adek Napisano 28 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2007 Czy muszkieterki wz 36 przysługiwaly tylko oficerom?Czy komuś jescze?A moze ma ktoś wiecej informacji o tych rękawicach?Zdjęcia,wymiary techniczne.Czy ktoś w Polsce robi takie?Za jaka cene?Z góry dziękuje za odpowiedz pozdrawiam.(a tak na marginesie co sadzicie o tych muszkieterkach z allegro?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 28 Styczeń 2007 Share Napisano 28 Styczeń 2007 skan artykułu z Archeologii Wojskowej. Rękawice aktualnie dostępne na allegro to po prostu rękawice motocyklowe, powiedziałbym całkiem współczesne - przed II wojna nie było zatrzasków :))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 28 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2007 Czyli to nie sa orginał orginały?:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 29 Styczeń 2007 Share Napisano 29 Styczeń 2007 Muszkieterki nie przysługiwały oficerom.(oficerowie powinni zaopatrzyć się w rekawiczki skórzane, brązowe zimowe i irchowe, kremowe letnie.Były to rękawice m.in. do wystąpień uroczystych np w kawalerii występowały całe poczty sztandarowe,w broniach zmotoryzowanych jw.czy do użytku codziennego nie wiem, ale moły być używane np. przez motocyklistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 29 Styczeń 2007 Share Napisano 29 Styczeń 2007 Wszystko (co, jak, kto i kiedy) jest opisane w rozkazie wprowadzajacym (Dziennik Rozkazow MSWojsk 1936 lub 37). Akurat nie mam pod reka ale sie postaram wydobyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 29 Styczeń 2007 Share Napisano 29 Styczeń 2007 Akagi - masz na mysli ze nie bylo zatrzaskow w rekawicach polskich?Bo tak wogole to zatrzaski byly:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 29 Styczeń 2007 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2007 tak chodzi mi o wystąpienia uroczyste-defilady itd.Gebhardt może podeślesz mi te rozkazy jak znajdziesz?Ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schrek Napisano 30 Styczeń 2007 Share Napisano 30 Styczeń 2007 Jacku był bys wstanie przesłać mi skany tego artykułu???Krzysztofie jak dokopiesz sie do swoich materiałow też bym poporsił.Schrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielebny Napisano 30 Styczeń 2007 Share Napisano 30 Styczeń 2007 A po co Mikołaj kłopotać Jacka?Akurat mam ten numer Archeologii Wojskowej" wiec zrobię ci kseroi przywiozę w niedzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schrek Napisano 30 Styczeń 2007 Share Napisano 30 Styczeń 2007 No to extra Czarku, dziękuje.Schrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 9 Marzec 2007 Share Napisano 9 Marzec 2007 Rekawice skorzane z mankietami (muszkieterki) [zeby podac nazwe w pelnej formalnej krasie :)] byly wprowadzone rozkazem z 1936 15/189 (Czapki garnizonowe okragle dla zolnierzy K. O. P. Rekawice skorzane z mankietami dla oficerow kawalerii.) Wprowadzam dla oficerow kawalerii przy wystapieniach uroczystych i reprezentacyjnych w szyku konnym noszenie rekawic skorzanych z mankietami (muszkieterek).Dowodcy oddzialow ureguluja termin wprowadzenia tego zarzadzenie w ten sposob, azeby jednolitosc ubioru oficerow byla w kazdym wypadku bezwzglednie zachowana."Chyba wiecej nie trzeba. Jezeli komus potrzebny caly tekst + zalaczniki z rysunkami muszkieterek to dajcie znac na priva - jaknajszybciej przesle co trzeba (ale od dzisiaj wieczor przez tydzien nie bedzie mnie przy kompie!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kevin Napisano 11 Wrzesień 2010 Share Napisano 11 Wrzesień 2010 Wiem, że temat stary jak świat, ale warto go wykorzystać. Mam kilka pytań dotyczących owych rękawic:1. Jak wygląda sprawa z motocyklistami? Czy je używali? Jeśli tak, to do kiedy.2. Czy te rękawice były jakoś znaczone (jak i gdzie) ?3. W internecie trudno jest znaleźć zdjęcia (udało się zdobyć jedynie skan rysunku z jakiejś książki). Czy ktoś takowe posiada i byłby chętny się nimi podzielić?Pozdrawiam,Kevin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kevin Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 Gdyby kogoś interesowały zdjęcia owych rękawiczek, a jak już pisałem, kiepsko z nimi w internecie, zamieszczam kilka fotografii mojej pary muszkieterek ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kevin Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kevin Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kevin Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kevin Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 5Korzystając z okazji - co to za numer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kevin Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drops072 Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 jest to numer rozmiar-owy muszkiet-erek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 Dowódca i oficerowie 9 pułku strzelców konnych podczas Święta Pułkowego 29 VI 1936 r. w dobrze widocznych muszkieterkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kevin Napisano 13 Wrzesień 2010 Share Napisano 13 Wrzesień 2010 drops072 - to w takim razie co oznacza cyfra 3"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Listopad 2016 Share Napisano 24 Listopad 2016 Poczet sztandarowy 16 Pułku Ułanów Wielkopolskich, w całości w białych muszkieterkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Listopad 2016 Share Napisano 24 Listopad 2016 I jeszcze jedno zdjęcie pocztu sztandarowego 16 P.Ul. Wielkopolskich, tyle, że bez asysty. Skarpa oksywska, 1938 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Listopad 2016 Share Napisano 24 Listopad 2016 Podobnie w 1938 roku, poczet 16 P.Uł. bez asysty wystąpił w Wejherowie na Dniu Żołnierza w białych muszkieterkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Listopad 2016 Share Napisano 24 Listopad 2016 W przypadku tego pułku, w zależności od uroczystości bywało różnie... Tutaj w przypadku 11 listopada 1938 w poczcie z asystą wystąpił w muskieterkach ( i to brązowych) tylko oficer sztandarowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi