Skocz do zawartości

Beczka lotnicza

Hornet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Leśny Władku, czy można prosić o więcej zdjęć beczki ?
Zwłaszcza szczegółów - jak mocowanie korka czy napisu.

Jestem zainteresowany w zasadzie każdą ilością zdjęć.
  • Odpowiedzi 117
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Hehe, właśnie miałem pisać o nim temat na swojej stronie. Wysłałem zapytanie i umieszcze schemat z wymiarami jak tylko je otrzymam :)
Napisano

Niezłą baza powstaje. Moze się uda zrobić komplet z I postu :) Podaj wymiary leszek01!
A ja dorzucam zdjęcie, które znalazłem. 10BK na Węgrzech. Po prawej, duuuża beczka :)

Napisano
Podsumowując mamy:
200 l beczkę (wymiary są)
Bańkę 10 l (bez wymiarów)
Bańkę 2 l(bez wymiarów)
Lejek paliwowy (czekam na wymiary)

Zostało nam:
Beczka 500 l
Beczka 300 l lotnicza
Bańka 20 l
Bańka 5 l

Puszki na smary
10 l
5 l
1 l
0,5 l
Napisano

Banki od 1 l do 20 l mialy miec taki sam ogolny ksztalt i taka sama konstrukcje. Roznily sie wymiarami. Dajcie znac na maila jezeli wam potrzebny rysunek w czytelnych wymiarach.

Napisano
He, he ja tez chcialbym wszystko wiedziec! Jak pisalem rysunek byl uniwersalny dla calej gamy baniek w roznych rozmiarach, dlatego oczywiscie na nim nie wymiarow. O ile pamiec nie myli rysunek pochodzi z dokumentacji planow serii wozow dla plutonow pomiarow artyleryjskich na uniwersalnym podwoziu lacznosci wz 37L. Mozliwe ze wymiary banki o ktora akurat chodzilo BBTWL (ktore te wozy projektowalo dla artylerii) sa gdzies nabazgrolone ale zeby je znalezc trzeba bedzie poswiecic popoludnie - na co mnie na razie nie stac. Naniose to na liste rzeczy do zrobienia jak sie troche rozluzni.
Napisano
Odchodząc lekko od głównego tematu, czy masz gdzieś fotkę tych wozów ? Żeby wiedzieć jak to-to mogło wyglądać?

A wracając do beczek, czy to nie były beczki standardowe ?
Takie jakie były normalnie dostępne wtedy ?
Bo jeśli były, to ich wielkości powinny być znane i ujęte w jakieś normy (np. PN-ileś).
Napisano
Ad (1) mam i to kilka. Chetnie sie podziele ale, jesli pozwolisz, w nastepnym tygodniu.
Ad (2) oczywscie tak bylo i to w dokumencie z ktorego rysunek jest wziety. Niestety w kolekcji tylko rysunek sie zachowal. Najprawdopodibniej poniewaz chodzilo o specyficzna w rozmiarach banke, wiecej nie bylo potrzeba do tej pracy - i dlatego sadze ze gdzies w przeroznych spisach sprzetu do ktorego wozy byly projektowane zachowaly sie wymiary. Niestety trzeba je znalezc w setkach kartek, notatek itd z ktorych sklada sie kolekcja.
Napisano
W razie jakby co, to taką beczkę jak widać na zdjęciu w poście użytkownika [1920]przemo zamieszczonym 2007-02-12 02:05:00 mam w garażu. To standardowa 50 l. beczka na paliwo. Jeśli potrzebne są wymiary, zdjęcie itp. - służę. Nie oferuję przekroju bo szkoda by mi jej było ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie