Skocz do zawartości

Co sądzicie o wykrywaczu Xterra70?

dunaj65

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
Przeczytałem kilka wątków na forach na temat wykrywacza „Xterra70” i zastanawiam się czy ten model warto zakupić na wiosnę. Jestem nastawiony na militarką i drobnicę oraz monety. Proszę o opinie internautów (poszukiwaczy),o tym sprzęcie i o pomoc w wyborze cewek.

Napisano
Witam!

Dunaj65 - poczytaj najpierw archiwum tu i na innych forach i jeśli będziesz miał dodatkowe pytania to wal:) W skrócie - dobry i dość uniwersalny sprzęt, ale wszystko zależy od Twojego doświadczenia i oczekiwań.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Witam, jak dla mnie za bardzo lubi skorodowane żelazo, i nie ważne w jakim trybie pracuje -w każdym je kocha... poza tym sprzęt dość czuły na drobnicę, trzeba się z nim zaprzyjaźnić bo na początku ręce opadają. Ja się nie umiałem zaprzyjaźnić (zbyt nerwowy jestem). Za to ergonomia super!
  • 3 weeks later...
Napisano
Kolego Diabelski, czy możesz rozwinąć myśl jak dla mnie za bardzo lubi skorodowane żelazo"? Szukam wszystkich za i przeciw tej wykrywce. Jeśli to nie problem, opisz Twoją ocenę tego sprzętu w praktyce. Pozdrawiam.
Napisano
Jeśli mogę się wtrącić swoim skromnym zdaniem(mam x-terrę 30 od paru dni i jest to mój pierwszy wykrywacz)to faktycznie mój też kocha żelazo.Objawia się to tym że pracując na all metal głośnik aż dudni i wyłapuje najdrobniejsze żelastwo,natomiast pracując z dyskryminacją i eliminując żelazo,często wyświetla mi się sygnał 36-44 (czyli dobry kolor)i po usunięciu paru cm ziemi sygnał znika.Przełaczam na all metal i pokazuje żelazo(po odkopaniu b.zardzewiałe)Już nauczyłem się słuchać swojej wykrywki i sobię z tym radzę.Generalnie jestem b.zadowolony ze swojej wykrywki,jest prosta w obsłudze i b. lekka,coraz bardziej się lubimy...
Napisano
Witam
chodzę z X70 od 4ch miesięcy , całkowicie się zgadzam z diabelskim . Lubi żelazo , a szczególnie właśnie skorodowane, nawet małe fanty lubiały być kolorem. Na początku trochę się na niego napsioczyłem ,miałem go nawet zawinąć ale nie było w pobliżu drzewa. Teraz jest coraz lepiej ,a czasami nawet super , chyba byłem zbyt nerwowy.
Jest to mój siódmy wykrywacz i coraz bardziej go lubię.
Jak będziesz miał konkretne pytania to wal.
pozdr.
Napisano
Witam!
To nie X-Terra lubi zelazo, tylko Wy lubicie duze nastawy! Proponuje nieco zjechac z czuloscia, bo w niej upatruje mylnej opinii. Moze identyfikacja w tych Minelabach nie jest perfekcyjna(choc trudno jej cos zarzucic, tylko ja porownuje do idealnej w XLT), ale dyskryminacja dziala bardzo dobrze.
Pozdrawiam - Doman
Napisano
witam, nawiązując do wypowiedzi kolegi slawekdoman nasuwa się pytanie co znajdziemy na przeczesanym już polu zmniejszając czułość? -ano nic, ja specjalnie podkręcałem wżej żeby coś wydłubać ale wtedy widzi żelazo.
Jak zmniejszę czułość to otrzymuję przeciętną wykrywkę za nieprzeciętną kasę... i frajdę z tego że się nią namacham.
pozdro!
Napisano
Diabelski, przeciez o tym mowie, sami sobie psujecie zabawe!!!
Ustaw nizej, delikatnie nizej, tak aby nie widzial zelaza i laz, laz...... Napisz pozniej o efekach. Ciekaw jestem jak szybko zmienisz zdanie. Przeciez ja tazke przechodzilem przez faze wysokich nastaw. Jestem pewnie bardziej leniwy i dlatego juz po kilku dolkach z zelazem zjechalem z nastawa czulosci do max 25(zalezy od pola). Niestety(!)", dolki dalej pozostaly glebokie, ale zelaza nie widze !!! Mowie oczywiscie o trybie monetkowym, bo prospecting jest wlasciwie bez jakiejkolwiek dyskryminacji.
Napisano
Witam!

Pomijając kwestię X70, która moim zdaniem ma bardzo dobrą dyskryminację, trzeba się zgodzić ze Sławkiem. Częstym błędem jest sądzenie, iż obniżanie czułości jest czymś niepożądanym. Wiąże się z tym też kolejny mit, że im większa cewka tym lepszy wykrywacz. Nie można generalizować, ale najczęściej jest akurat dokładnie odwrotnie - na rudnym" terenie, gdzie występują problemy z dostrojeniem się czy dyskryminacją, zmniejszenie czułości ustabilizuje pracę sprzętu i w konsekwencji dan nam optymalne ustawienia na dany teren. Ktoś kto tego nie zrozumie i będzie podkręcał" detektor mimo zakłóceń, zwyczajnie przejdzie obok pożądzanych celów. Warto o tym pamiętać.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Ok, pasuję na takie argumenty... zresztą mnie to już nie dotyczy. U mnie era xt70 minęła bezpowrotnie. Teraz mam inny sprzęt, chodzę z nim po zaśmieconych polach i choć mam czułość na maxa to żelastwo się go nie ima... więcej! blaszki cynkowe też olewam! Same ciekawe kolorki no i niestety polmosy i tubki po pastach, ale z tym muszę się pogodzić...
Pozdrawiam.
Napisano
Również jestem ciekawy bo taki sprzęt o jakim mówisz Diabelski właśnie mnie interesi, a do polmo i tubek się przyzwyczaiłem przy ace;)
Pozdrawiam.
Napisano
Witam!

Vincent - Polecam uważne przeglądanie wiadomego forum:)) Wystarczy poczytać testy i zobaczyć jakie fanty kosi teraz diabelski, aby uwierzyć";)

Pozdrawiam

VW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie