale może coś takiego macie czym byście się chcieli podzielić,mogą to być również rzeczy nie związane z powstaniem bez pośrednio, w końcu np; broń, cielaki" nie tylko tam były używane, a muzeum mogło by się przydać do np:dekoracji.
Muzeum to mieści się na ul.Przyokopowej 28(w starej zajezdni tranwajowej) Szczegóówe informacjie można uzyskać pod numerem tel 626 95 06 lub www.1944.pl Cała akcjia zbiórki trwa do 11listopada w godz od 11:00 17:00. Uważam że warto tam przyjść nawet jeśli nie mamy nic takiego czym mogli byśmy się podzielić,można tam dowiedzieć sie mnustwa ciekawych rzeczy, porozmawiać z kombatantami, albo tak jak ja zjawić się jako wolontariusz. bende tam również 11listopada.Zapraszam wszystkich do muzeum na prawde warto(mimo to iż ono dopiero powstaje i oprucz ścian nic tam nie ma,ale atmostwera jest wspaniała i możliwoś porozmawiania z kombatantami,których to coraz mniej niestety.Ci ludzie chętnie z wami porozmawiają,z resztą sprawicie im tym ogromną radość,dacie im po prostu znak że jeszcze pamiętacie.

Z poważaniem Piotrek.
Napisano
Acha jeśli posiadacie jakieś gazetki czy dokumenty to można je na miejscu z xerować.aA inne przedmioty pozostawić,na stałe bądz wypożyczyć,na miejscu podejmiecie decyzjie i powiecie na jakich zasadach chcecie się tym podzielić, to od was zależy jak chcecie to(prawnie) załatwić na miejscu dostaniecie pokwitowanie itp.
Napisano
Witam

Na wstępie to polecam ta stronkę Muzeum PW www.1944.pl bo jest tego warta, a z czasem pewnie przerośnie nawet nasze oczekiwania :)

A co do oddawanie rzeczy do Muzeum... samo skserowanie do czegoś się przyda? Do archiwizacji pewnie ale lepszy byłby oryginał... a czasem ciężko go oddać.

Ja mam legitymacje nr 10436 wydaną na plut. PODHALANINA stan dość kiepski, oraz Biuletyn Informacyjny ze środy dn. 30 sierpnia 1944 Warszawa Rok VI :)

Tak więc w celu archiwizacji udostępnie je chętnie, ale do oddania to... sam nie wiem...

Tu ma znaczenie również to, że widzę jak takie sprawy wyglądają w placówkach muzealnych... Biorą wszystko! Ale leży to pozniej gdzies w magazynach, często nawet bez odpowiednij konserwacji :( A o samej konkretnej ekspozycji to często można zapomnieć, no chyba że to rarytas wielkiej wagi! czytaj Błyskawica :)

pozdrawiam z Krakowa

Tomek
Napisano
Chciałbym bardzo podziękować, człowiekowi który przyniósł do muzeum powstania warszawskiego.Dzisiaj stena mkII. Piękna sprawa,dziękuje ci że odpowiedziałeś na mój skromny apel.
Kimkolwiek jesteś.Chwała ci za to.
  • 3 months later...
Napisano
Artykuł o planowanej abolicji dla Powstańców, a może i innych kombatantów też:
http://kiosk.onet.pl/art.html?DB=162&ITEM=1152169
Napisano
Fantastyczna sprawa!!! Mam nadzieję że inne muzea warszawskie które posiadają pamiątki z powstania wesprą nowe muzeum. Powstanie Warszawskie to wielka rzecz! Wkurza mnie tylko fakt że powstaje dopiero 15 lat po upadku socjalizmu. A w międzyczasie zdołano utworzyć cmentarz dla pieprzonych szwabów w Nadolicach, na którym jak sie okazuje leżą również ss-mani którzy mordowali warszawiaków.
Napisano
Mam oryginalny mundur mojego dziadka.Brał udział w powstaniu i nawet został odznaczony za bohaterstwo (atak na barykadę na Woli chyba 5 sierpnia).Po wojnie musiał się ukrywać.Sądzicie,że mundur RONA zainteresuje muzeum?
Napisano
Mołotow- jeśli żartujesz to Twój żart jest beznadziejnie głupi. Są rzeczy z których nie wolno kpić! Ale czego można sie spodziewać po wnuku własowca.
Napisano
Do tow. Mołotowa: jeżeli Twój dziadek miał pamięć do dat - to widocznie nie miał pamięci topograficznej"...
W tym czasie [5.VIII.1944] zapewne mordował mieszkańców Ochoty - może właśnie tam zdobył swój pierwszy zegarek? Masz po nim zegrek?
A może 5.VIII. brał udział w masakrze ludności cywilnej na skwerku przy Filtrowej? Nacierał na barykadę? Gdzie? Na Grójeckiej? Tam nie było barykad - ale owszem, RONA mogła trochę do ludzi postrzelać". Z tym zdobywaniem barykad chyba jednak trochę koloryzował...
Ale Ty, jako jego wnuk, powinieneś pochylić się nad jego ofiarami - które najczęściej nie mają nawet grobu...
Z wyrazami umiarkowanego szacunku - Whatfor
Napisano
ogólnie niemcy nabijali sie z tych oddziałów... czytałem gdzieś okreslenie jednego niemca który mówił o walkach rona że po 2 dniach ukraincy przepili sie do ul..."
bo wiecznie łazili pijani

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie