marcinek94 Napisano 6 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2007 kiedy miałem dosłownie pare minut czasu wyskoczyliśmy z kolegą obuchlud jak to sie mówi za dom" Ja że smętkiem walcze było gorzej ale fisher obuchlud-a kosił..... żal ale nicto czekam na mojego fishera :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek94 Napisano 6 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2007 jedno z trafień na gorze nad łbem psa 1943, pod łbem11830,KRETH,WARSHAU. Wie ktoś może czy KRETH to imie psa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek94 Napisano 6 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2007 Wielka rublówka chyba 5 masakra, boratymek pare na foto najładniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek94 Napisano 6 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2007 nie mam pojęcia czy to cyna czy ołów, raczej ołów. Napis do okołaGEGORE BALLA(wytarty)&SON LTD DUMBARTON&ELGIN wewnatrz CBS wygląda to jak (zakrętka)lak od alkokoholu ale brak gwintu. Niewiadoma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 Nie KRETH tylko KREIS (powiat). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek94 Napisano 6 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2007 mocno sciachane tak że byc może ale dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 6 Kwiecień 2007 Share Napisano 6 Kwiecień 2007 jak na 5 min to nie źle- nieraz cały dzień się chodzi i nawet gwoździa się nie trafi -musisz tam jeszcze pochodzić -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek94 Napisano 6 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2007 http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=5216&postdays=0&postorder=asc&start=100a tu sa fanciki kolegi z tego samego pola :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 No kurde !!!! takie dwa fanciki z lewej strony to też bym chciał trafić na byle jakim polu hehehe-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 Normalnie cud natury !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 chodzi pewnie o awatar kolegi? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 Gratuluję fantów Panie Pułkowniku.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 Witam !Wczoraj na polu u mojego wuja wyszły takie monetki. Szokującym jest fakt, że odzwierciedlają ostatnie ponad 100 lat historii naszych ziem. Wyszło to wszystko na pasie szerokości 5m i długości około 30 metrów. Z braku czasu nie skopałem reszty ale co sie odwlecze to nie uciecze.Dla mnie najbardziej niesamowita jest różnorodność. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 7 Kwiecień 2007 Share Napisano 7 Kwiecień 2007 Widać wszyscy bywali na tym polu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 8 Kwiecień 2007 Share Napisano 8 Kwiecień 2007 Wielu żołnierzy nosiło obce monety coś na wzór talizmanu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek94 Napisano 9 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2007 Tak jak mówisz .... ok 150 m od tego pola są linie okopów z września. Ze swoim HS3 em miałem wiele kopania..... Pole całe jest zasłane odłamkami..... Wiele na tym polu musiało sie dziać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 9 Kwiecień 2007 Share Napisano 9 Kwiecień 2007 traper6 znam przynajmniej jeden przypadek kiedy za takie talizmany znalezione przy żołnierzy –uf żołnierz dostał kule w łeb -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek94 Napisano 12 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2007 Podobnie wygladała sprawa gdy wojsko andersa dostalo do przeprowadzenia jeńcow(niemców) i w ksiazeczce wojskowej był wpis o walce w polsce...... zastrzelony przy próbie ucieczki ..... wersja oficjalna ..... ze ok 150 osób doprowadzono 12. Pewnie podobnie było i z monetami itp. fantami bo wiadomo ze kazdy brał trofea. spotkałem sie ze partyzanci naszywali sobie na zamkniecie kabury orły faszystowskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 12 Kwiecień 2007 Share Napisano 12 Kwiecień 2007 marcinek94 możesz dać namiar na tych jeńców chętnie bym poczytał –pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 12 Kwiecień 2007 Share Napisano 12 Kwiecień 2007 Nie pamiętam gdzie czytałem i nie chce mi się szukać,ale czytałem o ekshumacjach niemieckich żołnierzy przy których znajdywano zestawy numizmatyczne" z krajów które zwiedzali". Przy zwłokach pojedyńczych żołnierzy znajdywano monety polskie,francuskie,belgijskie itp. Pamiętam że w artykule było napisane że właśnie monety z podbitych krajów stanowiły talizman dla tych żołnierzy. A może właśnie jak pisze huk 100 ten alizman" był przyczyną ich późniejszej ekshumacji...Nie chce mi się tego tematu drążyć,ani rozdrapywać,gdyż jest dla mnie banalny.Jeżeli mi nie dajecie wiary to mea culpa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek94 Napisano 13 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2007 HUK na ioh.pl lub na historycy.org w dziale II W.Ś był duży artykył o egzekucjach na jeńcach niemieckich. Miłej lektury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.