jagoda Posted November 4, 2003 Author Posted November 4, 2003 W sieci trafiłem na coś takiego http://www.kamienna.info/aktualnosci/a2003_05_13_1.html Czy ktos cos wie na ten temat?Pozdrawiam MJ
El Camino Posted November 4, 2003 Posted November 4, 2003 I do tablicy zostaje wywołany Pan Artur - prosimy o jakieś bliższe dane dotyczące 7TP :D
polsmol Posted November 4, 2003 Posted November 4, 2003 Ten artykół jest z maja więc albo to bujda albo ktoś inny się tym zajął.
Tankist Posted November 4, 2003 Posted November 4, 2003 no i co z tom wizjom lokalnom?a moze MOB pomylily sie czołgi? hehehehehe7TP zamienił się w kota czy co?a może informator się rozmyślił?dużo pytań, ciekwe czy będzie odpowiedź.Aha i jeszczce mi się przypomniało o Boforsach, które to poprzedni dyrektor Lange znalazł był w ubiegłym roku koło Starachowic w ilościach hurtowych (otym również uprzejmie doniosła miejscowa prasa ) Gdzie to one? a może też zasiliły prywatne kolekcje.
El Camino Posted November 4, 2003 Posted November 4, 2003 Jakie Boforsy ? 37 czy peloty ? możesz dać jakieś szczegóły w ich kwestii ?
Guest Posted November 4, 2003 Posted November 4, 2003 Z tymi czołgami to może być prawda! W końcu nie wiadomo co skrywają jeszcze polski rzeki i jeziora. Nie tak dawno zresztą, chyba na allegro facet lcytował wiadomość o Panterze w bagnie. Kto wygrał aukcje ten mógł sobie pojechać pod wskazany adres i zobaczyć jak sobie wyciągają Panterę. Oczywiście Pantera pewnie pojechała za granice......... Nie wiem jak inni, ale ja jestem przeciwny wydobywaniu tego typu zabytków na własną rękę, a potem wywożenia ich za granicę.
Guest Posted November 4, 2003 Posted November 4, 2003 Jeszcze mam jedno małe pytanko, odnośnie Bf-109G6, którego właścicielem jest fundacja jakaśtam. Może ktoś z Was wie gdzie go można zobaczyć? Podobno był eksponowany w muzeum lotnictwa w Krakowie, ale już go tam nie ma. Jeśli ktoś wie, gdzie go można zobaczyć to proszę o wskazówki
koń Posted November 5, 2003 Posted November 5, 2003 Jeśli chodzi o BF 109G6 to właścicielm jest fundaja Pana Niemczyckiego -Polskie Orły-.Co roku jest wystawiany na pikniku w Guraszce pod Warszawą droga na LublinZ poważaniem koń.
bjar_1 Posted November 5, 2003 Posted November 5, 2003 El Camino - była kilka lat temu taka informacja o tych Boforsach ,ale nie znaleźli ich ,tylko mieli na nie amiar". Były to 40 mm armaty przeciwlonicze (a właściwie ich części) ukryte w czasie ewakuacji Zakładów Starachowickich w 1939 roku. Miałem gdzieś o tym artykuł z jednej z lokalnych gazet ,ale sie zapodział...
El Camino Posted November 5, 2003 Posted November 5, 2003 Dzięki Bjar za informacje , a tak wogóle to są jakieś oryginalne Starachowickie Boforsy 40 mm w jakims polskim muzeum ? Albo poza granicami Polski , bo jeśli dobrze pamiętam były eksportowane (np. na HMS Laconia" była polska 40) ?
Guest Posted November 6, 2003 Posted November 6, 2003 Kilroy a ty skad sie wziales z takimi pytaniami?Urwales sie z chpinki?Tak podjechal dziadek traktorem wyciagnal a potem juz sama pojechala!Zastanow sie nad soba i co piszesz!!!!Pozdrowienia dla pana Bunko i prywaciarzy
Guest Posted November 6, 2003 Posted November 6, 2003 Mamy nowego psa Cywila" do ścigania prywaciarzy ( patrz post niżej tego autora). Ciekawe kto jest jego przewodnikiem. Szanowny killcośtam" urwał się z choinki, pomyliły mu się pantery a na dodatek zgubił w Krakowie trop Mesesera i za nic nie może go odnaleźć.pozdrowieniaHenryk Gralecp.s. Dlaczego ja nie zbieram znaczków?
1AIR1 Posted November 7, 2003 Posted November 7, 2003 No cóż widzę że muszę to napisać...........Wysłałem maila do Muzeum Orła Białego z zapytaniem o informację na temat ewentualnego wydobycia 7TP i prawdziwości podanych informacji.Tak się składa że pracuję w firmie która sponsoruje różneprzedsięwzięcia min.. zakup słonia do ZOO w Warszawieza.......na pewno więcej niż podane w informacji koszty wydobycia 7TP.. nawet rozpocząłem sondarz wśród członków rady która byłaby ostatecznym decydentem w sprawie wyasygnowania środków na ewentualne wydobycie oraz późniejsze uruchomienie 7TP i myślę że chyba nie byłoby większych problemów. 10000 zł na początek nie jest dużą kwotą w porównaniu do zakupu zwierząt egzotycznych.Niestety do dzisiaj nawet nikt nie odpowiedział.....Nawet nie napisał ...Panie nie pie......Pan.Aha ! pracuję w Przedsiębiorstwie które będzie w najbliższym czasie budować Terminal 2 w Warszawie za 200 mln dolarów...i to z własnych środków - bez pomocy budżetu Państwa.............taką informację też podałem w mailu......do dzisiaj Cisza!!!
Guest Posted November 8, 2003 Posted November 8, 2003 Witam,mam do zaerofania,chyba jedyny istniejący przodek od hałbicy 100mm prod.polskiej 14?19p. +8 skrzyń z niego 7 amun.+1 narzędziowa(drewniana)Pozdrawiam
wolff Posted November 8, 2003 Posted November 8, 2003 Jeśli to nie jest próba nabicia w utelkę" to myślę żę karzdy by się dołożył po parę złotych
jazlowiak Posted November 8, 2003 Posted November 8, 2003 Dopóki nie zobaczę zdjecia przodka (jaszcza) to nie uwierzę
polsmol Posted November 8, 2003 Posted November 8, 2003 Taki przodek napewno istnieje. Widziałem kiedyś zdjęcia.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.