danieloff Posted October 28, 2003 Author Posted October 28, 2003 W nawiązaniu do ciekawego wątku dotyczącego klamer carskich, proponuję pochwalić się swoimi zbiorami. Szanowni państwo, jakie klamry udało Wam się wykopać, albo posiadacie w swoich magazynach? Z niecierpliwością czekam na aporty" i zdjęcia:-)Daniel
słomek von hammerstein Posted July 25, 2007 Posted July 25, 2007 co myslicie o tych stalówkach z wykopu?
słomek von hammerstein Posted July 25, 2007 Posted July 25, 2007 LW i marynarka ZSRR II wojenna ma ktos taką? ktos zna sie na radzieckich klamrach ? jeszcze nie spotkałem w czyjejś kolekcji takiej klamry pochwalcie sie jak macie
słomek von hammerstein Posted July 25, 2007 Posted July 25, 2007 jeszcze raz najładniejsza z moich szrotów SS
słomek von hammerstein Posted July 25, 2007 Posted July 25, 2007 i piekna pruska w pełni mosiądz ;] jak ja znalazłem tak ja trzymam w gablotce nic nie czysciłem no moze palcami po wykopaniu :P
Gandalf de Grey Posted October 29, 2003 Posted October 29, 2003 Salve,No coz - jestem rowniez ciekawy i innych klamerek. Co jakis czas prosze jednak o zagladanie do tematu Rosji carskiej jako ,ze w niej sie bardziej lubuje.Co do ostatniego obrazka - wydaje mi sie, ze to jest typowy ersatz - jak juz nie mieli na skladzie to robili takie aby szybciej... podobnie jak z bagnetami. Wiec nie koniecznie dla legionow. Poza tym widzialem zdjecia legionistow z klamrami autsrijackimi.PozdrawiamGandalf de Grey
Guest Posted October 30, 2003 Posted October 30, 2003 Witam !Do Gandalf de Grey - ta klamra ( o której Piszesz że podobno jest austryjacka pre I wś ) , to chyba jest austryjacka oficerska z I wś. Podobne były oficerskie Legionów, z tym że z orłem zamiast liter i były one właśnie wzorowane na austryjackich I WŚ.Pozdrawiamgrzesiek
danieloff Posted October 29, 2003 Author Posted October 29, 2003 Gandalf, zgadzam się z tobą, ale ersatze były raczej druciane" (ramówki). Na fotce powyżej masz podobną klamrę z nałożonym legionowym orzełkiem. Nie upieram się przy swoim stanowisku, ale moja klamra jest zbyt solidna jak na ersatz, mosiężna. Ale to tylko przypuszczenia.Pzdr.Danielps-nie zapomimy o temacie Rosji carskiej, zapewniam...
Red alf Posted October 30, 2003 Posted October 30, 2003 Witam To moze taka jeszcze bo nie ma:)Cynk sie sypie i stan podły:(, ale chociaz wiem ze orginał.Pozdrawiam
samsonow Posted November 14, 2003 Posted November 14, 2003 ostatni traf na tannenbergu, i nawet nie starta. starszy wzor artylerii
pol Posted October 31, 2003 Posted October 31, 2003 Ja niestety jeszcze żadnej nie wykopałem , ale mój sąsiad posiada SS alu , niestety cały przód przeszedł defaszyzację.Jak będe mógł to podeślę skany.pozdro pol
danieloff Posted October 29, 2003 Author Posted October 29, 2003 i jeszcze dwie - na górze: austria (wykop), dolna: niemiecka policyjna (stalówka, wykop)
CONRADO Posted July 26, 2007 Posted July 26, 2007 Jeszcze takiej nie pokazaliscie-ostatnio wpadla mi klamerka RLB.
bjar_1 Posted November 21, 2003 Posted November 21, 2003 A oto ta moja stalówka - Luftwaffe. Wydaje mi się ,że w zajebistym jak na stalówkę stanie...
Frozzer Posted November 7, 2003 Posted November 7, 2003 ok mam cyfrowke wiec robie zdjecia, oto moja klamra pierwszowojenna, plus scyzoryk, zdjecie takie, gdyz jest to czesc mojej gablotki, reszte zdjec zrobilem juz na papierowym tle :)
Frozzer Posted November 7, 2003 Posted November 7, 2003 deutchre ritten kreutz czy jakos tak, po prostu czerwony krzyz niemiecki :)
Domino(*) Posted November 9, 2003 Posted November 9, 2003 Zarąbista skrzynia:)))Dzięki Frozzer:)))Pzdr
Question
danieloff
Daniel
136 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.