Bartee Napisano 27 Wrzesień 2021 Napisano 27 Wrzesień 2021 12 minutes ago, beaviso napisał: Puma - to nie między Malborkiem a Gdańskiem, bo tam byłyby Żuławy, czyli płasko i bez zalesień. Fotka oryginalnie podpisana jako wykonana pod Skórczem. Interesująco prawisz. Bo "Iwan" w swej książce napisał pod zdjęciem: https://archive.armorama.com/review/15050/index.htm Cytuj
beaviso Napisano 28 Wrzesień 2021 Napisano 28 Wrzesień 2021 (edytowane) Iwan we współczesnej książce pisze bzdury - zwłaszcza o 7. PzDiv między Malborkiem a Gdańskiem w marcu 1945. Krajobraz i śnieg wskazują na koniec lutego, początek marca - gdzieś na Pomorzu po stronie Kaszub i Borów Tucholskich. A oryginalnie Iwan naskrobał o Skórczu. Tyle że nie w książce, a w raportach z 1945, w których ta fotografia się znalazła (pośród innych, które generalnie obrazują południowy kierunek natarcia na Gdańsk (2. Armia Uderzeniowa.) M. Edytowane 28 Wrzesień 2021 przez beaviso Cytuj
beaviso Napisano 7 Luty 2022 Napisano 7 Luty 2022 (edytowane) Wygląda na to, że w końcu zyskałem niemal pewność co do lokalizacji tego KT ze "Strzyży Dolnej". Zresztą na radzieckiej mapie sztabowej 1:15,000 wytypowane miejsce wiąże się z oznaczeniem Legstriess, więc jego wybór przez autora podpisu pod zdjęciem jest jak najbardziej sensowny. W 2020 r. typowałem tę lokalizację jako (a), zaś jako drugą (b) inne miejsce, wówczas wg mnie bardziej prawdopodobne. Jednak od tamtego czasu widziałem lepsze zdjęcie lotnicze obejmujące lokalizację (b) zrobione w 1944 i nie było na nim niczego, co zawierałoby takie drzewa i mogłoby być otoczone solidnym przecież ogrodzeniem, jakie widnieje za sylwetką KT. Dzisiaj natrafiłem na foto wykonane na pocz. lat '60 z prywatnej kolekcji rodziny, która zamieszkiwała poobozowe baraki przy Chrobrego. Jest to pierwsze znane mi ujęcie pokazujące ogrodzenie cmentarza od Chrobrego. Wg mnie filary są identyczne z tymi z fotografii Tigera II z marca 1945, a ponadto pasuje gatunek drzew. Po wojnie najwyraźniej wymieniono niszczejące sztachety pierwotnie wypełniające przestrzeń między filarami i zastąpiono je wypełnieniem murowanym (na foto z ok. 1960 jest ono wyraźnie jaśniejsze od starej cegły filarów.) Wychodzi więc na to, że ten KT zakończył swój szlak bojowy 200 metrów od miejsca, w którym mieszkałem przez większość dotychczasowego życia. Na rogu dzisiejszych ulic Chrobrego i Ciołkowskiego, przy narożniku cmentarza na Zaspie. M. Edytowane 7 Luty 2022 przez beaviso Cytuj
jayms Napisano 10 Luty 2022 Napisano 10 Luty 2022 Zgadzam się z Tobą i i nabrałem niemal pewności,że ustaliłeś dokładnie miejsce z fotografii.Bardzo pomocne byłoby zdjęcie tego TK w lepszej jakości (o ile takie istnieje)Gdyby w jezdni za pojazdem widoczne były szyny lini tramwajowej,która prowadziła przez ul.Chrobrego w stronę Brzeźna to mielibyśmy pewność co do tej lokalizacji na 99,9% ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi