Skocz do zawartości

Żydzi - kolaboracja z Niemcami

grove3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dla Zwierza.
Kwestia ostatecznego rozwiązania to raczej lata czterdzieste, conajmniej po ataku na Ruskich. Tak wogóle to tych Zydów niemieckich, w porównaniu z polskimi i innymi nie zginęło tak dużo. Większość zwiała a i do końca wojny jacyś na wolności się ostali. Początkowo naziści zachęcali do opuszczania Rzeszy, przy okazji obrabowując trochę z majątku. Przeprowadzenie planu likwidacji- wymordowania, o ile taki plan wogóle w latach 30. istniał, było z kilku wzglęgów trudne.
  • Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
związki przyczynowo-skutkowe
A dowody na kontakty pomiędzy Himmlerem i jego wysłannikami a organizatorami akcji tworzenia państwa izraelskiego, podobno są.
w historii znamy całe masy różnych kontaktów" udokumentowanych, czy jednak pojęcie współpracy, kolaboracji" jest adekwatne?
Napisano
Witam.Piszecie o czesach powojennych-żydach w ub. Jest jeszcze inny wątek tej sprawy- sowiecka okupacja 39-41r
Panowie,pochodzę z małego miasteczka we wschodniej Polsce,przed wojną znaczną jego część stanowiła ludność pochodzenia żydowskiego. Nie było pogromów i mordowania żydów, polacy żyli w symbiozie z żydami. Kiedy przyszli sowieci zaczęły się wywóżki i represje wobec polskich eliti ich rodzin- wojsko policja władze II Rzeczypospolitej, element wywrotowy"dla sowietów,dla nas patryjoci.KTO TO ROBIŁ ?? SOWIECI przy udziale żydów mieszkańców sąsiadów,którzy znali sie i podpowiadali kto kim i co przed wojńą robił, tym sposobem wyeliminowano znaczną część polskiej elity i zwykłych ludzi. Dlatego w tamtym czasie ludzie mieli ogromny żal i złość wobec żydów.Taka była prawda tamtych czasów. Jednak jakoś niemówi się o tym w mediach ten temat jest przemilczany. Zauważa się wręcz, że jak ktoś napisze czy powie coś złego o żydach, nawet jeżeli jest to prawda od razu krzyczą antysemita". Kiedy pewien oświecony" żyd napisał w swojej książce sąsiedzi" kłamstwo jakoby w Jedwabnem spalono przy współudziale polaków 1600 żydów (naprawde było to 250 istnień ludzkich)nikt mu tego nie wytknął.Jakby jakiś polak napisał że było tych osób 40 a nie 250 wybuchłby skandal międzynarodowy.Pewnie nie ma to wielkiego znaczenia 1600 czy 250,jednak jakieś znaczenie ma.Pytam dlaczego przerwano ekshumacje, której wcześniej tak domagały się środowiska żydowskie.Okazałoby się że do żydów strzzelano, że z żydami leży kilkunastu polaków,że ofiar nie było 1600 tylko znacznie mniej.Obalłoby to tę teorię nagłaśnianą tak bardzo że to sami polacy z własnej inicjatywy wymordowali, spalili całą ludność żydowską jedwabnego. Kiedyś antysemitą był ktoś kto nie lubił żydów, dziś antysemitą jest ktoś kogo nie lubią żydzi.
Napisano
Dla osob ktore mnie wywolaly do tablicy- moje kilkuletnie doswiadczenie bycia na forum odkrywcy podpowiada mi, ze tego typu tematy koncza sie rozpierducha i klotnia. Za chwile ktos doda pytanie czy Zydzi powtorza swoja prowokacje z 11 wrzesnia, a inny ktos doda link do strony z danym wskazujacymi, ze to Zydzi cala sytuacje sprowokowali.
Naciskow z zadnej ambasady nie bylo- chyba ze kogos innego przesladowali.Dlatego jeszcze raz prosze o spokojna dyskusje, jakies skrajne tezy niech beda poparte prawdziwymi dowodami. I Panowie szanujmy sie !
Jesli nie to znowu beda skargi, ze komus na koncie przybylo...
Napisano
Nie znam żadnego żyda,dlatego obiektywnie nie mogę wyrazić myśli co sądze tych ludziach. Mam tylko nadzieje że reszta społeczności żydowskiej,odcina się od ekstremistycznych postaw niektórych z przedstawicieli tzw. środowisk żydowskich. Kolego grove3 ,nie można w ten sposób uogólniać,wśród każdej nacji są dobrzy i ci żli ludzie. Trzeba jednak walczyć o prawdę historyczną,jeżeli tego nie będzie robić nasze pokolenie za 100 lat, a może wcześniej okaże się że to polacy byli zalązkiem faszyzmu i holocaustu. Jestem przekonany że stosunki z naszymi narodami będą poprawne jeżeli wyeliminuje się z nich osoby które nie chca tej prawdy, tworząc wygodne dla siebie tezy historyczne fałszujące historie.
Napisano
Widziałem kilka dni temu w TV program w którym byli obywatele polscy narodowości żydowskiej opowiadali swoje historie z września 1939. Wypowiedź jednego Pana: 17 września oddziały rosyjskie zaatakowały Polskę od wschodu. Społeczność żydowska powitała oddziały rosyjskie z radością i entuzjazmem jako zbawicieli i obrońców przed nacierającą armią niemiecką. Słyszeliśmy jak Niemcy traktują żydów." Zdrada. Widać tu jak można liczyć na wierność mniejszości narodowych w momentach zagrożenia.
Napisano
A wracając do tematu to na pewno więcej Polaków kolaborowało z Niemcami niż Żydów -nikogo tu nie bronie -wszędzie się znajdzie czarna owca -pozdro
Napisano
huk 100 moja wypowiedź jak zapewne widzisz odnosi się do dni po 17 września (DNI) kiedy to jeszcze wojska Rzeczypospolitej walczyły i miano nadzieje na interwencje sojuszników. Więc stawianie nie w roli Żyda i przed wyborem okupanta to trochę nie na temat.
Napisano
Sądownictwo Polskiego Państwa Podziemnego na podstawie rozeznania sytuacji (lepszej niż współczesna) ferowało wyroki.
Na podstawie pow. sprawdźcie sobie narodowościowy aspekt skazanych. Tylko aby sobie uzmysłowić o czym piszecie.
Jeszcze jeden aspekt - współpraca pocztowców z AK w kontekście donosów do Niemców... Ile tego było. I co z tego wynika...
W tym wątku jest już jedna podstawa przekroczenia KPC.
Mam nadzieję, że następnych nie będzie.
Napisano
Witam.Sytuacja społeczności żydowskiej na kresach wschodnich była trochę bardziej złożona niż na pierwszy rzut oka to wygląda.W Polsce przedwojennej jak wcześniej zauważono generalnie była symbioza w życiu zydów i polaków.Żydzi dzielili się z grubsza na 3 kategorie.Kategoria 1 była to biedota żydowska,drobni handlarze,rzemiślicy,handlarze starzyzną.Kategoria 2 byli to drobni sklepikarze,handlowcy.Kategoria 3 - najbogatsza byli to lekarze,adwokaci,właściciele małych majątków ziemskich oraz sklepów szykowniejszych i bogatszych takich jak miał Wokulski.Oni byli tez grupą najbardziej propolską,lecz głownie chodzi nam o kategorię 1 - biedotę - ich ambicją było wykształcenie własnej młodzieży,posyłali swoich synów na uniwrsytety,młodzież znała języki,kończyła prawo.Oni też stali się właśnie żydami komunizującymi,a wpłyneła na to między innmi zdelegalizowana pózniej przez Stalina Komunistyczna Partia Polski,idea socjalizmu trafiła na bardzo podatny grunt.Granica Polski na wschodzie była szczelnie zamknięta i tak naprawde nie było rzetelnych informacji co się dzieje po stronie komunistów,za to Falanga i inne rzeczy wymienone wcześniej które działy się po stronie zachodniej były odpowiednio nagłosnione.Dochodziły do tego duże okresy bezrobocia.Gdy rosjanie wkroczyli na nasze tereny wschodnie to właśnie ta młodzież zauroczona socjalizmem i widmem władzy którą otrzyma stała się Komisarzami w milicji,trafiła do Nkwd oraz urzędów miejskich.Trzeba brać pod uwagę również że większość otoczenia Stalina oraz Nkwd w Rosji stanowili żydzi,więc młodzież na kresach miała pewne przecieki i pojęcie co ich czeka po stronie rosyjskiej a co po stronie niemieckiej.Nie zrozumiałym jest oczywiście dla mnie jak mogli oni z taką łatwością pomagać w wywózce swoich byłych sąsiadów na syberię,lecz zdażały się również przypadki gdy żydzi pomagali polakom,ostrzegali całe rodziny że są na liście do wywózki,dzięki czemu wielu polaków zdołało uciec za Bug do Generanej Guberni.Trzeba również wziąc pod uwagę że wielu polaków było również zafascynowanych ideologią socjalistyczną ,lecz na szczęście Stalin szybko wybił im te pomysły z głowy.Reasumując wiele czynników społecznych,politycznych i geograficznych wpłyneło na sytuację na kresach 17 września i nie wiemy jak zachowałby się kto inny na miejscu żydów.Czy byliby to Gruzini,Austriacy,Czesi czy Niemcy - myślę że nie naradowość ma wpływ na podejmowane czyny lecz ludzka moralność.Pozdrawiam.
Napisano
MaciekC przeczytaj jeszcze raz co napisałem –że wszędzie się znajdzie czarna owca - nie znaczy to że popieram takie postawy –jeżeli to tak odebrałeś i tym cię uraziłem to przepraszam -pozdro
Napisano
Panowie panowie, zdaje się dyskusja trochę z toru zboczyła. Pan się pyta o przypadki kolaboracji Żydów polskich u Niemców, a nie jaka jest wasza opinia (wasza bądź obiegowa) na ich temat. Wszystkie posty nie mające związku z tematem a będące raczej lichą próbą uwłaczenia komukolwiek zostają usunięte.
Pozdrawiam
Napisano
Proszę o wybaczenie za to semantyczne nadużycie" - chodziło oczywiście o kolaborację z nazistami". Pozdrawiam
Napisano
Zamiast pisać co i jak to się bawicie w niedomówienia i \" . Potem trzeba odgadywać co dana osoba miała na myśli i powstaje bałagan.
Napisano
Panowie
Skoro nasza dyskusja schodzi na temat nie związany z tematem wątku pozwoliłem sobie założyc na głównym STOSUNKI POLSKO-ŻYDOWSKIE PRZED,W TRAKCJE I PO II WOJNIE ŚWIATOWEJ"

Pozdrawiam
Zwierz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie