Gebhardt Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 De facto bawie sie w miniaturowe gry wojenne. Niestety o ile sie nie jest milionerem jak ten dyrektor od filmow Lord of the Rings, trzeba niestety samemu budowac i malowac:) Ze wzgledu na to ze (poza niektorymi wyjatkami jak pojazdy Mars'a) figurki i modele polskiego sprzetu sa rozpaczliwe, podjalem sie wyprodukowania modeli WP w metalu w skali 1/72. Sprawa rozwija sie nieslychanie powoli ale pewien postep jest. Cytuj
marek123 Napisano 8 Czerwiec 2006 Napisano 8 Czerwiec 2006 z checia zobaczyl bym jakies foto jesli mozna ;-) mój meil september39@vp.plpozdro Marek Cytuj
73pp Napisano 16 Czerwiec 2006 Napisano 16 Czerwiec 2006 Witam wszystkich.Ja z kolei jestem w posiadaniu takiej oto skrzyneczki:Wymiary 47x47 wysokość 37, na skrzynce widnieje napis: 4 szt. min G", (z przodu oraz na bokach) na wieku skrzyni jest napis Próżne skrzynie zwracać ( niestety słabo czytelny) oraz WA I-39. W środku pieczątka wytwórcy (niestety bardzo słabo czytelna) Cytuj
PATRON Napisano 16 Czerwiec 2006 Napisano 16 Czerwiec 2006 73pp - daj więcej fotek, wnętrze i wymiary wnętrza jak można prośic Cytuj
73pp Napisano 16 Czerwiec 2006 Napisano 16 Czerwiec 2006 Wymiary wewnątrz: 43,5 x 43,5 wysokość 29,5 Cytuj
TomekSz Napisano 16 Czerwiec 2006 Napisano 16 Czerwiec 2006 Czy wiadomo jak wyglądała i jakie miała zastosowanie mina G" ? Cytuj
73pp Napisano 17 Czerwiec 2006 Napisano 17 Czerwiec 2006 Ja niestety na dzień dzisiejszy nie mam takiej wiedzy, ale szukam szukam i jeszcze raz szukam. Być moze w instrukcji saperskiej będą jakieś informacje, jeżeli ktoś jest w posiadaniu takowej instrukcji poproszę o pomoc. Cytuj
marek123 Napisano 17 Czerwiec 2006 Napisano 17 Czerwiec 2006 WOW Arek szczena w dół...pozdro Marek Cytuj
tokaan Napisano 17 Sierpień 2006 Napisano 17 Sierpień 2006 W temacie wykorzystania min ppanc.Chciałbym przytoczyć Ogólny rozkaz operacyjny nr 1 dowódcy 7 DP gen. bryg. Janusz Gąsiorowskiego w sprawie wycofania oddziałów na pozycję główną i jej obrony, wydany w Częstochowie 1 wrzesnia, w godzinach popołudniowych - fragment (pisowania orginalna: V. Użycie różnych broni.B. Saperzy: przydzielam do 25 p.p. pluton saperów plus 2 drużyny i 400 min p.panc. z zadaniem wykonania przeszkód p.panc; do 27 p.p. dwa plutony saperów, już są w składzie zgrupowania 27 p.p. i 600 min z zadaniem kontynuowania oczyszczania przedpola i założenia min p.panc.Uwaga: miny będą dostarczane środkami dowódcy saperów do m.p. dowódców pułków." i dalej w tym samym punkcie:Osłona prawego skrzydła dywizji minami przeciwpancernymi w rejonie Pustka-Rzęsawy."Sadzę, że powyzszy cytat pokazuje, że od pierwszych dni wojny wykorzystywaliśmy szeroko miny ppanc. Mam nadzieję, ze Koledzy nie będą mieli nic przeciwko temu, że się tyle rozpisałem :)Pozdrawiamtokaan Cytuj
Gebhardt Napisano 17 Sierpień 2006 Napisano 17 Sierpień 2006 Ja osobiscie wlasnie takie pisanie lubie ogladac! Dzieki Tokaan:) Cytuj
tokaan Napisano 17 Sierpień 2006 Napisano 17 Sierpień 2006 Tzn. Gebhardt - przepraszam za literówkę... Cytuj
[1920]przemo Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 Miny Armii Kraków, to jeszcze można zobaczyć w Katowickim Muzeum Śl. Kilka odmian miny wz.37. Zapalniki sa malutkie i ich nie prezentują.Podobno w nastepnych odsłonach wystawy. Jak się patrzy na otwartą minę, to dokładnie jak na stonach Denkschriftu, gdzieś w postach to było? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi