Skocz do zawartości
  • 0

czy to mosin?

draven85

Pytanie

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mógł być też używany przez Niemców jako broń zdobyczna. Skoro używali Berthierów i innych Manlicherów... Z tego co wiem to Holenderskie manlichery są bardzo rzadkie. Gratuluje trafienia.
Napisano
istnieje też opcja, iż karabinek mógł byc używany przez zmilitaryzowane jednostki polskie we Wrzesniu 1939r.
wiele karabinow typu Arisaka, Mannlicher'y,Lebele,Mas'y itp. się 'przewinęło' przez magazyny.
pozdro!
Napisano
Witam

Austro-Wegry produkowaly te karabinki wraz z bagnetami dla Holandii w Steyer tak samo jak i Alex Coppel.
W momencie wybuchu wojny Armia zarekwirowala niewyslana bron.
Polacy bedacy sojusznikiem Austrii i Prus tez ich uzywali.

Tu powinno byc napisane raczej czego nie uzywali niz uzywali - lista by byla zdecydowanie krotsza :)

Pozdrawiam
smuga_79
Napisano
raczej nie, mannlicher był uzywany w czasie IWW przez wojska austro-węgierskie i pruskie, a w czasie IIWW został wyprodukowany mannlicher-carcano uzywany przez włochy i ch sojuszników. Przez aliantów raczej nie był uzywany, chyba.

PozdrO

PS. Jak Ci się niepodoba, i nie wiesz co masz z nim zrobić, to mozesz mi go dać;P, ja z nim zrobie co potrzeba:P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie