Skocz do zawartości
  • 0

łuski HASAG-jednakowo uszkodzone,może ktoś miał podobne?

anty-szkodnik przysypywacz

Pytanie

Napisano

Witam.Znalazłem parę łusek z dziwnie pofałdowanym otworem i zastanawia mnie czy pociski były specjalnie tak profilowane ,czy może to wada broni tak je zniekształciła?łuski wyszły z terenu gdzie na 100% esesmani Z HG starali się przejść przez most,ale niestety żołnierze radzieccy ich nie przepuścili.Miejsce to opisywane było na forum jako ,,800m od mostu w świerkocinie,,(cytadela Grudziądz...Parski...Mokre...)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zgadzam się z jaca2003, łuski te zostały wystrzelone z MGiety, a to spłaszczenie jest od wyrzutnika. Z taką siłą Mg wyrzucała łuski że są one charakterystycznie zagiente. Ja mam za to pytanie co do producenta tych łusek bo także ich troche znalazłem czy to jakaś specjalna produkcja do ss - też trafiłem je w miejcu w którym walczyli.
Napisano
Odnośnie tych zagięć rozmawiałem z pewnym gościem który zasugerował mi ,że być może powyginane łuski miały wzmacniane ładunki.Nie wiem czy to możliwe,przecież te łuski nie różnią się grubością od innych.Fakt że moje mają zieloną obwódkę wokół spłonki,ale nie wiem co ona oznacza.
Napisano
Jak się łatwo domyśleć,taśma gurt34 służyła także do MG34.Naboje po wystrzeleniu taśmy posiadać nie mogły,więc ktoś się tym bawił.Także pęknięcie łusek może powstać jedynie w wyniku wady broni/amunicji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie