Skocz do zawartości

Łączność II RP vol.2

artur135

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2011-02:44:22
Kol. fiku napisał:
....Mam tylko dane dla niektórych (CW i fonia):
N1:90 65
N2:5 2
S/C:* 3
......
Z jakich lampek, tak olbrzymie moce? Szczególnie dla N1 90 65, może przecinek się przesunął, to samo z S/C?
Co do mocy N2, to jestem na pograniczu " wiary, ale to już chyba z KL4 -KL5.
Oświećcie Koledzy.
gmv
  • Odpowiedzi 330
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Dzięki za info.
No dobrze, jeśli przyjąć za prawdę, to co jest w WT i dokumentach, to ja powiem tak, jeśli w PA AN1 siedziała lampka, PC XX/XX, o mocy admisyjnej, 4W, /to tak na granicy realiów/, to w N1, jeżeli pracowały równolegle, to jak wiemy, w tym układzie moc się niestety nie podwaja", co najwyżej 50-60% więcej mocy.
Czyli, tak na mój chłopski" rozum,
N1, ok 4W, bliżej 2,5W
N2, ok 2W, bliżej 1W
N3, ok 0,5W, bliżej 0,2W
Czyli trzeba dalej grzebać" w papierach.
Przepraszam za adojeżczość", godną Czekisty".
gmv
PS. do 60-90W,N1, to nam daleko , oj bardzo , daleko.
Pozdrawiam
gmv
Napisano
Panie i Panowie, czy można przypuszczać, że N1 RX", mogła mieć , pośrednią rzędu 128kHz???
To tylko moja teoria, ale ???
gmv
Napisano
Nie wiem, pewnie nie ma żadnych. Zapewne jedyna możliwość to zbadanie radiostacji z Sochaczewa - ale nikt na to nie pozwoli zapewne....
Napisano
W lepszym stanie (przynajmniej zewnętrznym)jest N1-ka z MWP w Warszawie ale jej nawet nie ma jak dotknąć bo jest w gablocie -takie mają przepisy. Sochaczewska jest zewnętrznie lekko zdekompletowana ale za to muzeum jest bardziej otwarte na chcących bliżej zapoznać się z eksponatami. Jak chciałem pomierzyć skrzynkę bateryjną do nadajnika N2 to bez problemu pan z obsługi wytargał mi ją z ekspozycji i mogłem ją sobie dokładnie obejrzeć, podotykać, obfotografować i pomierzyć. Więc możne udało by się dorwać do środka N1-ki.
Napisano
Moja sugestia, o niskiej p.cz, wynikła z analogi RX, US-P, prod. /USA-ZSRR/, co prawda w 5-ciu podzakresach , ale pracująca w podobnym paśmie częstotliwości góra", a o wiele niżej dół".
Napisano
Poprawka! 175-12000kHz, w pięciu podzakresach. Układ elektryczny" zbliżony do N1, tylko lampki serii6", a więc pośrednio żarzone, ale to nie ma wpływu na ideologie".
Jedyne odstępstwo to oddzielna heterodyna, a tak to mamy dokładnie jak w N1; 6K7-wcz, 6SA7-mix, 6K7 +6K7- pcz, 6H6- det +ARW, 6K7 Wmcz, 6K7-BFO i dodatkowo 6K7, Het-VFO.
Częstotliwość pośrednia 112kHz.
I jakoś działało!
Napisano
Więc, teraz wyjaśnienie oso" biega, w dyskusji na Priv, z Kol. fiku, doszedłem /doszliśmy/, to wniosku że, jestem wstanie, odtworzyć", 2-repliki N2, /RX+TX/, oraz 2-repliki N1, /RX/ o TX mam za mało danych! Oczywiście elektrycznie" , bo sprawy mechaniki" przekraczają moje możliwości wykonawcze i wypróbowanie tego sprzętu w warunkach, polowo- bojowych, latem tego roku, w okolicach, Olsztyn- Janów; k/Częstochowy, czyli co ten sprzęt naprawdę reprezentował.
Ot, takie inżynierskie SF, oparte na realiach.
gmv
Napisano
fiku, można by przekonać kustosza z Sochaczewa, że pomiar jest ezinwazyjny"!!!!! Wystarczą dwa krokodylki, od Gen. sygnałowego i dwa do Vwcz, czas pomiaru, 30-sek, może mniej!
Czy NIKT, nie jest nam w stanie pomóc! Trudno uwierzyć.
gmv
Napisano
Przepraszam, NIKT, znaczy nikt, ale nie znaczy to nicku ,Kolegi ikt", Ale się narobiło, żonka" odgoniła mnie od kompa.
gmv
Napisano
Dawno już powinienem zmienić nick - tylko mi szkoda stażu na forum ;-)

W odbiorniku N-1 jest faktycznie możliwość pomiaru filtra p.cz. bez zmiany substancji zabytkowej. Wystarczy wyjąć lampę KK2 ( mieszacz ) lub KF3 ( pierwsza p.cz. ) i obadać odwód p.cz który jest w anodzie. Pytanie tylko czy ta wiedza jest znacząca dla większej ilości osób czy tylko dla kilku wariatów" takich jak My ?? I czy ktokolwiek by sięzgodził na takie pomiary ?
Bo rozumiem nigdzie w dokumentach tych danych nie ma ?
Napisano
Zacznę od początku; ta wiedza jest potrzebna nie tylko Nam, jak to trafnie zauważyłeś wariatom", /do czego się przyznaję bez bicia/, ale dla prawdy historycznej, o naszej myśli technicznej, tamtego okresu.
Fakt zmień ikt", np na XXXXX-ex- nikt, taka propozycja, chodzi o rozpoznawalność klienta".
gmv
Napisano
Taka moja propozycja, może nazwać, wątek,,,Łączność radiowa IIRP, 1918-1945,,,
Co Szanowni Koledzy na to?
Czyli jednoczesne zawężenie i rozszerzenie.
gmv
Chodź teraz też jest lepiej, niż było.
Napisano
Kol. xxxxxx-ex-nikt, napisał,,,,W odbiorniku N-1 jest faktycznie możliwość pomiaru filtra p.cz. bez zmiany substancji zabytkowej. Wystarczy wyjąć lampę KK2 ( mieszacz ) lub KF3 ( pierwsza p.cz. ) i obadać odwód p.cz który jest w anodzie......
Uważam że. można nie wyjmować lamp, zresztą jeśli to dotyczy historycznych bocznostykowych", graniczy to z ubiciem" lampy.
Pojemności wewnętrzne, KK2 i KF3, są pomijalnie małe!
Robił bym to na żywca", czyli sygnał z generatora wcz, tak gdzieś z 5Vss przez rezystor 30-50kohm, na anodę KK2, masa na masę Rx-a, jednocześnie, na tąż anodę dołączył bym wcz. V-miarkę, pokręcił gałą" i gdzieś, rezonans równoległy by się ujawnił, /skok napięcia/. Wynik częstotliwości bym zanotował, a potem przegrupował się", na rowar", rozmyślać dalej.
Pozdrawiam
Justas
Napisano
z netu,,,
Odbiornik dodatkowy był taki sam w radiostacji N2. Odbiorniki mogły pracować na wspólnej antenie jeśli częstotliwość ich pracy nie różniły się o 32 kanały (wielokrotność p.cz.) kiedy to musiała być używana oddzielna antena dla odbiornika dodatkowego. ....
Kanał wiemy 25kHz, czyli, 800kHz, a może lustrzanka??? to by dawało, pośrednią dla N1 w okolicach, 400kHz, ale może plotę bzdury.
gmv
Tylko co wtedy z pośrednią N2???
Przyznam, że czym bardziej się zagłębiam w temat, to głupszy jestem.
Proszę Kolegów, o zwrócenie uwagi na zwrot, [wielokrotność p.cz].
Napisano
No cóż, moi Koledzy, z SGH Reduta, Częstochowa, znaleźli, Pana, sp9xx, E.K, którego nie widziałem z 50-latek. Jutro, kupuję dyktafon i wybieram się do Niego, / środa/. Paradoks polega na tym, że Oni, chcieli info, o działaniach ojowych", a On cały czas mówił o łączności, N2, N1, jako podchorąży był , D-cą, konnej" radiostacji.
Zobaczymy co się uda, oby nie uciekł".
gmv

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie