Skocz do zawartości
  • 0

Co to za kilof?

to17071990

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Może mi się uda. Ten typ kilofa to po saperce najbardziej typowe narzędzie używane przez carską armię podczas I Wojny Światowej. Na kolejnym miejscu plasuje się carski topór. Są oczywiście i inne narzędzia. Tym gdzie go znalazłeś bardzo bym się nie sugerował, czasami po prostu tak bywa.
Napisano

1915, cyrylica, i znak odbioru (w kółku) uproszczony rysunek carskiego orła. To tyle myśle że topory można już spokojnie zakopać. Pozdrawiam

Napisano
Młodzieńcze lata już mi prawie minęły więc bez takich uwag. Czepiam się upierdliwie bo za ch... nie widzę słowa god" na zdjęciach. Zresztą mówimy o kilofie kolegi to17071990 a nie Twoim.
Napisano
Nie tak szybko.Dorabiałeś trzonek? Jesli tak to z jakiego drewna aby wytrzymał.Klin też z drewna?Wbity na sucho czy klej? Tez trafiłem ale bez sygnatur.Muszę w końcu dorobic trzonek.pozdrawiam
Napisano
właśnie ta twoja nerwowość i agresja w stosunku do mnie bierze się z chyba tego prawie" ? jest takie powiedzenie Jeśli 3 ludzi mówi ,że ktoś jest koniem to powinien się osiodłać".A jak tu pisze ci paru facetów ,że to rosjanin to tak raczej jest.Ewentualnie możesz przyjąć założenie ,że zgodnie z numerami jest to kilof z 17 lipca 1990 r. I tej opcji się trzymaj :)
Napisano
PATRON, sama data to mi nic nie mówi o kraju pochodzenia. Żadnych ruskich napisów. Ja nie wykluczam, że jest carski. Być może tak jest. Ale też nie przekonuje mnie 1915". A co gdyby tam było 2134? Z jakiego państwa wtedy byłby kilof?

P.S.
Chiński też nie bo za daleko a wtedy nie było tak jak teraz, że wszystko jest Made in China" ;)
Napisano
Standardowy carski, często spotykany. Powiedzmy, że w 1944 uzywano tego kilofa wyprodukowanego w 1915 roku czyli 29 lat wcześniej - to tak, jakby teraz używać kilofa czy cokolwiek innego z 1978 roku. Kilofy ani inne tego typu graty nie niszczą się tak szybko więc logiczne, że były dalej w użytku :]
Pozdrawiam
Napisano
Jaka agresja? Na nikogo nie krzycze, nikogo nie obrażam:) Po prostu zdjęcie zardzewniałego kilofa mnie nie przekonuje aby przyporządkować go do jakiegokolwiek państwa. Oczywiście nie mam na myśli tego wyczyszczonego na kolejnych fotkach. piszę o tym pierwszym, o który pytał kolega (a na nim żadnej daty nie widzę). Ale niech tam, carski jak cholera :-)
Napisano
A skąd ta pewność, że carski? Równie dobrze może być polski, niemiecki albo w PRL-u ktoś taki wykuł. Zwykły kilof jak dla mnie. Wartość zależy od masy i ceny w skupie :-)
Napisano
Efes - ten trzonek to partactwo. Nie odwzorowuje oryginału i niestety nie wiem jak ten oryginał wyglądał. Wiem tylko że mocowany był stalowym klinem. Drewno jakiego użyłem to sezonowany jesion. W moim klina nie ma wogóle, otwór w kilofie jest wykonany w kształcie stożkowatym, i jeśli dobrze wyprofilujesz stylisko i mocno nabijesz to sam diabeł tego nie zdejmie. Postaraj się dotrzeć do jakichś materiałów a potem dorabiaj. Zdjęcia, a może ktoś z kolegów ma ? Powodzenia i pochwal się co ci z tego wyszło !! Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie