41pp Napisano 28 Luty 2011 Napisano 28 Luty 2011 2011-02:44:22Kol. fiku napisał:....Mam tylko dane dla niektórych (CW i fonia):N1:90 65N2:5 2S/C:* 3......Z jakich lampek, tak olbrzymie moce? Szczególnie dla N1 90 65, może przecinek się przesunął, to samo z S/C?Co do mocy N2, to jestem na pograniczu " wiary, ale to już chyba z KL4 -KL5.Oświećcie Koledzy.gmv
fiku Napisano 28 Luty 2011 Napisano 28 Luty 2011 W stopniu mocy AN1 siedział lampa PC05/15, a w AQ1 dwie połączone równolegle takie lampy.
41pp Napisano 28 Luty 2011 Napisano 28 Luty 2011 Dzięki za info.No dobrze, jeśli przyjąć za prawdę, to co jest w WT i dokumentach, to ja powiem tak, jeśli w PA AN1 siedziała lampka, PC XX/XX, o mocy admisyjnej, 4W, /to tak na granicy realiów/, to w N1, jeżeli pracowały równolegle, to jak wiemy, w tym układzie moc się niestety nie podwaja", co najwyżej 50-60% więcej mocy.Czyli, tak na mój chłopski" rozum,N1, ok 4W, bliżej 2,5WN2, ok 2W, bliżej 1WN3, ok 0,5W, bliżej 0,2WCzyli trzeba dalej grzebać" w papierach.Przepraszam za adojeżczość", godną Czekisty".gmvPS. do 60-90W,N1, to nam daleko , oj bardzo , daleko.Pozdrawiamgmv
41pp Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 Panie i Panowie, czy można przypuszczać, że N1 RX", mogła mieć , pośrednią rzędu 128kHz???To tylko moja teoria, ale ???gmv
nikt Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 Nie za nisko ? Ja bym stawiał gdzieś w okolicach 300 - 500 kHz.
41pp Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 Fakt 455-470kHz, jest kuszące", ale czy są jakieś dokumenty??
nikt Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 Nie wiem, pewnie nie ma żadnych. Zapewne jedyna możliwość to zbadanie radiostacji z Sochaczewa - ale nikt na to nie pozwoli zapewne....
fiku Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 W lepszym stanie (przynajmniej zewnętrznym)jest N1-ka z MWP w Warszawie ale jej nawet nie ma jak dotknąć bo jest w gablocie -takie mają przepisy. Sochaczewska jest zewnętrznie lekko zdekompletowana ale za to muzeum jest bardziej otwarte na chcących bliżej zapoznać się z eksponatami. Jak chciałem pomierzyć skrzynkę bateryjną do nadajnika N2 to bez problemu pan z obsługi wytargał mi ją z ekspozycji i mogłem ją sobie dokładnie obejrzeć, podotykać, obfotografować i pomierzyć. Więc możne udało by się dorwać do środka N1-ki.
41pp Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 Moja sugestia, o niskiej p.cz, wynikła z analogi RX, US-P, prod. /USA-ZSRR/, co prawda w 5-ciu podzakresach , ale pracująca w podobnym paśmie częstotliwości góra", a o wiele niżej dół".
41pp Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 Poprawka! 175-12000kHz, w pięciu podzakresach. Układ elektryczny" zbliżony do N1, tylko lampki serii6", a więc pośrednio żarzone, ale to nie ma wpływu na ideologie".Jedyne odstępstwo to oddzielna heterodyna, a tak to mamy dokładnie jak w N1; 6K7-wcz, 6SA7-mix, 6K7 +6K7- pcz, 6H6- det +ARW, 6K7 Wmcz, 6K7-BFO i dodatkowo 6K7, Het-VFO.Częstotliwość pośrednia 112kHz.I jakoś działało!
41pp Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 Więc, teraz wyjaśnienie oso" biega, w dyskusji na Priv, z Kol. fiku, doszedłem /doszliśmy/, to wniosku że, jestem wstanie, odtworzyć", 2-repliki N2, /RX+TX/, oraz 2-repliki N1, /RX/ o TX mam za mało danych! Oczywiście elektrycznie" , bo sprawy mechaniki" przekraczają moje możliwości wykonawcze i wypróbowanie tego sprzętu w warunkach, polowo- bojowych, latem tego roku, w okolicach, Olsztyn- Janów; k/Częstochowy, czyli co ten sprzęt naprawdę reprezentował.Ot, takie inżynierskie SF, oparte na realiach.gmv
41pp Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 fiku, można by przekonać kustosza z Sochaczewa, że pomiar jest ezinwazyjny"!!!!! Wystarczą dwa krokodylki, od Gen. sygnałowego i dwa do Vwcz, czas pomiaru, 30-sek, może mniej!Czy NIKT, nie jest nam w stanie pomóc! Trudno uwierzyć.gmv
41pp Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 Przepraszam, NIKT, znaczy nikt, ale nie znaczy to nicku ,Kolegi ikt", Ale się narobiło, żonka" odgoniła mnie od kompa.gmv
nikt Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 Dawno już powinienem zmienić nick - tylko mi szkoda stażu na forum ;-) W odbiorniku N-1 jest faktycznie możliwość pomiaru filtra p.cz. bez zmiany substancji zabytkowej. Wystarczy wyjąć lampę KK2 ( mieszacz ) lub KF3 ( pierwsza p.cz. ) i obadać odwód p.cz który jest w anodzie. Pytanie tylko czy ta wiedza jest znacząca dla większej ilości osób czy tylko dla kilku wariatów" takich jak My ?? I czy ktokolwiek by sięzgodził na takie pomiary ? Bo rozumiem nigdzie w dokumentach tych danych nie ma ?
fiku Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 Jak już się admin objawił to może by też coś zrobić z tym zdublowanym tytułem wątku.
woytas Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 zmienilem na vol.2Jesli ktos ma jakies inne propozycje to prosze podeslac.
41pp Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 Zacznę od początku; ta wiedza jest potrzebna nie tylko Nam, jak to trafnie zauważyłeś wariatom", /do czego się przyznaję bez bicia/, ale dla prawdy historycznej, o naszej myśli technicznej, tamtego okresu.Fakt zmień ikt", np na XXXXX-ex- nikt, taka propozycja, chodzi o rozpoznawalność klienta".gmv
41pp Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 Taka moja propozycja, może nazwać, wątek,,,Łączność radiowa IIRP, 1918-1945,,,Co Szanowni Koledzy na to?Czyli jednoczesne zawężenie i rozszerzenie.gmvChodź teraz też jest lepiej, niż było.
41pp Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 Kol. xxxxxx-ex-nikt, napisał,,,,W odbiorniku N-1 jest faktycznie możliwość pomiaru filtra p.cz. bez zmiany substancji zabytkowej. Wystarczy wyjąć lampę KK2 ( mieszacz ) lub KF3 ( pierwsza p.cz. ) i obadać odwód p.cz który jest w anodzie......Uważam że. można nie wyjmować lamp, zresztą jeśli to dotyczy historycznych bocznostykowych", graniczy to z ubiciem" lampy.Pojemności wewnętrzne, KK2 i KF3, są pomijalnie małe!Robił bym to na żywca", czyli sygnał z generatora wcz, tak gdzieś z 5Vss przez rezystor 30-50kohm, na anodę KK2, masa na masę Rx-a, jednocześnie, na tąż anodę dołączył bym wcz. V-miarkę, pokręcił gałą" i gdzieś, rezonans równoległy by się ujawnił, /skok napięcia/. Wynik częstotliwości bym zanotował, a potem przegrupował się", na rowar", rozmyślać dalej.PozdrawiamJustas
41pp Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 z netu,,,Odbiornik dodatkowy był taki sam w radiostacji N2. Odbiorniki mogły pracować na wspólnej antenie jeśli częstotliwość ich pracy nie różniły się o 32 kanały (wielokrotność p.cz.) kiedy to musiała być używana oddzielna antena dla odbiornika dodatkowego. ....Kanał wiemy 25kHz, czyli, 800kHz, a może lustrzanka??? to by dawało, pośrednią dla N1 w okolicach, 400kHz, ale może plotę bzdury.gmvTylko co wtedy z pośrednią N2???Przyznam, że czym bardziej się zagłębiam w temat, to głupszy jestem.Proszę Kolegów, o zwrócenie uwagi na zwrot, [wielokrotność p.cz].
nikt Napisano 5 Marzec 2011 Napisano 5 Marzec 2011 Na znanym portalu aukcyjnym pojawiła się pokrywa od radiostacji N-1 . Tylko cena zaporowa ;-(
41pp Napisano 6 Marzec 2011 Napisano 6 Marzec 2011 No cóż, moi Koledzy, z SGH Reduta, Częstochowa, znaleźli, Pana, sp9xx, E.K, którego nie widziałem z 50-latek. Jutro, kupuję dyktafon i wybieram się do Niego, / środa/. Paradoks polega na tym, że Oni, chcieli info, o działaniach ojowych", a On cały czas mówił o łączności, N2, N1, jako podchorąży był , D-cą, konnej" radiostacji.Zobaczymy co się uda, oby nie uciekł".gmv
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.