jagoda Napisano 4 Listopad 2003 Autor Napisano 4 Listopad 2003 W sieci trafiłem na coś takiego http://www.kamienna.info/aktualnosci/a2003_05_13_1.html Czy ktos cos wie na ten temat?Pozdrawiam MJ
El Camino Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 I do tablicy zostaje wywołany Pan Artur - prosimy o jakieś bliższe dane dotyczące 7TP :D
polsmol Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Ten artykół jest z maja więc albo to bujda albo ktoś inny się tym zajął.
Tankist Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 no i co z tom wizjom lokalnom?a moze MOB pomylily sie czołgi? hehehehehe7TP zamienił się w kota czy co?a może informator się rozmyślił?dużo pytań, ciekwe czy będzie odpowiedź.Aha i jeszczce mi się przypomniało o Boforsach, które to poprzedni dyrektor Lange znalazł był w ubiegłym roku koło Starachowic w ilościach hurtowych (otym również uprzejmie doniosła miejscowa prasa ) Gdzie to one? a może też zasiliły prywatne kolekcje.
El Camino Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Jakie Boforsy ? 37 czy peloty ? możesz dać jakieś szczegóły w ich kwestii ?
Gość Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Z tymi czołgami to może być prawda! W końcu nie wiadomo co skrywają jeszcze polski rzeki i jeziora. Nie tak dawno zresztą, chyba na allegro facet lcytował wiadomość o Panterze w bagnie. Kto wygrał aukcje ten mógł sobie pojechać pod wskazany adres i zobaczyć jak sobie wyciągają Panterę. Oczywiście Pantera pewnie pojechała za granice......... Nie wiem jak inni, ale ja jestem przeciwny wydobywaniu tego typu zabytków na własną rękę, a potem wywożenia ich za granicę.
Gość Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Jeszcze mam jedno małe pytanko, odnośnie Bf-109G6, którego właścicielem jest fundacja jakaśtam. Może ktoś z Was wie gdzie go można zobaczyć? Podobno był eksponowany w muzeum lotnictwa w Krakowie, ale już go tam nie ma. Jeśli ktoś wie, gdzie go można zobaczyć to proszę o wskazówki
koń Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 Jeśli chodzi o BF 109G6 to właścicielm jest fundaja Pana Niemczyckiego -Polskie Orły-.Co roku jest wystawiany na pikniku w Guraszce pod Warszawą droga na LublinZ poważaniem koń.
bjar_1 Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 El Camino - była kilka lat temu taka informacja o tych Boforsach ,ale nie znaleźli ich ,tylko mieli na nie amiar". Były to 40 mm armaty przeciwlonicze (a właściwie ich części) ukryte w czasie ewakuacji Zakładów Starachowickich w 1939 roku. Miałem gdzieś o tym artykuł z jednej z lokalnych gazet ,ale sie zapodział...
maxikasek Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 Będę strzelał nazwę rzeki. Pilica? :-))))
El Camino Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 Dzięki Bjar za informacje , a tak wogóle to są jakieś oryginalne Starachowickie Boforsy 40 mm w jakims polskim muzeum ? Albo poza granicami Polski , bo jeśli dobrze pamiętam były eksportowane (np. na HMS Laconia" była polska 40) ?
Gość Napisano 6 Listopad 2003 Napisano 6 Listopad 2003 Kilroy a ty skad sie wziales z takimi pytaniami?Urwales sie z chpinki?Tak podjechal dziadek traktorem wyciagnal a potem juz sama pojechala!Zastanow sie nad soba i co piszesz!!!!Pozdrowienia dla pana Bunko i prywaciarzy
Gość Napisano 6 Listopad 2003 Napisano 6 Listopad 2003 Mamy nowego psa Cywila" do ścigania prywaciarzy ( patrz post niżej tego autora). Ciekawe kto jest jego przewodnikiem. Szanowny killcośtam" urwał się z choinki, pomyliły mu się pantery a na dodatek zgubił w Krakowie trop Mesesera i za nic nie może go odnaleźć.pozdrowieniaHenryk Gralecp.s. Dlaczego ja nie zbieram znaczków?
1AIR1 Napisano 7 Listopad 2003 Napisano 7 Listopad 2003 No cóż widzę że muszę to napisać...........Wysłałem maila do Muzeum Orła Białego z zapytaniem o informację na temat ewentualnego wydobycia 7TP i prawdziwości podanych informacji.Tak się składa że pracuję w firmie która sponsoruje różneprzedsięwzięcia min.. zakup słonia do ZOO w Warszawieza.......na pewno więcej niż podane w informacji koszty wydobycia 7TP.. nawet rozpocząłem sondarz wśród członków rady która byłaby ostatecznym decydentem w sprawie wyasygnowania środków na ewentualne wydobycie oraz późniejsze uruchomienie 7TP i myślę że chyba nie byłoby większych problemów. 10000 zł na początek nie jest dużą kwotą w porównaniu do zakupu zwierząt egzotycznych.Niestety do dzisiaj nawet nikt nie odpowiedział.....Nawet nie napisał ...Panie nie pie......Pan.Aha ! pracuję w Przedsiębiorstwie które będzie w najbliższym czasie budować Terminal 2 w Warszawie za 200 mln dolarów...i to z własnych środków - bez pomocy budżetu Państwa.............taką informację też podałem w mailu......do dzisiaj Cisza!!!
Gość Napisano 8 Listopad 2003 Napisano 8 Listopad 2003 Witam,mam do zaerofania,chyba jedyny istniejący przodek od hałbicy 100mm prod.polskiej 14?19p. +8 skrzyń z niego 7 amun.+1 narzędziowa(drewniana)Pozdrawiam
wolff Napisano 8 Listopad 2003 Napisano 8 Listopad 2003 Jeśli to nie jest próba nabicia w utelkę" to myślę żę karzdy by się dołożył po parę złotych
jazlowiak Napisano 8 Listopad 2003 Napisano 8 Listopad 2003 Dopóki nie zobaczę zdjecia przodka (jaszcza) to nie uwierzę
polsmol Napisano 8 Listopad 2003 Napisano 8 Listopad 2003 Taki przodek napewno istnieje. Widziałem kiedyś zdjęcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.