danieloff Napisano 28 Październik 2003 Autor Napisano 28 Październik 2003 W nawiązaniu do ciekawego wątku dotyczącego klamer carskich, proponuję pochwalić się swoimi zbiorami. Szanowni państwo, jakie klamry udało Wam się wykopać, albo posiadacie w swoich magazynach? Z niecierpliwością czekam na aporty" i zdjęcia:-)Daniel
boczkas Napisano 1 Listopad 2003 Napisano 1 Listopad 2003 Mniejsza niz poprzednia,oraz różnice w rysunku
Raned Napisano 1 Listopad 2003 Napisano 1 Listopad 2003 Boczkas, pokazałeś wspaniałą część kolekcji, szkoda, że bez wyjaśnień.Nasuwa mi się przy okazji wątku uwaga, że wiele klamer wystawionych tutaj i w pokrewnym wątku klamry Rosji carskiej" zostało zniszczone przez prymitywne czyszczenie" czyli dosłowne szlifowanie grugoziarnistym papierem ściernym. Zdecydowanie jestem za pozostawianiem patyny: woda z mydłem, suszenie i oliwka z oliwek i przedmiot wygląda szlachetnie. Dopuszczczam ostrożną ingerencję mechaniczną tylko wówczas gdy korozja jest gruba i brzydka.
Mathew Napisano 1 Listopad 2003 Napisano 1 Listopad 2003 Piękna kolekcja. Przydałby się też jakis krótki opis.PozdrawiamMathew
bjar_1 Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 Chodzi tylko o pierwszowojenne rosyjskie?Czy o wszystkie?bjar_1
danieloff Napisano 31 Październik 2003 Autor Napisano 31 Październik 2003 Super fanty, Panowie,szczególnie podoba mi się ta klamra serbska (ta ze wzniesionym mieczem) i ostatnia, z fotki Red Alfa - ja osobiście lubię wykopy, chociaż poważni kolekcjonerzy w tym momencie mnie wyśmieją. Jak napisał kolega Red Alf - jest wtedy pewność, że to oryginał, a jeżeli na dodatek znaleźliśmy coś osobiście, to przynajmniej dla mnie przedmiot taki jest cenniejszy niż w idealnym stanie kupiony na giełdzie. W weekend dorzucę jeszcze jakieś fotki od siebie. Czekam na kolejne cudeńka:-)Daniel
danieloff Napisano 28 Październik 2003 Autor Napisano 28 Październik 2003 To niestety nie moja, ale moim zdaniem, ciekawa - JUNGVOLKPS: Wszystkie klamry, I i II wojna
danieloff Napisano 28 Październik 2003 Autor Napisano 28 Październik 2003 albo taka - wersja wspólna" austro-węgierska
bjar_1 Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 E... to ja nie mam takich trafień. :(Będące w miom posiadaniu to:-2 niemieckie Wehrmachtu ,stalowe (stany super - nie z ziemi)-3 niemieckie Wehrmachtu ,aluminiowe (2 z ziemi ,1 strychowa)-1 niemiecka Luftwaffe ,stalowa ,z ziemi ,ale stan super jak na wykopka ,była pokryta grubą warstwą czarnej farby ,przypominajacej smołę ,ale warstwa ta była groszkowana".Nic austro-węgierskiego ,ani rosyjskiego nie mam :(bjar_1
danieloff Napisano 28 Październik 2003 Autor Napisano 28 Październik 2003 Ta powyżej to nie moja, takich jest może kilka w Polsce...Ja mam, z tych ciekawszych:- HJ, stalowa chromowana, stan przyzwoity- pruska z I wojny, mosiądz, tarcza nakładana, stan kiepski- niemiecka policyjna stalówka, wykop ale w pełni czytelna i kompletna- WH, stalówka i aluminiowa (wykopy)- RAD - niestety zdenazyfikowana" (spiłowana sfasta na łopacie)- SS, stalówki, wykopy (3 szt.) - stany agonalne (nie ruszam, bo się rozlecą)- austro-węgry, 2 szt., jedna prawie idealna chociaż wykop, druga połamana- austriacka gładka", dla formacji obcokrajowych- carska piechoty
Gość Napisano 24 Listopad 2003 Napisano 24 Listopad 2003 Monsun: Tannenberg trzaska klamerki, się rodzą w ziemi -taka teoria... po jakimś czasie znowu są choć wczesniej wykopane.z kąd jesteś?Pozdro
Frozzer Napisano 24 Listopad 2003 Napisano 24 Listopad 2003 monsun, niestety nie trafiles, a zrzut o ktorym mowisz, jest mi wiadomy, te klamry nie sa z tego zrzutuapropo skad wiesz o tym zrzucie kolo bajorka?chcesz pogadac na ten temat? pisz na maila frozzer@14.pl
macek Napisano 21 Listopad 2003 Napisano 21 Listopad 2003 WitamTo moje znalezisko z Bieszczadów.Klamra C.K. Armii, gładka. Spotkałem się z opinią, że były to klamry chorwackich wojaków. Czy to prawda?Sygnatur nie posiada.pzdr
Frozzer Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=17561958zobaczcie to, czy to nie wyglada na jakies kombinatorstwo?
Gandalf de Grey Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 Salve,Przenismy sie na chwile do Hiszpanii za czasow Geberala Franco (nie wazne kto i co o nim mysli - chodzi o fanty!)To jest (ponoc) klamra slynnej blekitnej brygady - ktora walczyla u boku Hitlera i skladala sie z samych ochotnikow.To znowu z mojego archiwum fotek...PozdrawiamGandalf de Grey
Gandalf de Grey Napisano 31 Październik 2003 Napisano 31 Październik 2003 Salve,Znowu Hiszpania generala Franco - tym razem jedego z jego oficerow. Z mojej kolekcji fotek.PozdrawiamGandalf de Grey
danieloff Napisano 4 Listopad 2003 Autor Napisano 4 Listopad 2003 Hmmm...były takie klamry, ale głowy za tą z aukcji nie dam... Chyba gościowi chodzi o Polnische Wehrmacht.
Marti Napisano 1 Listopad 2003 Napisano 1 Listopad 2003 WitamKolejna, carska, pracowników poczty i telegrafu;jeszcze przed czyszczeniempozdrawiamMarti
Domino(*) Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 Ja mam tylko klamrę WH (stalówke) i SA (strychową):((((
danieloff Napisano 5 Listopad 2003 Autor Napisano 5 Listopad 2003 kilka moich klamerek... większość wydarta Matce Ziemi:-)
janushew Napisano 16 Styczeń 2005 Napisano 16 Styczeń 2005 Witajcie! Może ktoś ma pomysł co może przedstawiać wzór na tej klamrze,na odworcie jest gładka. Chyba nie jest to otwieracz :)pozdr.j
marecki1341 Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 ja mam jedynie WH strychuwke alminiowa
Raned Napisano 28 Październik 2003 Napisano 28 Październik 2003 Ten rok u mnie obfitował w klamry, miałem pięć: Hitlerjugend stalową, Wermaht aluminium (rozjechana), carską saperską, ładna - chyba biały metal, Weimar - Gott Mit Uns i carską piechoty. Nie liczę carskiej zastępczej stalówki oraz kilku niemieckich ze zdjętym rondem. Wyjątkowy rok i mam nadzieję to jeszcze nie koniec.
Pytanie
danieloff
Daniel
136 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.