Skocz do zawartości

S O Ł T Y S I wiejscy - szukajcie u nich a znajdziecie

e g z e k u t o r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam wszystkich zainteresowanych

pewnym żródłem wg mojego starego sasiada na znalezienie fajnych fantów są podwórka wiejskich sołtysów

opowiadał, jak tuż po wojnie sołtysi ze wwzystkich wsi zbierali broń od chłopów pod groźbą paki.

mało który zebraną broń oddał na milicję,

tego czego nie wzięła partyzantka i chłopcy do zabawy mozecie znaleźć u sołtysów

oto kilka potwierdzonych przypadków. :
Napisano
Straszni z nich pracusie!!! Od 65 lat piastować takie stanowiska i nic sobie nie robić z burz dziejowych,stanów wojennych i zmian ustrojowych.Ja chyba nie dałbym rady i poszedł na jakąś emeryturę :)
Napisano
Tak zwane opowieści dziwnej treści :).
Ostatnio przypadkowo napotkani gospodarze opowiadali mi o człowieku (już nieżyjącym), który miał pod drzewem zakopany pistolet z czasów IIw. i jak tylko ktoś nadepnął mu na odcisk to go odkopywał i straszył delikwenta. Na pytanie, gdzie dokładnie jest zakopany ten przedmiot nabrali wody w usta i to był właściwie koniec tej pasjonującej opowieści :).
Napisano
Hmm, mój teść jest z 1933r, sołtysem był ze 40 lat, ostatnio zrezygnował ze względów zdrowotnych. U moich rodziców sołtys jest już 35 lat. Nikt go nie zmienia, bo poco? Znam wielu takich, co od wojny swoje stanowiska piastowali dożywotnio. Wbrew pozorom u mnie na wsi sołtys to osoba szanowana i byle kto takiej posady nie dostanie.
Napisano
Mam nadzieję ,że moja dyrekcja nie będzie pracować przez 60 lat i pójdzie na emeryturę w normalnym terminie,bo już jest wyjątkowo upierdliwa przez dolegliwości związane z wiekiem ,a ja nie przeżyję następnych 20 lat ze sklerotykami:)
Napisano
Ja muszę sie dogadac z jednym panem z Werhwolfu.Ma mi otworzyc tajny bunkier i będę mógł z niego powybierac rózne takie cuda wianki.
Pozdrawiam
Napisano
Wiesz Jacenty u nas w Gdańsku sołtysa nie ma wiec trzeba se radzic inaczej.
Pozdrawiam
P.S.
Kol Maniek sprawdz tą bursztnowa komnatę zanim zabierzesz do domu czy na niej nie ma napisu Made in China bo na mojej nie ma.
Napisano
Z tymi sołtysami to nie wiem jak do końca jest, chociaż jeszcze z 10 lat temu na wiochach, takie obrazki ze sprzęt zalega w chwastach jeszcze się zdarzały.
Natomiast, jak kto zamierza szukać u sołtysa, to niech się lepiej dowie o jakiegoś ORMOwca z lat 50,60tych, u niego na podwurku warto się rozejrzeć.
Napisano
Milicjant z lat 50 tych po kilku miesiacach mojego zrzędzenia zdradził tajemnicę, grzie zakopano ok 3000 karabinów i piostoletów różnego typu, podobno cały wagon, który miał iść do huty,

niestety teraz jest tam skrzyzowanie ulic>
Napisano
kiedyś wykupie teren, postawię namiot i wykopię,

historia prawdziwa, 3 metry pod ziemia 4x4 m dziura, MG tki, MP mausery itp wszystko co strzela, bez granatów i amunicji.

jeśli nie wydobedę, to wolę zeby tam lezało niz policja wojsko i huta
Napisano
Egzekutor a ty chyba tu od nie dawna ? Bo takich historii tu my już się nasłuchaliśmy że hej ! Ale nigdy nie mów nigdy –daj ci Boże ! -pozdro
Napisano
Dobrze Jaca, ale raczej MAde in Poland:P, ale życzę koledze udanych znalezisk,
ja też mam jednego Dziadka który zakopał skrzynie 25 m od domu tylko nie pamieta gdzie, ale informacja prawdziwa, dwa karabiny i pistolet. Wiec odpalam HS3 niedługo i w droge:)

Pozdrawiam i Życzę Wymarzonych fantów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie